Guinee-Bissau
Bokking in palmolie (moqueca de peixe)
Lamssoep met macadamianoten

Bokking in palmolie (moqueca de peixe)

500 g bokking - sap van 1 citroen - 3 tomaten - 2 uien, fijngehakt - 2 teentjes knoflook, fijngehakt - 1/2 theelepel peperpasta (uit potje) - peper en zout - 1 kokosnoot - 1 kopje palmolie

Leg de vis in een pan en sprenkel er wat citroensap over. Snijd de tomaten in dobbelsteentjes en doe ze samen met de uitjes, de knoflook, de peperpasta en wat peper en zout in de keukenmachine. Meng tot een gladde pasta is ontstaan. Wrijf de vis in met dit mengsel en laat het minstens 1 uur intrekken. Maak de kokosnoot open, rasp het vruchtvlees en vermeng dit met wat water. Pers het sap eruit tot ca. 1 kopje kokosvocht verkregen is. Voeg hier 1 kopje water aan toe en schenk het over de vis heen. Voeg wat olie toe. Dek de pan af en zet deze 20 minuten op een hoge warmtebron. Roer af en toe, maar zo min mogelijk: het deksel moet zoveel mogelijk op de pan blijven om het aroma te bewaren.
Zet de warmtebron laag en laat het gerecht nog 15 minuten heel zachtjes koken.
Geef hier rijst, yammen of kookbananen bij.

Opmerking: u kunt in plaats van verse kokos ook gedroogde, geraspte kokos (santen) gebruiken, of kokosmelk of -poeder uit blik.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Lamssoep met macadamianoten

In Guinee-Bissau gebruikt men voor dit recept geitenvlees en 'agbono-noten'. Aangezien deze ingrediënten hier moeilijk te krijgen zijn, kunt u hiervoor in de plaats lamsvlees en macadamianoten gebruiken.

500 g lamslappen, in blokjes gesneden - zout - 1 ui, grofgehakt - 100 ml palmolie of andere plantaardige olie - 1 eetlepel tomatenpuree - 1 ui, geraspt - 1 theelepel chilipoeder - 500 g stokvis, 1 nacht geweekt - 50 g okra's - 100 g macadamianoten, zeer fijngehakt (eventueel met een keukenmachine) - 1 vleesbouillontablet

Zet het vlees op met wat zout naar smaak, de gehakte ui en 600 ml water. Laat het vlees ca. 1 uur zachtjes koken. Giet de bouillon af en bewaar deze voor later. Bak de uitgelekte blokjes vlees rondom goudbruin in de hete olie en schep ze uit de pan. Voeg de olie, de tomatenpuree, de geraspte ui, de chilipoeder en wat zout naar smaak aan de vleesbouillon en breng het geheel aan de kook. Laat deze soep 20 minuten zachtjes koken. Spoel de stokvis goed af en verwijder eventuele graten. Snijd de stokvis in stukken en voeg deze, samen met het vlees en de okra's aan de soep toe. Laat de soep nog 10 minuten zachtjes doorkoken, voeg de macadamianoten toe en zet de warmtebron zo laag mogelijk. Verkruimel het bouillontablet, voeg dit toe aan de soep en blijf roeren tot het volkomen is opgelost. Geef hierbij stokbrood of fufu: een knollenpuree, die u als volgt maakt: Schil 1 kg maniok, yammen of zoete aardappelen en snijd ze indien nodig in stukken of plakken. Kook ze gaar in lichtgezouten water en pureer ze vervolgens in de keukenmachine.

Tip: Maniok, yammen of zoete aardappelen zijn in Nederland niet overal te verkrijgen. Daarom bedachten West-Afrikanen, die hier in Nederland wonen, een redelijk alternatief voor hun zo geliefde fufu: de imitatie-fufu: meng daarvoor 3 kopjes aardappelpuree en 1 kopje aardappelmeel met wat koud water en voeg wat zout naar smaak toe. Laat dit langzaam warm worden. Zet de warmtebron middelhoog en voeg onder voortdurend roeren kokend water toe, tot de puree een gladde, maar stevige consistentie heeft gekregen.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Terug naar Koken met Floor