Gegrillde mosselen
ook lekker op de barbecue!
Dit recept kan als voorgerecht gegeven worden maar ook als hoofdgerecht (hoeveelheden als hoofdgerecht voor vier personen tussen haakjes) of als borrelhapje. Het kan op of onder de grill klaargemaakt worden of op de barbecue, aan houten satéstokjes gestoken of aan metalen spiesjes. Erg lekker!

Nodig per persoon, als voorgerecht:
ongeveer 12 à 15 gekookte mosselen (als hoofdgerecht voor 4 personen: 650-800 gram gekookte mosselen)
4 à 5 plakjes bacon of ontbijtspek (250 gram bacon of ontbijtspek)
wat fijngehakte peterselie (3 eetlepels fijngehakte peterselie)
witte peper uit de molen
wat zonnebloemolie (2 eetlepels zonnebloemolie)

Voor de saus:
een eetlepel mayonaise (1 1/2 dl mayonaise)
een/derde eetlepel tomatenketchup (1/2 dl tomatenketchup)
naar smaak een klein scheutje wisky (1 eetlepel whisky)
wat fijngesneden bieslook (1 eetlepel fijngesneden bieslook)
een toefje krulpetersielie (4 toefjes krulpeterselie)
een paar radijsjes als 'bloem gesneden' (12 radijsjes)

Bereiding:
Bestrooi de mosselen, nadat ze met keukenpapier zijn droogedept met peper en peterselie. Leg de plakken bacon of ontbijspek op een bord. Leg op elke plak 2 - 3 gekookte mosselen. Rol de plakken op en steek ze goed vast met een prikker zodat de mosselen er niet uit kunnen vallen. Bestrijk een grillplaat met wat olie en rooster de mosselspitjes ongeveer drie minuten (niet langer anders worden ze taai). Keer ze regelmatig om.

Maak de saus door de mayonaise te vermengen met de tomatenketchup en de (eventuele) whisky. Roer er ook wat bieslook door. Snijd de radijsjes in bloemvorm en leg ze op een bord. Schik de spiesjes op de borden en leg er ook een toefje peterselie naast. Geef de saus er in aparte kommetjes bij

Lekker met warm knapperig stokbrood en (kruiden)boter.

Terug naar Floors eigen recepten
Terug naar Koken met Floor