Oostenrijk
Aardappelgoulash
Bouillon van varkensschenkel
Gehaktknoedels
Gevulde paprika's met gehakt
Gistknoedels met maanzaad
Goulash uit Salzburg
Heldere bouillon met spekknoedels
Klassieke Wienerschnitzel
Normale Wienerschnitzel
Pannenkoek met pruimencompote (Kaiserschmarren)
Sachertorte (chocoladetaart)
Salzburger Nockerln (bollen)
Tiroler Kletzenbrot
Tiroolse zuurkool
Wiener Backhuhn (braadkuiken)

Aardappelgoulash

Nodig voor 4 personen:
500 g aardappelen (vastkokend) - 250 g magere varkenslappen - 150 g mager gerookt spek (dikke plakken) - 100 g prei - 100 g wortelen (peen) - 1 grote ui - 30 g bloem - 1 eetlepel paprikapoeder - 3/4 liter groentebouillon (van tablet mag) - 1 bosje selderij - 1 teentje knoflook, fijngehakt - 1 theelepel tijm - 1 theelepel marjolein - 1/2 theelepel karwijzaad (kummel) - iets boter - scheutje azijn - zout, peper

Zet alle ingrediënten klaar. Maak de groenten en de kruiden schoon en schil de aardappelen. Het magere varkensvlees in grove blokjes snijden, net als het magere gerookte spek. Snijd dan aardappelen, wortel, prei en ui in grove dobbelsteentjes. Hak de selderij.
Kook de blokjes varkensvlees gaar in de hete bouillon. Bak het spek uit in een diepe koekenpan (of braadpan) en fruit de groenten en de aardappelen erin mee. Voeg selderij en andere kruiden, paprikapoeder en bloem toe. Doe het vlees erbij en dan de bouillon. Laat het geheel zachtjes stoven tot de aardappelen bijna gaar zijn. Breng op smaak met zout, peper en azijn.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Bouillon van varkenschenkel

Nodig voor 4 personen:
1 1/2 kg varkensschenkel van de voorpoten (Vraag de slager ze in schijven van 2 cm dik te hakken) - zout - 1 kleine selderijknol - 1 kleine stengel prei - 2 middelgrote wortelen - 2 laurierblaadjes - 5 zwarte peperkorrels - 1 eetlepel wijnazijn - 1 eetlepel bloem - 1 grote teen knoflook - 1 eetlepel verse marjolein - versgemalen zwarte peper - 2 eetlepels versgeraspte mierikswortel

Was de schijven varkensschenkel en breng ze in ca. 4 liter water met 1 theelepel zout aan de kook. Schuim het oppervlak gedurende de eerste 30 minuten regelmatig af.
Maak de groenten schoon, was ze, snijd ze in grove stukken en doe ze na het afschuimen bij het vlees in de pan. Voeg de laurierblaadjes en de peperkorrels toe. Laat de schijven op laag vuur in ca. 3 uur gaar worden. Giet, als het vlees gaar is de bouillon door een grote zeef. Meet ca. 1/8 liter van de bouillon af, maak hiermee de bloem aan, voeg er de azijn aan toe, schenk het mengsel terug bij de bouillon en breng weer aan de kook.
Neem het vlees van de botten, snijd het in blokjes van ca. 2 cm en doe deze bij de soep. Pel de teen knoflook en pers hem boven de pan uit. Breng de soep op smaak met marjolein, peper en zout.
Dien de soep bestrooid met geraspte mierikswortel op.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Gehaktknoedels

Nodig voor 4 personen:
deeg: 500 g bloem - zout - water
vulling: 100 g gebraden varkensvlees - 100 g gebraden rundvlees - 150 g gebraden gehakt - 1 ui - 1 teentje knoflook - zout en peper - majoraan - 1-2 eetlepels boter

Van de bloem, water en zout een niet te stevig deeg maken. Uitrollen en er dan rondjes met een doorsnede van 7 1/2 cm uitsteken.
Het vlees zeer fijn hakken. Mengen met zeer fijngehakte ui en knoflook. Hiervan balletjes maken.
Op elk deegrolletje een balletje leggen en het balletje omwikkelen met het deeg, zodat de vulling niet meer te zien is. De randen goed aandrukken. Eventueel eerst de randen met warm water nat maken. De knoedels in kokend water met ruim zout in ca. 15-20 minuten gaar laten worden. Laten uitlekken, op een schaal leggen en overgieten met gesmolten boter.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Gevulde paprika's met gehakt

Voor 4 porties:
4 grote paprika's (rode of groene) - 1 middelgrote ui - 2 eetlepels olie - 400 g gehakt, half-om-half - 100 g gare rijst - 1 ei - 1 theelepel fijngewreven marjolein - 1 teentje knoflook - 1 bosje peterselie - zout - 1/4 liter runderbouillon (van tablet mag) - 125 g zure room - 4 eetlepels tomatenpuree - snufje scherp paprikapoeder

Was de paprika's en snijd de kapjes eraf. Verwijder zaad en zaadlijsten. Pel de ui en hek hem fijn. Verhit de olie en bak de ui hierin glazig. Voeg het gehakt toe en laat al roerend op hoog vuur bakken tot het gehakt verkleurt. Neem dan de pan van het vuur.
Voeg de rijst, het ei en de marjolein toe. Pel het teentje knoflook en pers het uit boven de pan. Was de peterselie, schud de blaadjes droog, hak ze fijn en voeg ze eveneens toe. Breng op smaak met weinig zout. Vul de paprika's vervolgens met het vleesmengsel en zet de kapjes er weer op. Breng de bouillon aan de kook. Zet de gevulde paprika's in een ruime pan, schenk er de bouillon bij en laat ze met gesloten deksel in ca. 40 minuten gaar worden. Giet er indien nodig nog wat hete bouillon bij. Neem de paprika's uit de pan, doe ze over in een voorverwarmde dienschaal en houd ze warm.
Vermeng het achtergebleven vocht in de pan met de zure room en de tomatenpuree en verhit dit mengsel kort. Breng de saus tenslotte op smaak met wat paprikapoeder en zout en dien apart op.
Hierbij passen gekookte aardappelen.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Gistknoedels met maanzaad

Voor 4 porties:
250 g bloem - 20 g gist - 1 eetlepel suiker - 6 eetlepels lauwwarme melk - 1 ei - geraspte schil van 1/2 citroen - zout - 4 eetlepels Powidl (pruimenmoes, liefst van kwetsen)*** - 4 eetlepels boter - 50 g gemalen maanzaad - 2 eetlepels poedersuiker

Alle ingrediënten dienen minstens op kamertemperatuur te zijn; beter nog is een temperatuur van minstens 36 °C.
Zeef de bloem in een grote kom en maak in het midden een kuiltje. Brokkel de gist in het kuiltje. Voeg de suiker en wat van de lauwe melk toe. Roer hiervan een voordeeg. Strooi er wat bloem van de randen overheen en zet het op een warme plaats tot de over het voordeeg gestrooide bloem duidelijke barsten vertoond. Dit duurt ca. 15 minuten.
Klop het ei los met de rest van de melk. Voeg er de geraspte citroenschil en een snufje zout aan toe. Voeg dit mengsel toe aan het gistdeeg en klop het met de bloem tot een glad geheel. Voeg indien nodig nog wat lauwwarme melk toe. Het deeg moet makkelijk van de rand van de kom loslaten en bellen vormen. Laat het gistdeeg ca. 20 minuten afgedekt rusten.
Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken en druk ze plat. Schep in het midden van ieder stuk deeg 1 eetlepel pruimenmoes. Vorm er 4 grote knoedels van en laat ze nog eens 20 minuten rijzen.
Breng in een grote pan royaal water met wat zout aan de kook. Gebruik eventueel 2 pannen, omdat de knoedels tijdens het gaar koken flink uitzetten en elkaar niet mogen raken. Doe de knoedels over in het zachtkokende water en laat ze in de open pan op matig vuur in ca. 12 minuten gaar worden. Draai ze op de helft van de kooktijd voorzichtig om. Als er aan in erin gestoken naald geen deeg meer plakt, zijn ze gaar.
Smelt de boter in een pan. Vermeng het maanzaad met de poedersuiker. Neem de gare knoedels met een schuimspaan uit het water, laat ze goed uitlekken en prik ze dan met een naald een aantal malen in, opdat ze niet snel inzakken.
Leg de knoedels op voorverwarmde borden, giet er de gesmolten boter over, bestrooi tenslotte met het maanzaadmengsel en dien onmiddellijk op.

*** Powidl (pruimenmoes) is heel makkelijk op voorraad te maken:
Was 3 kg pruimen, liefst kwetsen, ontpit ze en doe ze over in een grote pan. Strooi er 500 g suiker over en schenk er 1/8 liter wijnazijn op. Laat een nacht lang staan.
Laat de volgende dag ca. 6 uur op laag vuur pruttelen. Roer tijdens het koken niet door de Powidl want dan brandt de moes aan.
U kunt de Powidl in met heet water uitgespoelde potten doen, en die dan afdekken met folie. Op een koele en donkere plaats bewaard, blijft Powidl ongeveer 6 maanden goed.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Goulash uit Salzburg

Een goulash zonder paprika, die door de gebruikte kruiden een enigszins Italiaans smaakje krijgt.

Voor 4 personen:
300 g snelkookrijst - 300 g mager rundvlees - 300 g kalfsvlees - 300 g mager varkensvlees - 50 g mager rookspek in plakjes - 2 kleine eieren - 1 ui - 1 teentje knoflook - ca. 7 eetlepels zonnebloemolie - 2 dl vlees- of kippenbouillon (van tablet mag) - 1/2 dl droge witte wijn - 1 eetlepel fijngehakte verse basilicum of 1 1/2 theelepel gedroogde - 2 eetlepels fijngehakte peterselie - 1/2 theelepel gedroogde oregano - 2 theelepels zout - 1/2 theelepel versgemalen zwarte peper

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op het pak. Snijd al het vlees in blokjes van ca. 2 cm en doe de stukjes in een kom. Snijd het rookspek in dunne reepjes en doe ze met de losgeklopte eieren ook in de kom.
Pel de ui en het teentje knoflook en snipper ze zeer fijn. Verhit de olie in een grote braadpan en bak ui en knoflook in 4 minuten goudgeel en zacht. Voeg het vlees en het spek toe en bak het vlees (eventueel in gedeelten) 4 minuten op laag vuur. Voeg hieraan de bouillon en wijn toe en vermeng dit alles met basilicum, peterselie en oregano. Laat ca. 10 minuten op laag vuur zachtjes pruttelen. Voeg dit vlees-bouillonmengsel toe aan de rijst, schep nog even om en dek het geheel af. Laat alles in ca. 5 minuten door en door warm worden op laag vuur. Breng op smaak met zout en peper en schep het geheel nog eenmaal om.
Serveer direct en geef hierbij een frisse salade van het seizoen. Bijvoorbeeld een sla van tomaten, komkommer, radijsjes en fijngesneden kropsla met een dressing van olie, azijn, een beetje mosterd en suiker.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Heldere bouillon met spekknoedels, voorgerecht

Nodig voor 4 personen:
2 broodjes van de vorige dag - 1 kleine ui - ½ bosje peterselie - 100 g doorregen spek zonder zwoerd - 1 ei - ca. 6 eetlepels melk - ca. 1 eetlepel bloem - ca. 1 eetlepel zachte boter - 1 theelepel gedroogde, fijngewreven marjolein - zout - 1 liter runderbouillon - 1 bosje bieslook

Snijd de broodjes in blokjes van ca. 1 cm en doe ze over in een schaal. Pel de ui en hak hem fijn. Peterselie wassen, droogschudden en eveneens fijnhakken. Snijd het spek in blokjes en smelt het uit in een pan. Bak hierin de ui glazig en voeg beide ingrediënten aan de broodblokjes toe. Roer het ei met de melk los en schenk het mengsel over de ingrediënten in de pan. Voeg de bloem, boter, peterselie, marjolein en wat zout toe. Meng de ingrediënten, vorm er een bal van en laat ca. 30 minuten rusten.
Breng in een grote pan royaal water aan de kook. Vorm dan met vochtige handen van de grote bal 4 knoedels (Knödel = ballen). Voeg als de massa eventueel te stevig of te slap is nog wat melk of bloem toe.
Doe de ballen over in het kokende water en laat ze zonder deksel op laag vuur in ca. 12 minuten gaar worden.
Verhit de bouillon. Doe de spekknoedels over in de bouillon. Was de bieslook, schud de sprietjes droog, snijd ze klein en strooi ze over de soep.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Klassieke Wienerschnitzel

Voor 4 personen:
4 kalfsschnitzels - bloem - peper en zout - 1 groot ei - 1 eetlepel water - droog broodkruim (of paneermeel) - boter om te bakken - 4 ansjovisfilets - 4 gevulde olijven - 2 hardgekookte eieren - 4 plakjes citroen

Kruid de bloem met peper en zout en wentel de schnitzels hierin. Schud het teveel aan bloem van het vlees. Klop het ei los met water en haal de schnitzels hierdoor. Druk ze direct in het broodkruim zodat ze rondom goed bedekt zijn. Bak de schnitzels op niet te hoog vuur gaar en bruin.
Spoel de ansjovis af en dep ze droog. Halveer de gevulde olijven en hak het wit en eigeel van de eieren apart. Leg op elk stuk vlees een ansjovisfilet, schuin zodat het vlees als het ware in twee delen wordt verdeeld. Leg aan de ene kant van deze ansjovisfilet op elk stuk vlees een bergje eiwit en aan de andere kant een bergje eigeel. Druk de halve olijven hierin en garneer met citroen.
In Wenen gebruikt men geen paneermeel uit een pakje voor de kalfsschnitzels, maar bij voorkeur geraspt droog broodkruim van oude 'Kaiserbrötchen'.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Normale Wienerschnitzel

Voor 4 personen:
4 kalfsschnitzels, per stuk ca. 180 g en 5 mm dik (dwars op de draad gesneden) - 2 eieren - 100 g bloem - 150 g paneermeel - 250 g varkensvet of olie - 1 citroen

Was de schnitzels, dep ze droog, klop ze voorzichtig wat uit en bestrooi ze met wat zout. Klop de eieren los op een bord en schep ook de bloem en het paneermeel apart op een bord. Haal de schnitzels door de bloem en schud overtollig bloem eraf. Wentel de schnitzels vervolgens door het losgeklopt ei, laat ze uitdruipen en haal ze tenslotte door het paneermeel.
Verhit het varkensvet of de olie in een grote pan. Het vet moet zo heet zijn dat het gaat sissen, als u er met een vochtige vork in prikt. Doe de schnitzels over in de pan en zorg ervoor dat ze elkaar en de rand van de pan niet raken. Bak ze eventueel met 1 of 2 tegelijk. Frituur de schnitzels ca. 4 minuten aan iedere kant en prik bij het keren niet in het vlees. Draai tijdens het bakken de pan herhaaldelijk rond, zodat vlees en vet in beweging blijven.
Was de citroen met heet water, dep hem droog en snijd hem in vieren. Dep de gefrituurde schnitzels zorgvuldig af met keukenpapier en schik ze, met de in vieren gesneden citroen op een voorverwarmde schaal.
Hierbij past een aardappelsalade of komkommersla.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Pannenkoek met pruimencompote(Kaiserschmarren mit Zwetschkenröster)

Voor 4 porties:
pruimencompote: 1 kg Zwetschken (pruimen, liefst kwetsen) - 1 citroen - ca. 200 g suiker - 5 kruidnagels - 1 kaneelstokje van ca. 2 cm lang
Kaiserschmarren: 70 g rozijnen - 1 eetlepel rum - 4 eieren - 1/4 liter melk - 40 g suiker - 160 g bloem - snufje zout - 50 g boter - 2 eetlepels poedersuiker

Was de pruimen, halveer en ontpit ze. Was de citroen grondig met heet water, snijd er de schil heel dun af en pers hem uit. Breng in een grote pan 1/8 liter water met de suiker, de kruidnagels, het kaneelstokje, de citroenschil en het citroensap aan de kook. Neem, als de pruimen erg zuur zijn, wat meer suiker. Laat het water ca. 3 minuten koken. Verwijder dan de kruidnagels, het kaneelstokje en de citroenschil. Voeg de pruimen toe en laat ze op laag vuur zo lang koken tot de schilletjes ingerold zijn en de vruchten bijna uit elkaar vallen. Dit duurt ca. 1 uur. Roer de pruimen regelmatig door, omdat ze gauw aanbranden. Laat de compote dan afkoelen.
Maak intussen de Kaiserschmarren. Was de rozijnen in heet water, dep ze droog en druppel de rum erover. Splits de eieren. Meng de melk met de suiker en de eidooiers en vorm er met de bloem een glad, dun vloeibaar beslag van. Klop de eiwitten met wat zout stijf en spatel ze door het beslag.
Verhit de boter in een grote pan. Schenk het beslag in de pan en laat even bakken. Strooi er de rozijnen over. Keer de pannenkoek, zodra de onderkant stevig is en bak hem op matig vuur gaar. Trek hem daarbij met 2 vorken in kleine stukjes. Draai het vuur dan uit en laat de Kaiserschmarren korte tijd uitdampen.
Doe de Kaiserschmarren over op een voorverwarmde schaal, strooi er poedersuiker over en dien de pruimencompote apart op.

Opmerking: mocht u wat minder tijd hebben, dan kunt u ook appelcompote bij de Schmarren geven.
U kunt de pruimencompote ook al van tevoren maken, want in de koelkast blijft de compote een aantal dagen houdbaar.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Sachertorte (chocaladetaart)

Voor ca. 12 punten:
130 g pure chocolade - bakpapier - 6 eieren - 130 g zachte boter - 100 g poedersuiker - 1 pakje vanillesuiker - 100 g suiker - 130 g bloem - ca. 4 eetlepels Marillen (abrikozen)-jam
Voor het glazuur: 250 g pure chocolade - 300 g suiker
Voor de garnering: 1 eetlepel slagroom per portie
Extra:springvorm met een doorsnede van ca. 24 cm

Brokkel de chocolade in een pan. Verwarm de pan au bain marie en laat de chocolade smelten. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.
Splits de eieren. Roer de boter met de poeder- en vanillesuiker schuimig. Voeg er geleidelijk de eidooiers en de gesmolten chocolade aan toe. Klop de eiwitten met de suiker niet te stijf en meng ze er door. Zeef er de bloem boven en schep deze voorzichtig door de chocolademassa (melêren). Hoe korter dit duurt, hoe luchtiger de massa zal worden.
Doe de massa over in de vorm, strijk de bovenkant glad en laat hem in het midden van de oven ca. 1 uur bakken. De taart is gaar, als het deeg aan een lichte druk van de vinger meegeeft en dan weer terugveert. Laat de taart in de vorm volledig afkoelen. Maak de randen vervolgens met een scherp mes los, snijd eventueel de bovenkant glad, stort de taart en verwijder het bakpapier.
Verwarm de jam enigszins en smeer er een ca. 2 mm dik laagje van op de taart. Laat de taart enige uren, liefst een hele nacht, op een koele plaats rusten en breng pas daarna het glazuur aan.
Brokkel de chocolade voor het glazuur in een grote vuurvaste schaal. Voeg de suiker en 1/8 liter water toe en laat het geheel aan de kook komen. Het glazuur dan op een matig hoog vuur onder voortdurend roeren ca. 5 minuten laten koken tot de massa dik-vloeibaar begint te worden. Neem de schaal van het vuur en strijk de glazuurmassa dan met de achterkant van een lepel of met een houten spatel langs de wand van de schaal tot het glazuur de juiste consistentie gekregen heeft. Schep de glazuurmassa daartoe telkens weer van de bodem en schaaf de doorgeroerde massa van de wanden van de schaal weer terug in de rest van het glazuur. Het glazuur dient dik-vloeibaar en glanzend te zijn en een temperatuur van ca. 37 °C te hebben. Mocht het glazuur te koud of te traag-vloeibaar geworden zijn, verwarm hem dan opnieuw en voeg eventueel nog een paar druppels water toe.
Schenk de glazuur massa in één keer over de taart en verdeel het glazuur dan met een glazuurmes in enkele streken gelijkmatig en in een niet te dunne laag over het taartoppervlak. Bedek ook de randen van de taart. Zet de taart op een taartschaal en laat hem een aantal uren rusten.
Snijd de Sachertorte met een in warm water gedoopt mes in 12 punten. Serveer de punten op dessertbordjes, met 1 eetlepel ongezoete slagroom.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Salzburger Nockerln (bollen)

Nodig:
40 g boter - 1/8 liter slagroom - 1 pakje vanillesuiker - 4 eidooiers - 60 g suiker - 2 eetlepels droge witte wijn - 40 g bloem - 1 mespunt zout - 8 eiwitten - poedersuiker

saus:5 eetlepels zwarte-bessengelei - 1/8 liter droge rode wijn - 1 eetlepel honing - 1/2 pakje vanillesuiker

Verwarm de oven voor op 220 °C. Doe de boter, de slagroom en vanillesuiker in een pan en laat die, terwijl u met een garde krachtig roert, kort aan de kook komen. Haal de pan van het vuur en zet die apart. Klop de eidooiers met de suiker schuimig. Voeg de witte wijn, de gezeefde bloem en het zout toe. Blijf roeren tot de massa crème-achtig is. Klop de eiwitten stijf (voeg eventueel enkele druppels citroensap toe) en schep ze door de dooiermassa. Doe alles in een ingevette vuurvaste schaal en maak er met een spatel 'heuveltjes' en 'dalen' in (Nockerln). Zet de schaal dan in de oven en laat ongeveer 12-16 minuten bakken.
Breng intussen de bessengelei met de rode wijn, honing en vanillesuiker al roerend aan de kook.
Verdeel de Nockerln over dessertbordjes en lepel de saus eromheen.

Opmerking: het is belangrijk de oven zeer goed voor te verwarmen, zodat dit zeer kwetsbare gebak snel gebakken kan worden. U mag de oven niet tussentijds openen!

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Tiroler Kletzenbrot

Voor 2 broden: 300 g ongezwavelde Kletzen (gedroogde peren) - 200 g ongezwavelde, gedroogde pruimen zonder pit - 40 g gist - 50 g suiker - 500 g roggemeel - 1 mespunt zout - 1/8 liter lauwe melk - 200 g gedroogde vijgen - 100 g hazelnoten - 100 g walnoten - 100 g rozijnen - 100 g krenten - 50 g gekonfijte citroenschilletjes - 50 g gekonfijte sinaasappelschilletjes - 1 theelepel gemalen kaneel - 1 theelepel kruidnagelpoeder - 1 mespunt piment - 2 eetlepels rum - sap en schil van 1 citroen - 2 eetlepels zwarte koffie

Schenk zoveel water op de Kletzen en pruimen dat ze onderstaan en kook ze in ca. 10 minuten gaar. Giet ze af en vang het kookvocht op. Roer een voordeeg van de gist met 1 theelepel suiker, 2 eetlepels roggemeel en 1/8 liter lauwe melk en laat het deeg ca. 15 minuten rijzen. Voeg aan het opgevangen kookvocht eventueel zoveel water toe tot u 1/4 liter lauw vocht hebt. Schenk het dan in een grote kom. Roer er het gerezen voordeeg, de rest van de suiker en wat zout door en voeg er dan de rest van het roggemeel aan toe. Kneed er met de deeghaak van de keukenmachine een glad deeg van. Meng er, als het deeg zeer stijf is, lepelsgewijs nog wat water door. Laat het deeg afgedekt op een warme plek ca. 60 minuten rijzen. Snijd de peren eerst in plakjes en vervolgens in dikke repen en verwijder tevens de steeltjes en de klokhuizen. Snijd de pruimen en vijgen eveneens in dikke repen. Hak de hazel- en walnoten grof. Was de rozijnen en krenten. Snijd de gekonfijte citroen- en sinaasappelschilletjes in kleine stukjes. Meng dit alles en breng de massa op smaak met de kaneel, het kruidnagelpoeder, de piment, rum, het citroensap en -rasp. Kneed de vruchtenmassa door het gerezen deeg en vorm er twee langwerpige broden van. Strijk de bovenkanten met natte handen glad en laat nog eens ca. 30 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200° C. Beleg een bakplaat met bakpapier. Breng in een platte schaal water aan de kook. Bestrijk de Kletzenbroden met de zwarte koffie en leg ze op de bakplaat. Zet de schaal met het kokende water onderin de oven. Laat de broden in het midden van de oven ca. 70 minuten bakken. Sprenkel er af en toe een beetje water over.

Snijd de Kletzenbroden op z'n vroegst pas na 2 dagen aan. Ze blijven ca. 3 maanden houdbaar, maar smaken na 1 week het lekkerst.

Opmerking: Mocht u geen ongezwavelde vruchten kunnen krijgen, was ze dan grondig in heet water.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Tiroolse zuurkool met varkensreepjes

Voor 2 personen:
1 ui - 1 paprika - 50 g boter - 1 teentje knoflook - 1/2 eetlepel paprikapoeder - 1/2 theelepel karwijzaad - 1/2 theelepel majoraan - 250 g varkensvleesreepjes - 1 blikje (= 70 g) tomatenpuree - 1/2 vleesbouillontablet - 1/2 zakje (kruiden)zuurkool

Ui pellen en fijnsnipperen. Paprika schoonmaken, wassen en in reepjes snijden.
In braadpan boter verhitten. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Ui en paprika toevoegen en ca. 1 minuut zachtjes bakken. Paprikapoeder, karwijzaad en majoraan toevoegen. Varkensvleesreepjes erdoor scheppen en ca. 5 minuten meebakken; af en toe omscheppen. Geheel op zacht vuur afgedekt ca. 10 minuten laten sudderen. Intussen in vergiet zuurkool laten uitlekken. Met vork zuurkool uit elkaar trekken. Zuurkool door stoofvlees scheppen en op laag vuur in ca. 10 minuten door en door warm laten worden.
Serveren met gekookte aardappelen.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Wiener Backhuhn (braadkuiken)

Per persoon:
1/2 braadkuiken - bloem - peper en zout - 1 ei - 1 eetlepel melk - 1 theelepel slaolie - paneermeel

Bestrooi de kip met peper en zout en bestuif ze vervolgens met bloem. Kluts het ei met de melk en de olie. Bestrijk de kip er royaal mee. Ook de binnenkant. Het gemakkelijkste werkt u met een kwastje. Wentel de kip nu aan alle kanten door paneermeel en druk ook wat onder de vleugeltjes en andere plooien. Laat het kuiken een half uurtje liggen om op te drogen.
Breng frituurvet of -olie op een temperatuur van 175 °C en bak de kip hierin gedurende 20 minuten. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Serveer ze met frites en een mosterdsausje op basis van half om half mayonaise en Bulgaarse yoghurt. Geef er een witlofsalade bij.

Als u het handiger vindt, kunt u de kip van tevoren ook in stukken snijden. Zorg er wel voor dat alle kipdelen dan goed bedekt zijn door het eimengsel en het paneermeel.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Terug naar Koken met Floor