Doughnuts: voor ca. 25 stuks

Nodig:
25 gram gist
40 gram suiker
een-achtste liter lauwe melk
375 gram bloem
snufje zout
2 eierdooiers
60 gram boter
frituurvet
poedersuiker

Bereiding:
Dough is het Engelse woord voor deeg en nuts zijn noten. Toch zijn doughnuts een soort beignets waaraan geen noten te pas komen.
De gist in stukjes gebrokkeld met 1 theelepel suiker in 2 eetlepels lauwe melk oplossen en 10 minuten laten rusten. Doe de bloem in een kom, maak er een kuiltje in en doe hierin de gist, de rest van de suiker, de rest van de melk, het zout en de eierdooiers. Goed kneden.
Daarna de boter er in vlokjes over verdelen en net zo lang kneden tot het deeg los laat van de kom en 'blazen' gaat vormen. De kom afdekken en het deeg 60 minuten laten rijzen.
Op een met bloem bestoven oppervlakte het deeg uitrollen tot een plak van 1 cm dikte. Met een waterglas rondjes uit het deeg steken en met de steel van een houten lepel in elk rondje een gat maken.
Het frituurvet heet laten worden en de ringen hierin goudbruin bakken.
Terwijl ze nog warm zijn de doughnuts met poedersuiker bestuiven. Deze hoeveelheid is geschikt voor ongeveer 25 doughnuts.

Terug naar Floors eigen recepten
Terug naar Koken met Floor