Erwtensoep, 2 versies

Erwtensoep (eerste versie)

Nodig:
500 gram spliterwten
ongeveer 3 liter water
1 pond krabbetjes in niet te grote stukken (=varkensvlees)
250 gram in dobbelsteentjes gesneden vers spek
2 (of meer) grote preien
1 grote winterpeen
1 selderijknol
1 bosje bladselderij
eventueel een paar aardappelen
1 rookworst

Bereiding:
De spliterwten wassen en 1 uur koken in 3 liter water. Dan de krabbetjes en het vers spek erbij doen. Als het kookt even af-schuimen. Alles weer 1 uur laten doorkoken.
Ondertussen de groente zo klein mogelijk snijden. De bladselderij snipperen.
Al deze groenten bij de soep doen (na twee uur koken dus) en het geheel nog ruim een half uur laten koken.
Neem de krabbetjes uit de soep, verwijder de botjes en snijd het vlees klein.
Roer de soep glad door een passe-vite (roerzeef) en breng hem zo nodig nog op de juiste dikte met kokend water of bouillon.
Laat de rookworst even in heet water wellen en voeg hem daarna in plakjes gesneden op het laatst toe. Uiteraard ook het vlees toevoegen. Eventueel nog op smaak brengen met zout en peper.
Eten met (bruin) brood.
Als men dit gerecht in de snelkookpan wil klaarmaken alles tesamen 40 à 50 minuten onder druk koken (behalve de rookworst).

Erwtensoep (tweede versie)

Bereiding:
Spoel 500 gram spliterwten af onder de kraan (dit gaat het gemakkelijkst in een grote zeef).
Gebruik een pan met dikke bodem en doe daar 2½ liter water in, de spliterwten, 5 bouillonblokjes, 900 gram erwtensoepgroente (in pakketten verkrijgbaar) en twee hamschijven (=varkensvlees).
Breng dit alles aan de kook en laat het geheel op zacht vuur ongeveer 3 uur pruttelen tot het vlees goed gaar is. (In de snelkookpan 2¼ liter water gebruiken en 50 minuten onder druk koken).
Haal daarna het vlees uit de pan, verwijder het vet en snijd het vlees klein. Stamp de erwtensoep of roer hem door een roerzeef of gebruik een staafmixer.
Voeg daarna het vlees en een in schijfjes gesneden rookworst aan de soep toe. Eventueel nog verdunnen met water naar wens.
Eet er bruin brood of stokbrood bij.

Terug naar Hollandse gerechten
Terug naar Floors eigen recepten
Terug naar Koken met Floor