Frieda's familiesite 200.000 keer bezocht
Recepten van Zeeuwse Cyber-oma

interview in "De Telegraaf", 4 december 1999

door Huib Boogert

TERNEUZEN, zaterdag

Het begon allemaal toen haar kinderen op een leeftijd kwamen, dat ze het huis uit gingen.
Als zorgzame moeder maakte ze een 'kookboekje' voor ze: een bundeltje handgeschreven recepten die het vrijgezellenleven buiten de deur voor de jongelui draagbaar moest maken. Voor elk van de kinderen maakte ze kopieën en gaf die in een multomap mee.

Uit dat 'kookboekje' is een paar jaar geleden de internetrubriek 'Koken met Floor' voortgekomen. Een rubriek die intussen in binnen- en buitenland zo populair is geworden, dat vorige week de 100.000e hit binnen drie jaar werd geregistreerd. In gewonemensentaal betekent dat, dat elke dag gemiddeld 100 computergebruikers de internetsite bezoeken.

Frieda van der Windt-Dijselijnck (56) uit Terneuzen (Zeeuws-Vlaanderen) is zelf het m e e s t verbaasd over het succes van haar site. "Ik had dit nooit kunnen denken, ik ben er totaal door verrast". Maar wat haar o o k in hoge mate verwondert, is dat ze als middelbare oma nog computerfreak is geworden: "Als iemand me drie jaar geleden had verteld dat ik zelf een internetsite zou gaan maken en onderhouden, dan zou ik mijn schouders hebben opgehaald".

De 'bezoekjes' aan de site van cyber-oma komen grotendeels uit Nederland, maar de beurtteller registreert ook talloze telefoontjes uit het buitenland, intussen al uit 97 verschillende landen. "Kennelijk Nederlanders die naar verre oorden zijn geemigreerd en die nu een culinaire heimwee hebben naar de gerechten van thuis", aldus Frieda. Deze Hollanders in den vreemde worden bediend met recepten van oer-vaderlandse lekkernijen als appelflappen en Oranjekoek, maar ook kroketten, frikadellen en pepernoten.

"Uit de mailtjes die ik erover krijg, spreekt vaak heimwee. Natuurlijk wordt er vaak geschreven 'ik heb het uitgeprobeerd en het was heerlijk', maar doorgaans volgen dan ook wat persoonlijke ontboezemingen. Ik vind dat contact, die correspondentie, eigenlijk het leukste van alles. Internet brengt contacten tot stand, met mensen over de hele wereld. Ik geniet daarvan".

Dat was drie jaar geleden wel even anders. Toen schaamde ze zich een beetje voor haar vingeroefeningen op de computer. "Onze zoon Michiel gebruikte onze internetsite om een sportrubriek op te zetten. Hij wilde met alle geweld, dat ik ook iets ging doen, een eigen rubriek. Maar ja, dacht ik, wat heb ik nou toe te voegen aan wat er al is?"

Min of meer automatisch kwam ze op het idee om haar recepten dan maar op de site te zetten, via een link op de homepage. Uit een soort gêne deed ze dat niet onder haar eigen naam Frieda, maar onder haar derde doopnaam Floor. Ze maakte op de site ook gebruik haar tweede doopnaam: Clara. Maar tegenwoordig schaamt ze zich nergens meer voor: ze ondertekent nu alle teksten gewoon met Frieda.

De homepage-bouwtechnieken leerde ze zichzelf aan. "Ik heb een boek gekocht, met in het achterhoofd de gedachte: het moet al gek lopen, wil ik daar niet uitkomen. En bij problemen was er altijd wel iemand die wilde helpen. Ik weet nu veel van html en van vormgeving. Alleen Javascript heb ik nog niet onder de knie. Dat is erg moeilijk".

Via de sportrubriek en de kookrubriek is de homepage intussen uitgegroeid tot een 'site voor het hele gezin'. Er werd ook een link gemaakt naar een zelfgemaakte boekenrubriek, een bridgerubriek (van Frieda's man André) en een migrainerubriek. Vooral de laatstgenoemde is ook erg succesvol. "In de familie komt veel migraine voor. Daarom heb ik ook d a a rover een interactieve rubriek opgezet. Die ligt me na aan het hart. Ik kan er mensen mee helpen. En via de brievenrubriek helpen mensen elkaar". De link kreeg een onderscheiding van het computertijdschrift Computer!Totaal. Op de site worden medische artikelen en achtergrondinformatie verzameld. De vraagbaak wordt ook druk aangeklikt. Als de hits op a l l e rubrieken (inclusief de kookrubriek) bij elkaar worden opgeteld, overstijgt het aantal de 200.000.

De computer en het internet zijn voor Frieda van der Windt een verrijking van haar leven geworden. "Ik raad iedereen aan, vooral ouderen, om serieus na te denken over een computer en een internetaansluiting. Ouderen kunnen vaak moeilijk van huis, maar ze kunnen w e l de deur uit via internet. Een hele avond tv kijken is ook maar een eenzaam bestaan. Op internet kun je met iedereen contacten leggen. Daarvoor is alleen maar nodig, dat je je een beetje openstelt voor nieuwe dingen. Computers duur? Nou, dan koop je toch een tweedehandsje. Of misschien heeft de familie nog wat te leen".

"Vergeet niet, dat kleinkinderen, neefjes of buurjongetjes gouden diensten kunnen bewijzen. Ze vinden het prachtig, om ouderen te helpen bij beginnend computer- en internetgebruik".

(Het adres van Frieda's internetsite is: http://people.zeelandnet.nl/vdwindt. De link naar de receptenrubriek heet 'Koken').

Terug naar de index