Appelbeignets, lekker op oudejaarsavond en op andere dagen

Mijn moeder Elvira bakte deze appelbeignets altijd voor ons op 31 december. Een zoete herinnering.

Nodig:
8 grote stevige appels (géén moesappels)
50 gram suiker
1 eetlepel kaneel
250 gram bloem
½ theelepel zout
2 eieren
één en een kwart dl melk
1½ dl spuitwater of bier
frituurolie
poedersuiker

Bereiding:
De appelen schillen, boren en in 4 dikke plakken snijden. De plakken halveren en omscheppen met suiker en kaneel. De kom afdekken en de appelschijfjes een paar uur koel wegzetten.
De bloem met wat zout in een kom zeven.
In een kuiltje de eieren breken en de melk erbij schenken. Daarvan een glad beslag zonder klontjes kloppen. Vlak voor het bakken het spuitwater of bier erbij roeren.
De olie in een frituurpan verhitten tot heet (ongeveer 180°C), tot er een blauwe damp vanaf komt. Wel oppassen dat het vet niet té heet wordt, want dan verbrandt het. Je kunt uitproberen of het vet goed is door er een broodkorstje in te laten glijden. Dit moet gaan sissen.
De halve appelschijfjes door het beslag halen, wat af laten druipen en in de hete olie laten glijden.
De appelbeignets in ca. vier minuten goudbruin frituren. Vervolgens uit het vet halen en op keukenpapier uit laten lekken. Zorg dat het keukenpapier niet aan de beignets gaat kleven.
De appelbeignets warm of koud serveren, bestrooid met poedersuiker.

Terug naar Hollandse gerechten
Terug naar Floors eigen recepten
Terug naar Koken met Floor