Witlofschotel met ham en kaassaus
Speciaal voor David

Nodig:
Per persoon 3 à 4 stronkjes witlof
ham om de stronkjes witlof in te wikkelen
geraspte kaas
aardappelen
boter, paneermeel
een pakje kaassaus of zelfgemaakte kaassaus

Bereiding:
Schraap de stronkjes witlof wat af, haal het bittere merg eruit en zet ze op met een beetje zout en veel boter in ruim water. Door de boter wordt het witlof veel lekkerder en "boterzacht". De hoeveelheid boter hangt uiteraard van de hoeveelheid witlof af. Leg aluminiumfolie op het witlof en een kleiner deksel dáárop, om het aluminiumfolie op zijn plaats te houden. Desnoods kan het ook zonder aluminiumfolie en met het gewone deksel van de pan. Kook het witlof gaar. Meestal duurt dit, afhankelijk van de dikte van de stronkjes 20 à 30 minuten, soms nog langer.
Maak ondertussen de aardappelpuree en kruid deze met wat nootmuskaat.
Laat het witlof uitlekken, bewaar eventueel het water om, als je een pakje kaassaus gebruikt, dit met een gedeelte van dit water en wat extra geraspte kaas lekkerder te maken.
Wikkel elk stronkje in een plakje ham en leg het op de bodem van een beboterde ovenschaal, dicht tegen elkaar aan. Giet daaroverheen de kaassaus (zie recept hieronder of gebruik een pakje met wat extra gemalen kaas toegevoegd) en, naar wens, nog een laagje geraspte kaas hieroverheen. Bedek dit alles met een laag aardappelpuree. Strooi hierover paneermeel of beschuitkruimels en leg er nog een paar klontjes boter bovenop.
Eventueel kan men de aardappelpuree ook op de bodem van de ovenschaal leggen en de witlof bovenop. Deze wordt dan wel iets droger.
Laat het geheel nu in een voorverwarmde oven, 200°C, in 20 à 30 minuten een bruin korstje krijgen. Als de aardappelen en het witlof al koud zijn geworden, moet dit wel 45 minuten zijn. Leg er dan de eerste 25 minuten aluminiumfolie over.

Tip: Men kan in dit gerecht gemakkelijk het witlof vervangen door prei! Dit is ook heel lekker.

Kaassaus
Gebruik gelijke delen boter en bloem, b.v. 40 gram van elk. Smelt de boter en roer de bloem erdoor. Voeg dan geleidelijk de koude melk toe, (voor 40 gram, 4 dl melk). Goed roeren boven laag vuur, anders klontert de saus. Een beetje peper en zout toevoegen. Niet te veel zout! Als de saus gebonden is, er geraspte kaas (b.v.100 gram) en een mespunt nootmuskaat doorroeren. (Eventueel ook een snufje cayenne).

Tweede recept: Witlofschotel van Tonny:

Nodig voor 4 personen:
750 gr rauwe witlof in dunne ringen, 500 gr aardappelen, 250 gr carbonara spekblokjes, 200 gr geraspte oude kaas, 1 gesnipperde sjalot, 6 in stukjes gesneden hardgekookte eieren, 150 gr boter, 2 eetlepels jus de veau of jus van rundvlees (zonder vet), een scheutje balsamicoazijn, zout, (versgemalen) peper

Bereiding:
Kook de aardappelen gaar en maak ze met een vork of pureestamper fijn. Roer er eerst de boter en de jus de veau door, voeg dan de andere ingrediënten toe, schep alles goed door elkaar en laat warm worden tot de kaas draadjes trekt.

Terug naar Hollandse gerechten
Terug naar Floors eigen recepten
Terug naar Koken met Floor