Hollandse pannenkoeken, 8 stuks
Voor een koekenpan met een doorsnede van 20-22 centimeter.

Nodig:
300 gram gezeefd zelfrijzend bakmeel
1 theelepel zout
1 ei (niet te klein) of 2 eieren
1 eetlepel slaolie
ongeveer 5 dl melk
boter of slaolie om in te bakken

Bereiding:
Doe het zelfrijzend bakmeel in een grote kom. Maak in het midden een kuiltje en breek hierin het ei (of de eieren). Begin van binnenuit te roeren en voeg ook de slaolie en 2½ deciliter melk (de helft van de melk) toe.
Roer of mix tot je een glad, dik mengsel krijgt. Verdun dit geleidelijk met de rest van de melk, tot je een glad beslag krijgt, dat langzaam, als een soort lint van de lepel of de mixer valt.
Gebruik een koekenpan met een dikke bodem. Bij een grote hoeveelheid kun je ook twee koekenpannen tegelijk gebruiken. Bak de pannenkoeken in boter of olie (ik doe het meestal in boter).
Verwarm bij gebruik van boter een hoeveelheid die ruim de bodem van de pan bedekt en laat die licht kleuren. Bij het gebruik van slaolie zijn 1 à 2 theelepels meestal voldoende, daar slaolie uitvloeit. Verhit de slaolie tot er een grijze damp afkomt.
Giet (b.v. met een jus- of soeplepel) zoveel beslag in de pan dat de bodem gelijkmatig is bedekt. Draai daarbij de pan in het rond. Bak op een matig heet vuur, niet te hoog. Schud na ongeveer een minuut aan de pan om de pannenkoek van de bodem los te maken. Steek er niet te snel een pannenkoekmes onder want dan breken de ongare randen stuk. Keer de pannenkoek pas als de onderkant goudbruin en de bovenkant droog is. Dit kun je doen door de pannenkoek op een deksel, dat groter is dan de pan, te schuiven en dan zo om te keren, of met behulp van het pannenkoekenmes. En durf je het aan, gooi en keer dan de pannenkoek in de lucht. Bij mij mislukt dit altijd, dus waag ik me daar niet aan. Toch heb ik het verschillende mensen heel kunstig zien doen, inclusief mijn jongste zoontje, toen hij tien was.
Doe nog wat boter of slaolie onder de pannenkoek en laat deze nog enkele minuten (meestal op een iets lager vuur) bakken tot ook de onderkant goudgeel is.
Lekker met een beetje roomboter en bruine basterdsuiker of stroop.

Voor appelpannenkoeken 2 à 3, in dunne plakjes gesneden, en met 2 eetlepels suiker gemengd met 2 theelepels kaneel, bestrooide appels gebruiken. De partjes appel op het beslag in de pan leggen en iets aandrukken.

Tip: Het warmhouden van een stapel pannenkoeken kan op twee manieren: op een bord boven een pan heet water en met een deksel of passende kom daar weer overheen, of in een oven op een ovenvast bord, ook met een kom er overheen. De oven moet dan op ongeveer 200°C of gasstand 4 staan.

Terug naar Hollandse gerechten
Terug naar Floors eigen recepten
Terug naar Koken met Floor