Zeeuwse bolussen

Nodig voor 15 middelgrote bolussen:
1 kg bloem
600 ml lauw water of lauwe melk
30 gr verse gist of twee zakjes korrelgist a 5 gr
3 zakjes vanillesuiker
30 gr suiker
3 theelepels zout
500 gr donkerbruine basterdsuiker
2 eetlepels kaneel

Bereiding:
Gist met een beetje lauw water (of lauwe melk) in een grote kom/schaal oplossen.
De rest van de vloeistof toevoegen met 30 gr suiker.
500 gr bloem toevoegen.
Mengen tot een glad beslag ontstaat.
Afdekken met een vochtige doek en op een warme plek ca. 1 uur laten rusten.
De rest van de bloem, de vanillesuiker, de kaneel en het zout toevoegen.
Kneden zodat er een soepel deeg ontstaat (ca. 10 minuten).
Deeg in de kom afdekken (doek + plastic) en 30 minuten laten rijzen.
Deeg plat maken en verdelen in 15 stukken.
Vorm er lange worstjes van.
Deze door de bruine suiker rollen totdat ze helemaal bruin zijn.
Oprollen (bolusvorm) en in een ingevette bakplaat leggen en nog wat bruine suiker erover.
30 minuten laten rijzen op een warme plaats.
De oven voorverwarmen op 200°C.
Bak de bolussen in 15 minuten bruin (laat ze niet hard worden !).
Haal ze uit de oven en laat ze omgekeerd op een rooster afkoelen.

Terug naar Hollandse gerechten
Terug naar Floors eigen recepten
Terug naar Koken met Floor