(Maaltijd)salades
Heerlijke salades met steeds een andere samenstelling, al naar gelang de ingrediënten die gebruikt worden, de hoeveelheid daarvan, of het seizoen. Met veel ingrediënten zijn het maaltijdsalades, die een complete maaltijd vormen met alleen stokbrood erbij; de andere keer is het een welkome aanvulling bij b.v. een pasta maaltijd. Een beetje eigen fantasie is hierbij dus wel geboden... Dit recept is er ook een van de gekregen recepten, die u bij de ingezonden succesrecepten ook aantreft!

Basis:
een zakje gemengde gesneden sla van Albert Heyn of ijsbergsla
4 à 5 tomaten, met als variatie vleestomaten of kersentomaatjes

VARIATIE 1: met spekjes, naar wens uit te breiden.

Bak de spekjes in de koekenpan.
Doe de salade in een kom en leg daarop de in dunne plakjes gesneden tomaten. Voeg dan naar wens toe:

Gooi hierover de gebakken spekjes zo uit de pan, een beetje lauw nog. Doe dit als laatste. Serveer de DRESSING er apart bij, tenzij je weet dat de salade opgaat. In dat geval kun je ook de dressing door de salade scheppen. De hoeveelheid hangt uiteraard af van de hoeveelheid salade: OLIE (b.v. olijfolie, eerste persing) ongeveer anderhalf à twee maal zoveel als de AZIJN, PEPER, een theelepeltje MOSTERD en eventueel een beetje HONING.

VARIATIE 2: gebruik in plaats van spekjes blauwe kaas, b.v. roquefort of gorgonzola enz.

Hierbij verder dezelfde ingrediënten gebruiken maar de eieren weglaten. De DRESSING echter een beetje neutraal houden, de blauwe kaas heeft namelijk al een vrij sterke smaak; dus olie, azijn en een pietsie honing. Ook kun je de blauwe kaas, of een gedeelte hiervan, fijn malen en door de dressing roeren.

VARIATIE: 3: in plaats van spekjes of blauwe kaas knakworstjes gebruiken.

Dit is meer een Italiaanse salade, die als groentegerecht gebruikt wordt bij een pasta.
Gebruik in plaats van gemengde sla b.v. ezelsorensla en neem niet te veel sla. Wel veel tomaten en een (of meer) fijngemalen bosuitje(s).
Neem verder:

en voor de DRESSING: Doe de salade in een kom, leg hierop de tomaten en een paar plakjes mozzarella. Gooi hier overheen de dressing en vermeng dit alles. Strooi dan de pijnboompitten overheen en leg bovenop de salade de rest van de plakjes mozzarella

Terug naar Floors eigen recepten
Terug naar Koken met Floor