Homepage van de maand

interview in "Link, de wereld online", februari 1998

http://people.zeelandnet.nl/vdwindt


Een tijdschrift voor het hele gezin

door Peter Lievense

Toen de internet-fanaten uit de familie Elfrieda van der Windt-Dijselijnck probeerden over te halen om haar eigen website te beginnen, sputterde ze tegen. Er staat al zoveel op het Net, wat moest zij daar nu nog aan toevoegen? Gelukkig sloeg het virtuele virus toe toen zoonlief het voortouw nam en een sportpagina in elkaar zette. Anderhalf jaar later is de homepage van de familie Van der Windt uitgegroeid tot een digitaal tijdschrift voor het hele gezin. Moeder is tegelijkertijd hoofdredacteur en de verslaggevers Clara en Floor, en verzorgt en passant de opmaak.

Ongeveer tweehonderd bezoekers per dag van beiderlei kunne en alle leeftijden breken er het hoofd over bridgeproblemen, spitten naar informatie over migraine en bespreken er de laatste romans en detectives. Naar verre oorden geŽmigreerde Hollanders met culinaire heimwee vinden er recepten van appelflappen en oerdegelijke Friese Oranjekoek. De wensdroom die de vele marktonderzoekers en Internetondernemers al jarenlang koesteren, de intocht van de gewone Nederlander op de digitale snelweg, is daar op kleine schaal werkelijkheid geworden.

Puntige zinnen

Boeken spelen een belangrijke rol in het verhaal van Elfrieda van der Windt. Er is dan ook veel plaats ingeruimd voor de literaire katern op de Website. Behalve een uitgebreide lijst met tips van Van der Windts alter ego Clara, waarin elke roman in enkele puntige zinnen wordt neergezet, vinden we er ook de favorieten van tientallen bezoekers. Een echte die-hard presenteert zelfs haar top-100 aller tijden waarin Frederik van Eden en Herman Gorter nog steeds boven aan staan. Sinds kort plaatst Van der Windt ook pennenvruchten van de bezoekers ('..niets is knusser dan een kist / ik hoor de schepjes zand al vallen / en denk verrek maar jullie allen / die nu nog leven in de mist..') - fragment van Ef Leonard).

Maar indirect was het ook haar grote liefde voor het boek die Van der Windt naar de computer leidde. "Een jaar of acht geleden werd de bekende kaartenbak in de bibliotheek vervangen door een computersysteem. Ik merkte dat ik het leuk vond om met die computer te werken. Door tekstverwerken en mijn zoon te helpen met spelletjes, eerst op een Commodore 64 en later op een 286, leerde ik er steeds beter mee omgaan en zo werd het uiteindelijk een uit de hand gelopen hobby."

Inmiddels kent zij alle kneepjes van HTML en neemt ze de hele vormgeving van de website op zich. ,,Hooguit met het invoeren van Javascript en andere ingewikkelde handelingen heb ik hulp gehad. Nog niet zo lang geleden heb ik een zoekmachine aan de kookrubriek toegevoegd, waarmee op trefwoord in de recepten kan worden gezocht."

Ook aan die kookrubriek ligt een boek ten grondslag. ,,Toen mijn oudste zoon uit huis ging, heb ik een kookboek voor hem geschreven waarin ik alle recepten opnam van de gerechten die we thuis geregeld aten. Dat boek werd de eerste bladzijde van de kookrubriek. Inmiddels is er een heleboel bijgekomen".

Turbotonijntartaar

Van der Windt staat via internet in contact met ervaren koks en andere liefhebbers. De kaart wordt dan ook al lang niet meer bepaald door de dis in huize Van der Windt. Bij de voorgerechten vinden we de turbotonijntartaar uit Kapelle ('...proef en ontdek de hemel...'). Voor het hoofdgerecht houden we het bij vis met de Vlaamse 'paling in het groen'. En wie nu eindelijk het ultieme recept voor Tiramisu wil vinden, kan terecht bij de nagerechten. Maar ook de amateurkoks laten zich niet onbetuigd. Zo stuurde Heleen het recept in van de beroemde 'schapensoep uit Drenthe'. De kookrubriek trekt volgens de hoofdredacteur met ongeveer vijfenzeventig lekkerbekken de meeste bezoekers. ,,Al waren het er rond de kerstdagen tweehonderd per dag. En er komen via e-mail geregeld vragen om nieuwe rubrieken, zoals vegetarisch koken, koken met de wok of met de magnetron. Als de mensen nu zelf genoeg recepten aandragen, maak ik er wel een hoekje voor. Zo is er ook iemand die zich toelegt op gerechten uit andere landen en die onder zijn eigen naam een hoek met buitenlandse recepten instuurt."

Opvallend is het grote aantal bezoekers uit andere landen. "Vaak zijn dat geŽmigreerde Nederlanders die op zoek zijn naar typisch Hollandse recepten. Als ik de mensen niet aan een recept kan helpen, zet ik de vraag op de site met het e-mailadres erbij. Meestal is er dan wel een bezoeker die kan helpen".

Vraagbaak

Helpen is ook het motto van de migrainerubriek. Van der Windt is zelf patiŽnt en verzamelt medische artikelen en achtergrondinformatie, een vraagbaak die druk geraadpleegd wordt. Op een andere pagina beschrijven bezoekers hun ervaringen. Maar vragen vormen volgens Van der Windt de hoofdmoot. "Geregeld komen ze binnen, niet alleen van patiŽnten, maar ook van hun familieleden en echtgenoten. Wanneer ik de antwoorden niet weet, probeer ik die te vinden. Vaak gaat het over de verschillende medicijnen of nieuwe behandelingen. De vragen zijn ook op de site terug te vinden."

Van der Windt is na anderhalf jaar nog steeds onder de indruk van de bereidwilligheid van andere internetters om elkaar ter wille te zijn. "Als je ergens een vraag stelt, krijg je vrijwel altijd antwoord en als je ergens mee zit, is er altijd wel iemand die wil helpen. Ik krijg elke dag een stuk of dertig mailtjes en uit verschillende daarvan is een correspondentie ontstaan. Met het onderhoud van de Website erbij, besteed ik zeker vier uur per dag aan Internet. Het is maar goed dat ik niet zo van televisie kijken houd. Ik voel het ook als een verplichting om de homepage bij te houden. Wanneer mensen de moeite nemen om bijdragen in te sturen, vind ik het niet meer dan fatsoenlijk om te zorgen dat die ook snel op de site te zien zijn."

Bejaardenflat

Ondanks de diversiteit van haar lezers mist Van der Windt toch leeftijdgenoten op het net. ,,Ik ben zelf vierenvijftig en ik kom weinig mensen tegen van mijn leeftijd. Ik correspondeer met een man van tachtig uit de Verenigde Staten, maar dat is toch een uitzondering. En dat terwijl Internet juist zoveel kan bieden aan oudere mensen. Toen mijn schoonmoeder naar een bejaardenflat verhuisde, bedacht ik me dat juist in die situatie waarin mensen alleen komen te staan, Internet een prachtig middel zou zijn om met andere mensen in contact te komen".

Maar een seniorenpagina staat nog niet op de agenda en de familiebijdrage aan de Website blijft voorlopig beperkt tot die van haar echtgenoot en haar zoon. "Mijn man is helemaal gek van bridge. Hij zoekt allerlei bridgeproblemen op en die zet ik dan in de bridgerubriek. Mijn jongste zoon verzorgt de sportpagina." Maar zoals bij zoveel bladen is de sport het stiefkindje; de sportredactie mag wel eens wat nieuw leven worden in geblazen. "Hij is inmiddels op een leeftijd dat hij meer interesses buitenshuis heeft. Maar voorlopig blijft de sportpagina op de homepage staan. Daar is het tenslotte ook allemaal mee begonnen."

Elfrieda van der Windt mag dan haar homepage volgens de formule van het weekblad voor het hele gezin hebben ingericht, ze vormt ondanks de alter ego's nog steeds in haar eentje de hele redactie.


N.B. (door Elfrieda)
Inmiddels is de sportpagina, op verzoek van mijn zoon, van de homepage verwijderd.

Terug naar de index