Watergruwel, twee recepten

Nodig voor het eerste recept:
150 g parelgort
3 liter water
150 g krenten
150 g rozijnen
een of meerdere dun afgesneden citroenschilletjes
stukje pijpkaneel
150 g suiker
4 dl bessensap

Bereiding:
Gort wassen en in opgegeven hoeveelheid water een nacht laten weken. Laat de gort in het weekwater de volgende dag 1½ uur koken. Voeg het laatste half uur de gewassen krenten en rozijnen met de suiker toe, samen met de citroenschilletjes en de pijpkaneel. Laat het geheel doorkoken tot het enigszins gebonden is. Voeg dan het bessensap toe, verwijder de citroenschilletjes en de pijpkaneel. Proef of de gruwel zoet genoeg is.
De gruwel kan koud of warm gedronken worden.

Nodig voor het tweede recept:
6 dl water
snufje zout
50 g vlugkokende gort
75 g rozijnen
75 g krenten
1 kaneelstokje
stukje citroenschil
1 kruidnageltje
1 flesje ongezoete rode-bessensap
100 g suiker
1 eetlepel aardappelmeel

Bereiding:
Het water aan de kook brengen met het zout, de gort, de rozijnen en de krenten. Het kaneelstokje, het citroenschilletje en de kruidnagel toevoegen. Alles ca. 30 minuten zachtjes laten koken. Af en toe roeren. Het bessensap en de suiker erbij roeren en nog even zacht door laten koken tot de suiker is opgelost.
Een papje maken van het aardappelmeel en 2 eetlepels koud water en dit mengsel al roerend bij de kokende watergruwel gieten, zodat het lichtgebonden wordt. Pijpkaneel en citroenschil eruit halen en de watergruwel warm opdienen.

Terug naar Hollandse gerechten
Terug naar Koken met Floor