België
Aardappel-borrelhapjes met paté
Aardappel-croque monsieur
Aardappelsoep
Antwerpse varkensrollade
Artisjokken met hampaté
Brusselse mirabellentaart
Gentse waterzooi met kip
Konijnenbouten met coulis van prei
Luikse kalfsrollade
Uienbrood
Varkensfiletlappen met pruimen en bier
Vlaams stoofvlees
Vlaams vispannetje
Wafels met ...
Zuiderse kipragout


Aardappel-borrelhapjes met paté

Voor 4 personen:
700 g bloemige aardappelen - 300 g boerenpaté - 2 eieren - 25 g boter - paneermeel - zout, peper

Schil en kook de aardappelen, plet ze en laat ze een beetje afkoelen. Meng de geplette aardappelen met de gesmolten boter en 1 losgeklopt ei. Kruid naar smaak met peper en zout. Verdeel de paté in kleine bolletjes en plak rond elk bolletje een laagje aardappelpuree. Wentel ze achtereenvolgens in losgeklopt ei en paneermeel.
Bak de aardappelbolletjes in hete frituurolie goudbruin, laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer ze warm.

Terug naar de bovenkant van deze pagina



Aardappel-croque monsieur

Voor 4 personen:
4 grote aardappelen - 4 dikke plakken belegen of oude kaas, gesneden volgens de afmetingen van de aardappelen - 4 plakken gekookte ham - 3 eetlepels olie - 60 g boter - zout

De aardappelen goed schrobben, niet schillen. Laat ze 35 minuten koken in lichtgezouten water. Haal ze uit het water en laat wat afkoelen. Verwarm de oven voor op 210 °C.
De schil van de aardappelen afhalen en de onder- en bovenzijde afplatten. Snijd ze vervolgens in de lengte in tweeën. De ham eveneens doormidden snijden.
Plaats tussen beide aardappelhelften 1 plakje ham, 1 plakje kaas en opnieuw 1 plakje ham. Bind beide helften met keukentouw samen, zodat ze bij het bakken niet uit elkaar kunnen vallen.
Laat in een grote pan de boter samen met de olie warmen. Laat de aardappelen aan beide zijden 4 minuten kleuren.
Wanneer ze een mooi kleurtje gekregen hebben, de draad verwijderen en de aardappelen in een vuurvaste schaal nog 5 minuten in de oven laten opwarmen.
Heel lekker met een frisse salade erbij.

Terug naar de bovenkant van deze pagina



Aardappelsoep

Voor 4 personen:
1 kg vastkokende aardappelen - 150 g spek - 1 prei - 1 ui - 1/4 knolselderij - 1 tomaat - 1 1/2 liter kippenbouillon (van tablet mag) - boter - een beetje kervel - 1 takje tijm - 1 laurierblaadje - peper en zout

Snijd het spek in dobbelsteentjes. Maak de prei en de ui schoon en snipper ze fijn. Snijd de geschilde aardappelen en knolselderij in blokjes. Pel en ontpit de tomaat.
Fruit eerst het spek in een heel klein beetje boter. Voeg er de groenten (behalve de tomaat) aan toe. Laat ze eventjes meestoven en overgiet ze dan met de bouillon. Voeg de tijm en de laurier toe. Dek de pan af en laat de soep gedurende ca. 10 minuten op een zacht vuur koken tot de groenten beetgaar zijn.
Haal de tijm en de laurier uit de soep en breng ze op smaak met peper en zout. Strooi er de stukjes tomaat en de kervelblaadjes in als garnituur en serveer de soep goed heet.

Terug naar de bovenkant van deze pagina



Antwerpse varkensrollade

Voor 6 personen:
50 g boter - 1 varkensrollade van ca. 1 kg - 1 ui, gepeld en kleingesneden - 1 prei, schoongemaakt en in ringen gesneden - 4 worteltjes, geschrapt en in plakjes gesneden - 1 eetlepel fijngehakte peterselie - 1 laurierblaadje - 2 kruidnagels - 1 1/2 dl runderbouillon (van tablet mag) - 1 1/2 dl bier (pils) - 1 eetlepel maïzena - 1 dl koffieroom - zout en versgemalen zwarte peper

Verhit de boter in een braadslede en bak hierin bij vrij veel hitte de rollade snel rondom bruin.
Leg de ui, de prei, de worteltjes, de peterselie, het laurierblaadje en de kruidnagels rond de rollade. Schenk de bouillon en het bier in de braadslede.
Braad het vlees ca. 90 minuten in de op 175 °C voorverwarmde oven tot het gaar is. Bedruip het vlees telkens tijdens het braden regelmatig met het braadvocht. Neem de rollade uit de braadslede en houd ze warm.
Zeef het braadvocht in een pannetje en breng het aan de kook. Leng in een kommetje de maïzena aan met de koffieroom. Roer het mengsel door het braadvocht tot een lichtgebonden saus is ontstaan. Breng de saus op smaak met peper en zout.
Snijd de rollade in plakken en leg deze op een schaal. Schenk wat van de saus over het vlees en geef de rest van de saus er apart bij.
Geef er gekookte aardappelen en bloemkool bij.

Terug naar de bovenkant van deze pagina



Artisjokken met hampaté

Voor 4 personen:
4 plakken ham, elk ca. 100 g - 4 artisjokbodems (uit blik) - mayonaise - augurkjes - kappertjes - peterselie - kervel
Voor de saus: 100 g boter - 100 g bloem - 1 liter melk - 1 ui - tijm - nootmuskaat - peper

Snijd of maak de ham goed fijn.
Maak vervolgens de saus: maak van boter en bloem een blanke roux. Voeg de melk toe en maak een gladde saus. Snipper de ui, voeg deze erbij met een beetje tijm, wat peper en zout. Kook de saus zachtjes 20 minuten. Zeef ze en maak ze op smaak af met nootmuskaat (u heeft nu een béchamelsaus gemaakt!). Roer de fijngemalen ham door de saus en verdeel deze hampaté over de artisjokbodems.
Serveer er een lekkere mayonaise bij, die u als volgt maakt: hak augurkjes, kappertjes, peterselie en kervel fijn. Roer dit mengsel door mayonaise. Alles naar eigen smaak en hoeveelheid. Garneer de mayonaise met enkele kappertjes.

Terug naar de bovenkant van deze pagina



Brusselse mirabellentaart

zanddeeg: 300 g patentbloem - 150 g boter - 150 g poedersuiker - 1 mespunt zout - 1 zakje vanillesuiker - 1 ei + 1 eidooier
verder: 1 klont boter
crème: 2 eieren - 2 eetlepels bloem - 3 eetlepels poedersuiker - 1 dl volle melk of room - 1/2 theelepel vanillepoeder
garnituur: 1 kg mirabellen - 3 eetlepels poedersuiker
suikersiroop: 3 eetlepels water - 100 g suiker - 1 eetlepel citroensap - 1 eetlepel rum
extra: taartvorm van 28 cm

Maak het zanddeeg een dag van tevoren: zeef de bloem en leg dat in een bergje op het werkvlak. Maak er een kuiltje in, voeg een snuf zout toe en breek er het ei in. Voeg er ook nog de eidooier bij. Voeg dan de poedersuiker en de vanillesuiker toe, evenals de in stukken gesneden zachte boter. Werk de ingrediënten met een spatel snel door elkaar. U kunt het ook met de handen doen, maar dan moeten deze koud zijn. In elk geval moet u kort mengen. Vorm er een bol van. Als het deeg dreigt te verkruimelen, meng er dan een beetje melk door. Wikkel de bol in vershoudfolie en leg hem een nacht in de koelkast.
Rol de volgende dag het zanddeeg uit tot een cirkel van 36 cm, als de vorm van een diameter van 28 cm heeft. Beboter de vorm en bekleed met het zanddeeg. Prik de bodem in met een vork en knip met een schaar de deegranden bij die nog 2 cm over de rand moeten komen, zodat ze naar binnen kunnen gerold worden om een dik reepje te vormen, dat u mooie vormen geeft door het deeg tussen duim en wijsvinger aan te drukken.
Bereid de eiercrème. Schud poedersuiker en bloem in een diepe kom en meng er een losgeklopt ei door. Kneed en roer er het tweede losgeklopte ei door. Meng zorgvuldig en roer er de melk of de room en de vanille door.
Spatel de crème voorzichtig op de deegbodem en blijf tot aan de helft van de rand.
Bak 15 minuten in een op 200 °C voorverwarmde oven. Het deeg en de crème mogen niet kleuren! Was intussen de mirabellen, snijd ze zonder te pletten middendoor en verwijder de pit.
Neem de taart uit de oven en temper de hitte tot 180 °C. Schik er de halve mirabellen op: een eerste rij met het vel naar beneden, een tweede rij met het vel naar boven en ga zo voort tot alles opgebruikt is. Bestuif met poedersuiker en laat een half uur bakken in de warme oven.
Bereid intussen de suikersiroop. Breng in een steelpan water aan de kook met suiker en citroensap. Laat een minuutje doorkoken, neem van het vuur en roer de rum erdoor. Laat al roerend met een houten spatel indikken en houd warm.
Neem de taart uit de oven, overgiet met de warme siroop en laat afkoelen. Serveer met een schaaltje slagroom en vanille-ijs.

Terug naar de bovenkant van deze pagina



Gentse waterzooi met kip

Voor 4 personen:
1 (scharrel)kip of 1 kg kipdelen - 3 kippenbouillontabletten - 2 kruidenbuiltjes - 1 ui - 1 dikke prei - 200 g winterwortel - 3 stengels bleekselderij - 2½ dl droge witte wijn - 3 eidooiers - 1 dl koffieroom - zout, versgemalen peper - 2 eetlepels fijngehakte peterselie

Snijd de kip in stukken en leg ze in een grote pan. Voeg de bouillontabletten, de kruidenbuiltjes en 1½ liter water toe. Breng het geheel aan de kook, schep het schuim eraf en laat de bouillon afgedekt ca. 1½ uur zachtjes trekken. Pel en snipper de ui. Maak de prei schoon en snijd deze in ringen. Maak de wortel schoon en snijd deze in plakjes. Snijd de bleekselderij in plakjes. Neem de kip uit de bouillon en verwijder het vel en de botten. Snijd het vlees in stukjes. Voeg de stukjes kip en de wijn aan de bouillon toe en kook het geheel nog ca. 30 minuten.
Roer de dooiers los met de koffieroom en roer hier enkele lepels hete soep door. Voeg dit mengsel al roerende aan de soep toe en blijf roeren tot de soep licht gebonden is. Voeg naar smaak zout en peper toe. Strooi de peterselie erover.
Lekker met stokbrood.

Terug naar de bovenkant van deze pagina



Konijnenbouten met coulis van prei

Coulis is een (dunne) puree van groenten of schaaldieren. Vruchtencoulis is een saus van gepureerde verse vruchten.

Nodig voor 4 personen:
6 dikke preiwitten - 4 konijnenbouten - zout en peper - 150 g boter - 2 uien - 1 teentje knoflook - 1 dl konijnen- of kippenfond - 2 dl verse room

Wrijf de konijnenbouten in met peper en zout. Verhit de boter en laat daarin op hoog vuur de konijnenbouten flink kleuren. Draai het vuur lager en bak de konijnenbouten helemaal gaar.
Smelt intussen in een andere pan een klontje boter en stoof daarin de gehakte ui met de gesnipperde knoflook en de gewassen kleingesneden preiwitten. Kruid met peper en zout en overgiet met de fond. Laat helemaal gaar stoven en pureer vervolgens met de mixer. Het mengsel mag nog redelijk grof zijn. Roer er vervolgens de verse room door en laat indikken op hoog vuur.
Schik de konijnenbouten op warme borden en overgiet met de coulis van prei.
Serveer met luchtige aardappelpuree.

Terug naar de bovenkant van deze pagina



Luikse kalfsrollade

Voor 4 personen:
4 ongepaneerde kalfsschnitzels - 100 g kalfsgehakt - 150 g half-om-half gehakt - 1 ei - 2 eetlepels paneermeel - 1/2 kleine ui - zout en peper - 60 g boter - 300 ml bouillon (van tablet mag) - snufje tijm - 1/2 laurierblaadje

Vraag uw slager de schnitzels nog eens extra plat te slaan.
Leg ze uitgespreid op een plank of een bord.
Meng de soorten gehakt, het ei, het paneermeel en zout en peper goed door elkaar. Schil en snipper of rasp het halve uitje en voeg dit toe. Verdeel het mengsel over de schnitzels en rol ze op. Bind de rolletjes vast met keukengaren.
Bak de rolletjes in de boter aan alle kanten bruin.
Giet de (verwarmde) bouillon erbij en leg de kruiden erin. Leg een deksel op de pan en laat de rolletjes 40 minuten zachtjes sudderen.
Haal de rolletjes uit de pan; zeef de jus en geef deze er apart bij.
Serveer dit gerecht met kruimig gekookte aardappelen, diverse soorten gekookte groenten en een frisse salade.

Tip: de rolletjes krijgen een extra smaakje en blijven heerlijk sappig, als u ze verpakt in plakjes niet te mager ontbijtspek. Bind het spek met keukengaren eromheen of steek dit vast met cocktailprikkers.

Terug naar de bovenkant van deze pagina



Uienbrood

150 g rogge - 100 g haver - 250 g tarwe - 1 theelepel karwijzaad - 1 theelepel koriander - 1 pakje droge gist - 1 pakje zuurdesemextract - 1 theelepel zout - 75 g zachte reuzel - 3 3/4 dl lauw water - 300 g uien - 30 g reuzel - 1 theelepel karwij-zaad - 1 theelepel gemalen oregano - nog wat karwijzaad

De rogge met de haver, tarwe, karwijzaad en koriander fijnmalen en zorgvuldig met de gist en het zuurdesemextract mengen. Het zout, de reuzel en het lauw water toevoegen. De ingrediënten met de mixer of in de keukenmachine eerst op de laagste, dan op de hoogste stand in ca. 5 minuten tot een glad deeg kneden. Het deeg op een warme plaats laten rijzen tot het bijna 2 keer zo hoog is. De uien pellen en in schijven snijden. De reuzel smelten, de uischijven daarin fruiten, af laten koelen en met karwijzaad en oregano op smaak brengen. Het gerezen deeg op het aanrecht nog een keer goed kneden, in 20 stukken verdelen. Elk deegstuk tot een dunne lap uitrollen. Een soufflévorm invetten, 4 deeglappen erin leggen. 1/4 Deel van het uimengsel erover verdelen. Dit herhalen tot alle ingrediënten er in lagen in liggen, de bovenste laag moet uit deeg bestaan. De lagen goed aandrukken. Afgedekt op een warme plaats nog ca. 30 minuten laten rijzen. Met water en met karwijzaad bestrooien. De vorm op het rooster in de voorverwarmde oven zetten. Oven op ca. 200 °C, baktijd ca. 60 minuten.
Het gebakken brood uit de vorm storten en nog ca. 5 minuten in de oven leggen.

Terug naar de bovenkant van deze pagina



Varkensfiletlappen met pruimen en bier

De Belgen koken graag met bier. Ze hebben dan ook de keuze uit tal van speciale biersoorten. Kies voor dit recept een echt Belgisch bier. Bijvoorbeeld Trappistenbier, Dubbel of Tripel.
De varkenslappen met pruimen combineren ook uitstekend met het iets zoete Kriek Lambiek. Dit is een Belgisch bier met kersenaroma.

Voor 4 personen:
1 ui - 8 pruneaux - 4 varkensfiletlappen - zout en versgemalen zwarte peper - 1 theelepel kaneel - 40 g boter - 1 theelepel tijm - 2 dl Belgisch bier

Pel de ui en snijd deze in ringen. Snijd de pruneaux in stukjes.
Wrijf het vlees in met zout, peper en kaneel. Verhit de boter in een koekenpan en bak het vlees in ca. 5 minuten bruin.
Voeg de ui toe en bak de ringen ca. 2 minuten mee. Roer de stukjes pruneaux, de tijm en het bier door het bakvet. Breng het geheel aan de kook en laat het gerecht nog ca. 2 minuten sudderen.
Lekker met aardappelen en bloemkool.

Terug naar de bovenkant van deze pagina



Vlaams stoofvlees

Voor 4 personen:
750 g runderlappen - 500 ml bier (pils) - 3 grote uien - 50 g boter - 5 afgestreken eetlepels bloem - 2 theelepels (bruine) suiker - 1 eetlepel azijn - 1 vleesbouillontablet - 1 groot laurierblad - snufje tijm - 1 theelepel gedroogde peterselie - 1 theelepel gedroogde selderij - zout en peper

Snijd het vlees in grote stukken en bestrooi het naar smaak met zout en peper.
Maak bouillon van 500 ml koud water en de vleesbouillontablet.
Verhit de boter in een braadpan. Braad het vlees snel aan alle kanten bruin op een hoog vuur. Haal het vlees met een schuimspaan uit de pan.
Pel de uien en snijd ze in ringen. Bak de ringen lichtbruin in de overgebleven braadboter. Schep ze met de schuimspaan uit de pan.
Bak de bloem lichtbruin in de boter en voeg langzaam, al roerend, het bier, de bouillon, de azijn en de suiker toe. Breng de saus al roerend aan de kook en laat haar ongeveer een kwartier zacht sudderen (op een laag vuur en onder geregeld roeren), tot ze iets is ingedikt. Breng de saus op smaak met zout en peper.
Neem een grote, vuurvaste schaal en leg er een laagje gebakken uien in met daarop een laag vlees. Strooi hierop de peterselie, selderij, tijm en laurierblad. Leg er dan weer een laagje uien op en tenslotte de rest van het vlees. Giet de saus erover.
Zet het gerecht in een matig warme oven (200 °C) en laat het vlees in 3 uur gaar stoven.
Dit gerecht smaakt verrukkelijk met aardappelen, gekookt in water met wat kurkuma of kerrie. Als groente kunt u kortgekookte spruitjes of broccoli erbij geven.

Tip: Deze Vlaamse stoofschotel wordt pittiger als u het vlees insmeert met scherpe mosterd in plaats van te bestrooien met peper. Ook kunt u rode uien gebruiken in plaats van gewone. Rode uien zijn scherper van smaak.

Terug naar de bovenkant van deze pagina



Vlaams vispannetje

Nodig voor 6 personen:
1½ kg verschillende soorten vis (diepvries of vers) - 1 grote winterwortel - 1 grote ui - 1 dikke prei - enkele stengels bleekselderij - peterselie - tijm - laurier - zout - peperkorrels - stuk citroenschil - 60 g boter - 60 g bloem - sap van 1 citroen - plakjes citroen - 2 eidooiers - 100 g garnalen (vers, diepvries of blik)

Verdeel de vis in stukken. Snijd de wortel, ui, prei en bleekselderij in niet te kleine stukken. Doe de gesneden groenten in een pan met 1 liter water en voeg de kruiden en de citroenschil toe. Breng dit aan de kook en laat ca. 3 kwartier trekken. Zeef de groentebouillon en breng opnieuw aan de kook. Leg de stukken vis erin en pocheer de vis in ca. 10 minuten. Neem de vis uit de pan en houd de vis warm in een afgedekte schaal. Laat de bouillon iets inkoken.
Smelt de boter en roer de bloem erdoor. Roer er vervolgens voorzichtig driekwart van de bouillon door. Klop de dooiers los, voeg er enkele eetlepels van de hete bouillon aan toe en roer dit goed door elkaar. Neem de pan van het vuur en voeg het dooiermengsel toe aan de saus. Zet de pan op een zacht vuur en laat de saus niet meer koken. Voeg het citroensap, de garnalen en de stukken vis toe. Bestrooi de saus met peterselie en garneer met plakjes citroen.
Serveer dit gerecht met stokbrood.

Terug naar de bovenkant van deze pagina



Wafels met ...

Voor 12-15 wafels:
300 g bloem - 1/2 liter melk - snufje zout - 75 g witte basterdsuiker - 100 g boter - 2 eieren - 10 g bakpoeder

Klop de boter met de suiker en het zout schuimig. Roer de eieren er een voor een doorheen. Roer de helft van de melk er beetje bij beetje door. Meng het bakpoeder door de bloem en zeef het boven het eimengsel. Spatel de bloem er doorheen en schenk de rest van de melk al roerend bij het beslag.
Laat het wafelijzer warm worden; bestrijk het met boter en giet er een laagje deeg in. Sluit het ijzer en bak de wafels aan beide kanten goudbruin.

Voor het beleggen van de wafels:

wafels met ...:

vanille-ijs en pecannoten Leg op elke wafel een bolletje vanille-ijs. Schep een lepel vloeibare honing over het ijs en garneer met fijngehakte geroosterde pecannoten (of walnoten).

mango en kokosroom Schil een mango en snijd het vruchtvlees in reepjes. Klop 125 ml slagroom stijf met 20 g suiker. Spatel er 5 eetlepels kokos door.
Leg op elke wafel een paar reepjes mango en schep er 3 eetlepels kokosslagroom over. Garneer met een schijfje limoen.

citroensorbet, druiven en lemoncurd Leg op elke wafel een bolletje citroensorbet en 3 ontpitte gele druiven. Schep er een eetlepel lemoncurd (Robertson's) overheen en garneer met een paar dunne reepjes citroenschil.

chocolademousse en kersen Beleg elke wafel met 2 eetlepels chocolademousse. Garneer met 3 kersen en een eetlepel geraspte witte chocolade.

cappucinoroomkaas Los 1 eetlepel cappucinopoeder en 2 eetlepels suiker op in 1 eetlepel heet water. Meng dit door 1/2 pakje MonChou. Verdeel het mengsel over de wafels en garneer royaal met chocolade-koffieboontjes.

blauwe bessencompote en anijsroom Breng 50 ml water een de kook en los er 50 g suiker in op. Voeg 200 g blauwe bessen toe en kook alles nog 10 minuten. Laat de compote afkoelen. Sla 125 ml slagroom stijf met 20 g verkruimelde anijsblokjes.
Schep op elke wafel 2 flinke eetlepels compote en een dot slagroom. Garneer met enkele overgebleven blauwe bessen.

custard en bramen Maak 1/2 liter custardvla volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de custard afkoelen en spatel er 100 ml stijfgeslagen slagroom door.
Schep op elke wafel royaal custard en garneer met 6 bramen en een plakje sterrenvrucht.

Terug naar de bovenkant van deze pagina



Zuiderse kipragout

Voor 4 personen:
750 g kipfilet - 2 uien - 1 aubergine - 1 rode paprika - 1 groene paprika - 1 gele paprika - 1 courgette - 2 vleestomaten - zout en peper - cayennepeper - 150 g boter - snufje rozemarijn - snufje tijm - 1/4 liter kippenbouillon

Pel de uien en hak ze grof. Was de aubergines en snijd ze in blokjes, bestrooi die met zout en laat ze even rusten. Maak de paprika's schoon, verwijder zaad en zaadlijsten en snijd ze in blokjes. Was de courgette en snijd ze in blokjes. Snijd de kipfilet in reepjes. Ontvel de tomaten, snijd ze in vieren en haal de pitjes eruit.
Laat de kipreepjes aanfruiten in de hete boter. Neem ze uit de pan. Dep de aubergines droog en doe ze samen met de paprika's, uien en courgette in de boter. Laat kort aanfruiten. Kruid met peper, zout, tijm en rozemarijn. Giet er de bouillon over. Voeg de kipreepjes toe en laat onder deksel nog 15 minuten sudderen. Voeg er de laatste 5 minuten de tomaten bij. Bijkruiden en opdienen.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Terug naar Koken met Floor