Kruutmoes

Een gerecht dat men op de Veluwe regelmatig at (eet), bijvoorbeeld op zaterdag na een dag hard werken. Kruutmoes wordt lauwwarm gegeten.

Nodig:
2 flessen of pakken gortepap
1 zakje gedroogde blauwe pruimen
1 zakje rozijnen
1 (fijne) slagersrookworst
50 gram mager gerookt spek
kervelblaadjes
stroop of bruine suiker

Bereiding:
Zet de gedroogde pruimen en de rozijnen een paar uur te weken in een bodem water. Leg dan de worst en het spek erbij en breng het geheel aan de kook. Laat alles 15-20 minuten gaarwellen.Giet de flessen gortepap in een andere pan. Laat de pan boven laag vuur onder zo nu en dan roeren lauwwarm worden.
Neem de worst, het spek, de pruimen en de rozijnen met een schuimspaan uit het vocht. Snijd de worst in plakjes en het spek in dobbelsteentjes. Meng die met de pruimen en de rozijnen door de gortepap. Roer ook iets van het kookvocht (voor de rooksmaak) door de pap.
Hak de kervel fijn en strooi dit op het laatste moment over de kruutmoes.
Serveer de kruutmoes op borden en doe er aan tafel wat stroop of bruine suiker op.

Terug naar Hollandse gerechten
Terug naar Koken met Floor