Speculaaskoekjes en speculaasbrokken

Speculaaskoekjes

Nodig:
150 gram boter
125 gram lichtbruine basterdsuiker
1 theelepel zout
10 gram speculaaskruiden = twee afgestreken eetlepels (Zie eventueel voor recept: Gevulde speculaas)
200 gram zelfrijzend bakmeel
1 eetlepel melk
50 gram geschaafde amandelen

Bereiding:
De boter met de suiker en het zout romig roeren. Daarna de eetlepel melk er door doen. Het zelfrijzend bakmeel vermengen met de speculaaskruiden. Boven een kom zeven en eerst roeren. Later pas gaan kneden samen met het eerste mengsel.
Nu het deeg minstens 1 uur laten rusten (beter is het nog om het een dag te laten staan). Daarna het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uitrollen tot een lap van ca. 1 cm dik. Hieruit met behulp van vormpjes of gewoon met een mesje koekjes uitsteken.
Een bakblik beboteren en de koekjes erop leggen, dik bestrooid (en een klein beetje ingedrukt) met de geschaafde amandelen. De oven voorverwarmen en daarna het bakblik op de middelste richel van de oven schuiven. Ovenstand: 210°C of gasstand 4½. De baktijd is ongeveer 20 minuten (in de gaten houden).
Als de koekjes gaar zijn, ze met een pannenkoekmes van de bakplaat nemen en voorzichtig laten afkoelen.

N.B.: Je kunt deze koekjes ook op de traditionele manier bakken op een speculaasplank. Hiervoor de plank eerst bestuiven met rijstebloem (of insmeren met boter), daarna het speculaasdeeg stevig in de figuren drukken en het overtollige deeg wegsnijden met een horizontaal over de plank bewogen scherp mes. Daarna met een klap de plank keren op het aanrecht (of loskloppen) en de koekjes overbrengen op het bakblik. Daarna bestrooien met gesnipperde amandelen en bakken.

Speculaasbrokken

Het deeg bereiden als hierboven, maar slechts 100 gram boter gebruiken en i.p.v. een, twee eetlepels melk gebruiken!
Het deeg als een laag van 1 centimeter dikte op een ingevet bakblik leggen en er hier en daar een gehalveerde, gepelde amandel indrukken.
Nu de speculaasbrokken in drie-kwart à een uur gaar laten worden. Ook nu weer goed in de gaten houden.
Na afkoeling de koek in onregelmatige stukken breken.

N.B.: Op dit recept kreeg ik een reactie van Han, die in bovenstaande recepten iets had veranderd, omdat de eerste pogingen niet zo succesvol waren en hij de speculaas na een paar aanpassingen veel smakelijker vond.
Hij verving het zelfrijzend bakmeel door half zelfrijzend bakmeel en half gewone bloem, gebruikte 3 eetlepels speculaaskruiden en bakte de speculaas op 160°C (is gasstand 2) i.p.v. 200°C.
Bovendien gaf hij de tip om te melden dat de koekjes bij het uit de oven komen nog zacht zijn maar na 10 min. afkoelen hun gewenste "kraak en smaak" hebben!
Bedankt Han!

Terug naar Hollandse gerechten
Terug naar Floors eigen recepten
Terug naar Koken met Floor