Noorwegen
Boerenbrood
Gepocheerde kabeljauw met bieslook
Gestoofd rundvlees


Boerenbrood

Ingrediënten voor 1 broodvorm van 30 cm lengte:
zetsel: 500 g roggekorrels - 1 zakje (= 15 g) zuurdeegextract - 1/2 liter lauwe karnemelk
brooddeeg: 200 g tarwekorrels - 40 g gist - 100 g keukenstroop - 1/2 eetlepel zeezout - 1 theelepel versgemalen kardemom
Voor de vorm: boter

Maal de roggekorrels voor het zetsel fijn, doe het meel in een grote schaal en maak een kuiltje in het midden. Roer een glad mengsel van het zuurdeegextract met de karnemelk, doe dit in het kuiltje en meng er een beetje van het meel door. Laat de schaal afgedekt 24 uur op een warme plaats staan. Het zetsel moet duidelijk gegist zijn en op de bovenkant moet donker schuim zichtbaar zijn.
Maal voor het brooddeeg de tarwekorrels fijn. Roer het meel door het zetsel. Verkruimel de gist erboven, besprenkel het geheel met de stroop en wacht 1-2 minuten tot de gist is opgelost. Voeg het zout en de kardemom toe en kneed van alle ingrediënten een smeuïg, iets vochtig deeg.
Vet de vorm in met boter. Vul de vorm met het deeg en strijk de bovenkant glad. Laat het deeg nog eens afgedekt rijzen tot het volume ongeveer een derde is vergroot; dat duurt een klein uur.
Verwarm de oven voor op 200° C. Bak het brood ca. 50 minuten op de onderste richel in de oven. Het moet goudbruin zijn en rondom minstens 1 mm van de rand af staan. Dek het brood, als het te snel zou kleuren, na 40 minuten af met een stuk ingevet vetvrij papier. Laat het brood nog 15 minuten in de uitgeschakelde oven staan.
Stort het brood uit de vorm op een rooster, besproei het rondom met koud water en laat het afkoelen.
Het aroma van het brood heeft zich pas na 24 uur volledig ontplooid, het kan daarna goed gesneden worden.

Tip: koel en luchtig bewaard blijft het brood ca. 1 week vers. Het is het lekkerst besmeerd met boter. Maar ook een plakje lekkere kaas, of kruidenkwark met radijsjes of fijngesneden augurk, ham, salami of gerookte zalm zijn een uitstekende combinatie.

Terug naar de bovenkant van deze pagina



Gepocheerde kabeljauw met bieslook

Nodig:
4 moten kabeljauw van ca. 2 1/2 cm dik] - 1 theelepel zout - 4 gekneusde peperkorrels - 60 g boter - 2 eetlepels bloem - 1 1/2-2 eetlepels gehakte bieslook - 1 1/2 eetlepel fijngehakte peterselie - 1 eetlepel groene peperkorrels (uit potje) - 1 citroen

Spoel de vis af onder koud water. Doe de moten vis in een pan kokend water (de moten moeten net onder water staan). Voeg zout en gekneusde peperkorrels toe en pocheer de kabeljauw ca. 7 minuten op matig vuur. Neem de moten met een schuimspaan uit het kooknat en leg ze op een voorverwarmde schotel. Bewaar wat kooknat.
Smelt in een steelpan met dikke bodem de boter en roer er de bloem in gedeelten door tot een roux ontstaat. Voeg 2-3 eetlepels kooknat toe. Roer er de bieslook en peterselie door en tot slot de groene peperkorrels. Breng de saus langzaam aan de kook. Neem de pan van het vuur en doe de saus in een kom. Snijd de citroen in partjes. Schenk een beetje saus over de warme moten vis en bestrooi de schotel met nog wat bieslook. Garneer met citroen.
Geef bij dit gerecht aardappelkroketjes en een zachte groente, zoals gekookte asperges, peultjes of schorseneren.

Terug naar de bovenkant van deze pagina



Gestoofd rundvlees

Nodig:
4 plakken mager rundvlees van elk 180 g - 2 theelepels mosterd - ½ theelepel zout - ½ theelepel peper - 1 ui - 2 eetlepels boter - 1 afgestreken eetlepel bloem - 1/2 liter vlees-bouillon (van tablet mag)

Besmeer de plakken vlees dun met mosterd en strooi er zout en peper over. Schil de ui en snijd hem in ringen. Verwarm de boter in een stoofpan en bak de plakken vlees aan beide kanten. Haal het vlees daarna uit de pan. Bak de uiringen in de boter bruin en haal ze eruit. Strooi de bloem in de boter, bak deze bruin en giet er onder voortdurend roeren langzamerhand de bouillon bij. Leg vlees en uiringen in de saus en stoof deze in een gesloten pan 30 minuten op zacht vuur.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Terug naar Koken met Floor