Zevenschaft

Zeven ingrediënten vormen de basis van deze overheerlijke schotel uit de provincie Utrecht.

Nodig:
750 gram aardappelen
250 gram winterwortel
2 uien
1 runderbouillontablet
1 magere runderrookworst
3 zure appels
8 eetlepels Blanke Variatiesaus (Honig)
200 gram rauwe ham
ca. 500 gram peulvruchten, bijvoorbeeld 1 pot malse velderwten (370 ml Hak) en 1 pot tuinbonen wit (580 ml Bonduelle)

Bereiding:
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in vieren. Schil de winterwortel. Was hem en snijd hem in blokjes. Pel de uien en snijd ze in ringen.
Breng 1 liter water aan de kook met het bouillontablet. Kook hierin aardappelen, winterwortel en uien in ca. 20 minuten gaar.
Bereid intussen de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in partjes en voeg ze toe aan de groenten. Kook ze ca. 2 minuten mee.
Giet de groenten af en bewaar 6 dl van het vocht. Bind dit met de Variatiesaus. Bak de ham knapperig in de koekenpan.
Laat de peulvruchten uitlekken in een zeef en spoel ze af met water. Voeg ze toe aan het aardappel-groentenmengsel en laat het door en door warm worden. Snijd de worst in plakjes.
Schep het aardappel-groentenmengsel op een schaal, schenk de saus erover en verdeel vervolgens hierover de rookworst en de ham.

Terug naar Hollandse gerechten
Terug naar Koken met Floor