Franse uiensoep

Nodig:
4 grote uien in ringen gesneden
1 teentje knoflook (gesnipperd)
1 eetlepel bloem
40 gram boter
1¼ liter bouillon
peper, zout
100 gram geraspte kaas
stokbrood of witbrood

Bereiding:
Verwarm de boter in een pan en leg hier de uien en de knoflook op. Fruit de uien tot ze goudgeel van kleur zijn. Voeg dan de bloem toe en laat deze ook goudgeel van kleur worden. Verwarm het geheel onder goed roeren 5 minuten door. Schenk er dan geleidelijk de bouillon bij, onder voortdurend roeren en laat de soep dan, met het deksel op de pan, 20 minuten op laag vuur koken. (Voor een gebonden soep i.p.v. één, 2 à 2½ eetlepel bloem gebruiken.) Voeg peper en zout naar smaak toe. (Peper niet te zuinig!)
Rooster de sneetjes brood (witbrood zonder korst) en leg in elke ovenvaste soepkom een sneetje brood en schenk hier de uiensoep over uit. Verdeel daar de geraspte kaas over en zet de soepkommen nog ± 10 minuten in een voorverwarmde oven (200°C of gasovenstand 4) of even onder de grill tot de geraspte kaas goudgeel is (gratineren).
Men kan ook éérst de soep in de kommen doen en daarop de geroosterde sneetjes brood met kaas leggen en dan gratineren.

Terug naar Floors eigen recepten
Terug naar Koken met Floor