Bossche bollen

Nodig voor 8 personen:
1 dl water
snufje zout
50 gram boter
50 gram bloem
2 eieren
boter om in te vetten
200 ml slagroom
2 eetlepels suiker
60 gram poedersuiker
1 eetlepel cacao

Bereiding:
Breng het water met het zout en de boter aan de kook. Voeg ineens alle bloem toe en blijf roeren tot een deegbal ontstaan is, die van de wand van de pan loslaat. Haal de pan van het vuur en klop één voor één de eieren erdoor. Voeg pas het volgende ei toe als het eerste ei helemaal is opgenomen. Roer nog 5 minuten krachtig.
Beboter een bakplaat en leg daarop 8 bolletjes deeg. Bak de soezen gedurende 10 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C. Open de oven in deze tijd niet. Temper de oventemperatuur en bak de soezen nog 10 minuten. Laat ze op een rooster afkoelen.
Klop de room met de suiker stijf en spuit hiermee de soezen vol. Roer de poedersuiker en de cacao door elkaar. Roer er enkele druppels water door tot een glad papje is ontstaan en bedek de bovenkant met dit glazuur.

Tip:
Om te voorkomen dat de slagroom terugloopt en de bollen daardoor week worden, kunt u wat slagroomversteviger toevoegen. Dit poeder is in zakjes te koop en ligt meestal bij de afdeling met ingrediënten om zelf gebak te maken.

Terug naar Hollandse gerechten
Terug naar Koken met Floor