Hutspot met gekruid gehakt

500 gram uien
500 gram (winter)wortelen
½ tot 1 zakje nasikruiden (of andere kruiden), naar smaak
600 gram gehakt (of meer naar smaak)
boter, peper, zout, (snufje nootmuskaat)
aardappelen

Bereiding:
Dit is een variatie op het bekende hutspotrecept met winterwortelen en uien. Alleen worden de uien deze keer niet gekookt maar gefruit, waardoor ze zachter van smaak worden.
Snijd de wortelen in kleine stukjes of reepjes en kook ze apart. Kook de aardappelen en maak er puree van met wat (warme) melk en boter (je kunt ook wat van het vocht van de wortelen gebruiken). Door er eventueel een beetje nootmuskaat door. Stamp de wortelen door de aardappelpuree.
Doe wat boter in de pan en fruit hierin de grof gesnipperde uien. Roer er geregeld in (zodat ze niet aanbranden) en laat ze op zacht vuur goudgeel worden. Braad in een andere pan het gehakt rul (los). Doe er wat zout en peper op maar niet teveel i.v.m. de kruiden. Laat dit eventueel zelfs weg en voeg het later (zonodig) toe. Als het gehakt gaar is roer er dan de gewelde nasikruiden door en laat het even samen bakken. Of je een half zakje kruiden neemt of een heel zakje hangt helemaal van je smaak af. Je kunt ook andere kruiden nemen. Ook met Indische kruiden of shoarmakruiden is het lekker. Naar keus meng je de uien nu door het gehakt of houd ze apart.
Als alles gaar en warm is kun je voor twee manier van opdienen kiezen. Het gemakkelijkste is alles door elkaar te husselen. Mooier is echter laagjes in een (doorzichtige) ovenschaal te schikken. Dus eerst een laagje aardappelpuree met wortelen, daarop een laagje gehakt en uien, dan weer aardappelpuree-wortelen en dan weer gehakt-uien.

Tip: Dit gerecht is ook gemakkelijk van te voren klaar te maken en dan in de magnetron of oven op te warmen. Als je het in de oven opwarmt (zo'n 35/40 minuten op 200 graden Celsius, schat ik, hangt van de hoeveelheid af die je maakt en hoe warm je wilt eten) leg dan aluminiumfolie over de schaal.

N.B. Laatst las ik in de PZC een recept van de Zwitserse vrouw van de groenteman van Hans Belterman. Het leek wel wat op dit recept. De hoeveelheid was iets anders: 500 gram winterwortelen en 250 gram uien, grof gesnipperd, 500 gram aardappelen, 40 gram boter en 1½ eetlepel grof gehakte (blad)peterselie plus witte peper uit de molen. Je moet de wortelen in de lengte in tweeën snijden, het 'merg' eruit snijden en dan de wortelen in kleine stukjes snijden. Dan opzetten met zoveel water dat de helft van de wortelen in het water ligt. Dan 10 minuten zachtjes koken en daarna de, in stukken gesneden, aardappelen erbij doen en koken tot dit alles gaar is. Op enkele lepels na het kookvocht weggooien en de aardappelen met de wortelen gaar houden. Boter in een koekenpan met hoge opstaande rand doen en wachten tot het schuim wegtrekt. Dan de uien toevoegen en ze onder voortdurend omroeren, boven een matig vuur zolang fruiten tot ze gaar zijn en kleur beginnen te krijgen. Dan de gehele inhoud van de pan bovenop de pan met wortelen en aardappelen laten glijden en alles krachtig dooreen roeren. Wat peterselie en peper erover en nog eens goed roeren en dan opdienen met pittig gekruide (runder)gehaktballen of in plakken gesneden gekookt klapstuk.
Ik hoop dat Hans Belterman het niet erg vindt dat ik dit recept hieraan toevoeg. Hij schreef overigens ook nog in hetzelfde artikeltje dat men in de sommige delen van de Achterhoek hutspot met wortelen stampt en dan opdient met apart rauw gesnipperde uien, wat hij van harte aanbeveelt.

Terug naar Floors eigen recepten
Terug naar Koken met Floor