Thailand
Curry van bieflappen en Masamam kerriepasta
Kokossoep met gerookte kip

Curry van bieflappen en Masamam kerriepasta

500 g bieflappen - 4 aardappels, tamelijk vastkokend - 2 uien - 1 blikje ongezoete kokosmelk (4 dl) - 3 eetlepels masaman kerriepasta * - 4 eetlepels palmsuiker, of bruine suiker - 4 eetlepels vissaus (nam pla) - 2 eetlepels limoensap - 3 eetlepels geroosterde zoute pinda's - 2 laurierbladeren

Dep het vlees droog en verwijder vet en zenen. Snijd het vlees in stukjes van ca. 2 cm. Schil de aardappelen en snijd ze in vieren. Pel de uien en snijd ze in tweeën. Schep 5 eetlepels van de dikke, bovendrijvende laag in de kokosmelk uit het blikje en breng deze aan de kook. Roer er de kerriepasta * door en laat het kokosmengsel 1 minuut koken. Voeg de blokjes vlees, palmsuiker, resterende kokosmelk, vissaus limoensap, pinda's, laurierbladeren en ½ liter water toe. Stoof de blokjes vlees ca. 50 min. boven een laag vuur, met het deksel op een kier. Voeg dan de aardappels en uien toe en laat het gerecht nog 20 min. zachtjes stoven. Verwijder de laurierbladeren en serveer het gerecht.

Variatie: U kunt het gerecht ook bereiden met 750 g kipfilet of drumsticks. De stooftijd bedraagt dan in totaal 50 min.

*MASAMAM KERRIEPASTA: een favoriet recept in Thailand. Het wordt dan ook vooral gebruikt bij kip en rundvlees en NOOIT in combinatie met varkensvlees. U maakt het zo:
8 grote gedroogde rode chilipepers - 1 eetlepel korianderzaad - 1 theelepel komijnzaad - 2 cm verse galanga (In ons land te koop onder de naam 'laos' - 1 stengel vers citroengras - 5 sjalotten - 10 teentjes knoflook - ½ theelepel gemalen kruidnagel - 1 theelepel gemalen kaneel - 1 theelepel gemalen steranijs - ½ theelepel versgemalen zwarte peper - 1 theelepel garnalenpasta

Snijd de pepers in de lengte doormidden. Verwijder de steeltjes en zaadjes en week ze ca. 5 min. in warm water. Giet ze af en druk het vocht eruit. Was uw handen daarna zorgvuldig! Rooster het koriander- en komijnzaad ca, 3 min. in een droge koekenpan boven een matig vuur tot het aroma vrijkomt.
Was galanga en citroengras, en snijd deze respectievelijk in dunne schijfjes en ringetjes. Pel de sjalotten en teentjes knoflook, en hak ze fijn. Bak deze ingrediënten ca. 5 min. in een pan zonder vet, boven een matig vuur, tot ze bruin kleuren.
Wrijf al deze ingrediënten fijn in een vijzel tot u een stevige pasta hebt. Roer er de gemalen kruidnagel, kaneel, steranijs, peper en garnalenpasta door.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Kokossoep met gerookte kip, voorgerecht

Voor 6 personen:
1,2 liter kippenbouillon - 1 teentje knoflook - 1 stukje gemberwortel van ca. 3 cm - 1 rrod Spaans pepertje - 1 steel citroengras (sereh) - 1 blikje kokosmelk (ca. 400 g) of 150 g santen - zout - tabasco - 1 gerookte kipfilet - een paar takjes verse koriander of peterselie

Doe de bouillon in een pan. Voeg het gepelde en gehalveerde teentje knoflook, de geschilde en grofgehakte gemberwortel, het gehalveerde en van de zaadjes ontdane pepertje en het in grove stukken gesneden citroengras toe. Breng aan de kook en laat ca. 30 minuten trekken. Zeef de bouillon en gooi de inhoud van de zeef weg. Breng de bouillon aan de kook met de kokosmelk of met de verbrokkelde santen en ¼ liter water. Roer tot de santen gesmolten is. Breng de soep pittig op smaak met wat zout en een paar druppels tabasco. Snijd de gerookte kipfilet schuin in dunne plakjes. Leg in ieder bord een paar plakjes kipfilet en schep er de hete soep over. Garneer met een paar plukjes koriander of peterselie.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Terug naar Koken met Floor