Detectives, Thrillers e.d.


Thrillers, detectives...Is er iets heerlijker om te lezen dan zo'n spannend boek? Liefst één, waarbij je zo halverwege een vermoeden krijgt van de dader; één, waarbij je het haast niet kunt laten even op de laatste bladzijde te kijken om de afloop aan de weet te komen. Ik heb ontzettend veel detectives, thrillers en horrorboeken gelezen. Ook veel pulp helaas, want soms is het moeilijk het kaf van het koren te scheiden. Het is onmogelijk van alle goede boeken die er op dit gebied zijn een beschrijving te geven. Ik zal voorlopig volstaan met tips en mijn favoriete schrijvers. Inmiddels wordt het tijd er weer een paar aan toe te voegen (zoals b.v. Liza Marklund, Julie Parson enz), maar dat komt nog...


ELIZABETH GEORGE
"Totdat de dood ons scheidt" is het eerste boek van Elizabeth George en tevens het begin van een serie politieromans. De Engelse Lord Thomas Lynley, rechercheur bij Scotland Yard en brigadier Barbara Havers, in alle opzichten zijn absolute tegenpool, lossen diverse moordzaken op. Hoewel het niet nodig is, is het leuk de boeken in chronologische volgorde te lezen. Het is namelijk zo dat ook de privé perikelen van zowel "Tommy", met zijn liefdesleven en vrienden, als Barbara, die in het eerste boek de zorg heeft voor een zieke vader en een dementerende moeder en zich afzet tegen de titel en de stand van "Lord Lynley", als een lijn door de boeken loopt. En de moordzaken zijn zeker intrigerend. Boeken om je op te verheugen en naar de nieuwste roman uit te kijken.
Haar roman In Handen van de Vijand verraste me weer door de goed bedachte plot. Bovendien vond ik het boek ook erg spannend. Zeker een van haar beste en lekker dik ook nog. In het volgende boek "In de ban van bedrog" schitteren Tommy en Helen door afwezigheid en draait het boek dus hoofdzakelijk om Barbara Havers, die een moord oplost waar haar Aziatische buurman bij betrokken is. Ook heel goed, net zoals het volgende 'Wie zonder zonde is'. Heerlijke boeken zijn het. Het volgende: 'Verrader van het verleden' viel me wat tegen, een beetje langdradig helaas. Het daaropvolgende 'Zijn laatste wil' was weer iets beter dus hoop ik dat het nieuwste 'In volmaakte stilte' weer op het oude niveau geschreven zal zijn. Het staat nog naar me te lonken in de boekenkast.

NICCI FRENCH
Vanaf "Het geheugenspel" was ik geboeid door de boeken van het schrijversechtpaar Nicci Gerard en Sean French. Ik heb ze inmiddels allemaal gelezen. Mijn voorkeur gaat uit naar "Bezeten van mij", dat ik erg goed vind, "Onderhuids", en "De bewoonde wereld". Hun nieuwste boek "De verborgen glimlach" is ook mooi maar toch... het viel me iets tegen. Iets teveel 'van hetzelfde' misschien? Of te hoge verwachtingen. Maar toch... zeker het lezen waard! Maar hun nieuwste "Vang me als ik val" is weer als vanouds goed, hoewel minder 'thrillerachtig', zeg maar.

INGRID BLACK
Zo, dat was weer een mooi spannend boek, dat ik net gelezen heb. "Gevallen meisjes" (The Dead). De auteurs schijnen ook een schrijversechtpaar te zijn waarvan de man onbekend wenst te blijven en de vrouw journaliste is, volgens de achterflap. Het verhaal speelt zich af in Dublin. De hoofdpersoon is een Amerikaanse ex-FBI agente, die een relatie heeft met de plaatselijke hoofdinspecteur van politie. Zij (Saxon) stond op het punt een boek over een seriemoordenaar te schrijven toen hij verdween. Nu, vijf jaar later, schijnt hij terug te zijn en kondigt via de krant een nieuwe serie moorden aan, die plaats zullen vinden binnen een week. Saxon weet dat hij het niet kan zijn maar de moorden vertonen erg veel gelijkenis met de eerste serie. Mooie complexe plot, aanwijzingen te over maar toch word je steeds op het verkeerde been gezet. "Gevallen meisjes" is het debuut van Ingrid Black. Ik kijk al uit naar haar volgend boek. Een aanrader!

HENNING MANKELL
Henning Mankell schreef een aantal boeken met inspecteur Kurt Wallander en zijn team. Ik heb ze nog niet zo lang geleden ontdekt. In chronologische volgorde zijn dat: "Moordenaar zonder gezicht", "Honden van Riga", "De witte leeuwin", "De man die glimlachte", "Dwaalsporen", "Midzomermoord" en "De vijfde vrouw". Er moeten er nog twee vertaald worden. Daarna stopt de serie en gaat verder met twee of drie boeken met als hoofdpersoon de dochter van Kurt Wallander, Linda. Jammer dat Henning Mankell stopt met de Kurt Wallander serie. Ik mag hem wel, die Kurt. Een beetje 'n sikkeneurige man en de oplossing van de moord(en) is ook niet altijd snel gevonden maar dat zal in werkelijkheid ook wel niet zo zijn. Af en toe wat gruwelijk zijn de boeken wel, maar volgens Mankell is de werklijkheid nog erger. Lezen dus, zou ik zeggen. Dat het lekker dikke pillen zijn is ook mooi meegenomen.

JONATHAN KELLERMAN
Lees ook van deze schrijver al zijn boeken, in elk geval die met de kinderpsycholoog Alex Delaware. Een uitzondering maak ik hier wel voor zijn boek 'Het web' (1996). Omdat ook het leven van Alex in de boeken dóórgaat (wel vriendin, geen vriendin, andere vriendin enz.) is het leuker ze op chronologische volgorde te lezen. Begin dan meteen met het beste: Op het scherp van de snede. Het boek Domein van de beul (geen Alex Delaware thriller) is langdradig en saai. Hij had de slag toen kennelijk nog niet te pakken. Vooral 'Het web' (wel met Alex Delaware) is een totale afknapper in mijn ogen. Lees het niet, het is echt zonde van de tijd. 'De kliniek' is weer beter en ook de boeken daarna. Billy Straight, een boek waarin Alex maar even om het hoekje komt kijken, aan het slot , vind ik ook heel goed. 'Moordboek' viel me helaas weer erg tegen. Jammer. Toch blijf ik naar zijn boeken pakken.

PATRICIA D. CORNWELL
Een ongewone speurder. Dr. Kay Scarpetta, patholoog-anatoom, lost samen met inspecteur Marino en nichtje Lucy, een virtuoos op de computer, een aantal moordzaken op. De secties zijn klinisch beschreven en daardoor erg knap. Geen weerzin. Het ene boek is mooier dan het andere, maar allemaal het lezen waard. Ik kijk altijd weer uit naar haar nieuwste. Het Kaïnsteken is ongelooflijk goed. Het beste is weer de boeken in chronologische volgorde te lezen. Lucy is in het eerste boek een jaar of tien en in het voorlaatste volwassen en lid van de FBI. Ook Kay's privé leven loopt als een rode draad door de boeken heen. De titel van het eerste boek heet "Fataal weekend".
Inmiddels is zij met een nieuwe serie gestart. Het eerste boek daaruit heet: "Het wespennest", dat vond ik echter tegenvallen. Wat warrig, geen duidelijke lijn.
Gelukkig is ze toch weer verder gegaan met de Kay Scarpetta serie (De brandhaard), waarin een psychopate, die al in eerdere boeken een rol speelde, het op haar en haar geliefden heeft voorzien. Weer mooi.

REGINALD HILL
Ik heb erg genoten van Macaber spel, het nieuwste boek van Reginald Hill, eigenlijk een vervolg op Doodsbericht, hoewel het maar één ster kreeg in VN's detective- en thrillergids. Gelukkig hoeft niet iedereen het altijd over de inhoud van een boek eens te zijn. Ik vond het heel leesbaar, wat traag misschien maar dat stoorde me niet. Doodsbericht zelf was wat gruwelijker, veel moorden, maar ook goed. Reginald Hill's speurders zijn Peter Pascoe en Andy Dalziel. Alleen Andy Dalziel komt af en toe wat ongeloofwaardig op me over, iets te gewild misschien. De Engelse sfeer in de boeken is erg goed getroffen, daar houd ik wel van. Verder schreef Reginald Hill nog Doodstil en Vermist op Beulah Heigh. Die wil ik herlezen.

UNNI LINDELL
Van haar las ik het boek Nachtzuster, haar nieuwste, een spannende politieroman met inspecteur Cato Isaksen. Meteeen een schot in de roos. Een meisje verdwijnt en twee weken later wordt haar oma vermoord. Natuurlijk is er verband maar het is niet eenvoudig dat te vinden. Dit smaakt in elk geval naar meer. Ik moet gauw ook haar ander boeken: Het dertiende sterrenbeeld, Dromenvanger en De Rouwmantel lezen...

KARIN SLAUGHTER
Het boek 'Nachtschade' schijnt het eerste te zijn van een trilogie, Zoenoffer het tweede. Spannend! en ze lezen lekker weg. Ik kijk uit naar het derde. Wat is lezen toch verslavend. Wel zijn de details van deze boeken wat gruwelijk. Iemand mailde me en vond dat ik deze boeken niet mocht aanbevelen. Dat zette me wel even aan het denken. Toch besloot ik de aanbeveling te laten staan anders kan ik wel heel veel boeken gaan schrappen op deze lijst (Val McDermid b.v. met zijn Tony Hill-boeken). Ik houd ook niet van geweld maar ik lees anders, 'eroverheen' als het ware. Het gaat me om de spanning, hoe zit een boek in elkaar, hoe wordt een moord opgelost?

DICK FRANCIS
Alle, nou ja, bijna alle boeken van Dick Francis zijn de moeite waard. Er zijn wel enkele boeken die eruit springen, ook in negatieve zin, maar de meeste zijn goed. Dick Francis heeft in Engeland een literatuurprijs gekregen voor zijn hele oeuvre. Vroeger was hij jockey van de Engelse koninginmoeder Elizabeth, maar na een ernstige val van zijn paard ging hij schrijven. Eerst als sportjournalist; later kwamen de boeken. Zijn eerste boek, en zeker niet zijn minste, is Favoriet. Dit is recent opnieuw uitgegeven. Ongeveer elk jaar komt er een nieuw boek van hem uit. Al deze boeken hebben wel op de een of andere manier met de paardensport te maken. Dit zou storend kunnen zijn, maar is het niet. Dick Francis is echt onze familieschrijver. Probeer ook eens een boek van hem. Je zult het beslist met me eens zijn. Inmiddels is hij met het schrijven van boeken gestopt, na de dood van zijn vrouw Mary, die zijn co-auteur bleek te zijn geweest. Jammer dat dit niet eerder bekend was.

IRA LEVIN
'Een kus voor je sterft' is door Nico Scheepmaker indertijd de mooiste thriller aller tijden genoemd. Daar ben ik het wel mee eens. Het is een meesterwerk! Ik vertel er verder niets over. Gewoon lezen! En meerdere malen... 'Rosemary's baby' is griezelig, en ontroerend op de laatste bladzijde. 'De jongens van Brazilië', ook ingenieus. Klonen van Hitler worden op de wereld losgelaten. 'Sliver' vond ik iets tegenvallen. Een moordenaar bespiedt vanuit een appartement zijn medebewoners. 'De vrouwen van Stepford' vond ik niet mooi.

AGATHA CHRISTIE
Agatha Christie is natuurlijk een begrip. Wie kent niet Hercule Poirot, de Belgische detective, die zijn "grijze cellen" steeds laat knarsen en immer de oplossing vindt; of Miss Jane Marple, die breiend, pratend en afgaand op de dorpsroddels de ene moord na de andere oplost? Wat ik zo heerlijk vind aan deze detectives is de sfeer op het Engelse platteland. Aan Hercule Poirot erger ik me wel vaak, een arrogant mannetje. Ik heb begrepen dat hij Agatha Christie ook de keel ging uithangen, maar ze kon hem niet kwijtraken. Uiteindelijk laat ze hem bij zijn laatste moordzaak in Het Doek Valt doodgaan, op een wel zeer aparte manier.
Ook goed zijn haar boeken zonder een van deze hoofdpersonen, denk maar aan Tien Kleine Negertjes en De Eindeloze Nacht, alleen niet die uit haar vroegste periode (in de beginjaren dertig geschreven); daarin smijt ze nogal eens met prinsen en prinsessen uit niet bestaande koninkrijken, wat enigszins overdreven aandoet. De boeken met Tommy en Tuppence echter vind ik absoluut niet te pruimen.

GEORGES SIMENON
Georges Simenon heeft veel boeken geschreven, maar is vooral bekend geworden door zijn Commissaris Maigret. Simenon stond zelf een beetje model voor Commissaris Maigret, die hield van goed eten en drinken. Overal vindt hij (Maigret) tijdens zijn onderzoeken wel een cafétje waar even tijd is voor een pastis, een cognac, of een glas wijn. Alleen op het amoureuze vlak lijken ze niet op elkaar, Simenon schepte altijd op over het aantal vrouwen dat hij versierd had (volgens hem meer dan duizend), terwijl Maigret nooit voor de verleiding bezwijkt (en hij ontmoet wat mooie vrouwen!) maar elke avond braaf naar zijn vrouw terug gaat, die hem "Maigret" noemt (geen "Jules"), die immer met eten op hem wacht en de deur al opendoet nog voor Maigret zijn sleutel kan pakken. Lekker te lezen politieromans en het voordeel: Er zijn er zoveel: als je een paar jaar wacht kun je ze gerust opnieuw lezen. Pas halverwege het boek denk je dan ineens.....Ach ja, ik geloof dat ik weet hoe het afloopt, alleen... zeker ben je dan nog niet, zodat je toch doorleest.

JEF GEERAERTS
Na zijn "Kongo" boeken begon Jef Geeraerts misdaadromans te schrijven, waarin de enorme kritiek die hij heeft ten opzichte van de, naar zijn mening, rechtse, maar vooral corrupte Belgische regering tot uiting komt. Dit laat echter niet weg dat zijn misdaadromans met commissaris Eric Vincke en rechercheur Freddy Verstuyft van de Antwerpse politie boeiend en goed geschreven zijn. Het eerste boek met dat duo is De Trap en het tweede De Zaak Alzheimer. Andere titels zijn Zand, Romeinse Suite, Het Rashomon-complex, Double-Face. Ik vind De zaak Alzheimer het mooist, hoewel de boeken inmiddels ietwat gedateerd aandoen. Ook aardig is het Antwerps dialect dat hij er hier en daar doorheen gooit. Je krijgt de neiging het na te doen om te proberen hoe het klinkt.

MARY WILLIS WALKER
Nog niet zo lang geleden ontdekt: Mary Willis Walker. Het eerste boek dat ik van haar las vond ik wel goed: Ongerijmde dood. Het gaat over Molly Cates, misdaadverslaggeefster, overigens de vaste hoofdpersoon in de boeken van Mary Willis Walker, die uitgenodigd wordt de executie mee te maken van Louis Bronk, een man die vrouwen vermoordde langs de snelweg, en waarover zij een boek geschreven heeft. Bronk heeft bekend maar volgens Molly klopt er iets niet. Ze gaat op onderzoek uit maar de datum van de executie nadert...
Het boek dat ik onlangs las: Onheilsprofeet vind ik ongelooflijk goed en heel spannend. Een fundamentalistische sekte kaapt een bus met elf kinderen en hun chauffeur, een Vietnamveteraan, en houdt ze gegijzeld onder de grond. De kinderen moeten daar veertig dagen verblijven om 'gezuiverd' te worden voor 'het einde van de wereld'. Molly Cates heeft ooit de leider van de sekte geïnterviewd wat ze een beangstigende ervaring vond. De politie vraagt haar om die reden te bemiddelen. Door het verhaal lopen twee verhaallijnen. Eén onder de grond waar de chauffeur boven zichzelf uitstijgt en de andere boven de grond waar Molly en de politie zoeken naar de verblijfplaats van de gijzelaars. Bloedspannend! Zulke detectives zouden meer geschreven moeten worden...

FAYE KELLERMAN
Ook Faye, de vrouw van Jonathan Kellerman, schrijft detectives en nog goede ook. Een heel andere stijl dan bij Jonathan. Haar hoofdpersoon is inspecteur Peter Decker. Zijn vrouw Rina is joods-orthodox en het gezinsleven komt ook aan de orde in de boeken naast de misdaden. De analyses van de misdaden vind ik af en toe wel wat langdradig maar verder zijn haar boeken beslist aan te raden. Er zijn inmiddels tien boeken van haar vertaald w.o. haar eerste 'Het rituele bad'. Verder o.a. 'Melk en honing', 'Het zoete gif', 'Jupiters resten' en 'Slachtoffer'.

MICHAEL CONNELLY
Van Michael Connelly heb ik nog maar één boek gelezen maar de andere zullen wel snel volgen. 'De dichter' vond ik heel goed geschreven en erg spannend. De misdaadjournalist Jack McEvoy heeft uit hoofde van zijn beroep vaak te maken met moord en nabestaanden van moord. Als echter zijn tweelingbroer, een rechercheur, dood wordt gevonden zet dat zijn wereld op zijn kop. Zijn broer was bezig aan een gruwelijke onopgeloste moord, die hem ontzettend bezig hield en hem zelfs depressief maakte. Men denkt aan zelfmoord maar Jack gelooft dit niet en gaat op eigen houtje op onderzoek uit. Hij ontdekt op een knappe manier dat er méér van dergelijke 'zelfmoorden' zijn geweest onder politiemensen. Hij kan de FBI overtuigen en zo ontstaat er een spannend onderzoek dat uiteindelijk leidt naar een geniale moordenaar, die bij elke moord gebruik maakt van dichtregels van Edgar Allen Poe. Het boek zit knap in elkaar! Ook de boeken met politieman Harry Bosch waarvan 'Tunnelrat' de eerste is, vind ik goed.

TREVANIAN: De Eiger Killer
Van Trevanian vond ik maar één boek mooi, hoewel ik ook andere heb geprobeerd, maar dat boek is dan ook grandioos! Boordevol spanning, actie, perfect verteld: 'De Eiger killer'.

THOMAS HARRIS: De schreeuw van het lam
Er is een massamoordenaar aan het werk. Jonge vrouwen worden vermoord. Een FBI-agente probeert de zaak op te lossen met behulp van een briljante psychiater, zelf een massamoordenaar, die zwaar bewaakt in de gevangenis zit. Hij speelt met haar, laat haar vertellen over haar jeugd, over het schreeuwen van de lammeren... Er ontstaat een intellectuele en emotionele strijd met als inzet het nieuwste slachtoffer. De moordenaar doodt zijn slachtoffers namelijk niet direct, ze moeten eerst vermageren.
Zinderend van spanning. Nagelbijtende ontknoping. Ook de film is goed. Die bekeek ik op video met mijn dochter, zoals in de bioscoop, met weinig licht.... Brrr!

GEORGE DAWES GREEN: Het jurylid
Een jonge vrouw met een dochtertje wordt onder druk gezet als een maffiabaas moet terechtstaan en zij in de jury zit. Perfect opgebouwde spanning!

THOMAS ALTMAN: Geef pappa maar een kusje
Vier vrouwen passen op elkaars kinderen. Een van hen blijkt een psychopaat te zijn. Griezelig en spannend, vooral de ontknoping! Daar krijg je de bibbers van.

KEN FOLLET: Door het oog van de naald
Niet alle boeken van Ken Follet vind ik goed, ik heb ze ook niet allemaal gelezen, maar voor 'Door het oog van de naald' maak ik zeker een uitzondering. 'De Naald' is de bijnaam van een Duitse spion die in 1940 naar Engeland wordt gezonden. Vervolgens wordt er ook op hem weer jacht gemaakt. Het is al een tijdje geleden dat ik het boek gelezen heb, maar ik herinner me de spanning en een ontknoping op een eiland in de Noordzee.

VAL McDERMID
Val McDermid schrijft ontspannende detectives met als hoofdpersoon Kate Brannigan. Haar boeken De sirene en Het profiel vind ik, alhoewel wat gruwelijker, goed geschreven en spannend! De sirene is bekroond met de Gold Dagger. Beide laatste boeken gaan over seriemoordenaars. Hoofdpersoon is Dr. Tony Hill, die een profielschetsen maakt van seriemoordenaars en daarvoor iets te veel 'in hun hoofd' moet kruipen. Dat zorgt bij hem voor problemen maar maakt hem tevens heel menselijk. Het daaropvolgende boek met Tony Hill 'De laatste verzoeking' vond ik iets minder maar nog steeds erg de moeite waard. Maar zijn nieuwste Tony Hill boek "Het profiel" is weer echt mooi.

ELLIS PETERS
Onspannen tussendoortjes. Misschien niet om te kopen, maar zeker wel om uit de bibliotheek te halen. 20 boeken heeft zij geschreven over broeder Cadfael (is dat geen prachtig verzonnen naam?). Broeder Cadfael heeft zich na een roerig leven, waarin hij o.a. meedeed aan de kruistochten naar het Heilige Land (en 'en passant' een zoon verwekte, wat hij niet wist) teruggetrokken in het klooster van Shrewsbury. Hij werkt er in de kruidentuin en door zijn functie, het verzorgen van zieken, komt hij nogal eens buiten het klooster. En natuurlijk lost hij ook nog moorden op. In elk boek komt wel een jongeman met mooie ogen en een slank teer meisje voor. En de strijd tussen Koning Stephen en keizerin Maud (rond 1100) wordt geschiedkundig nauwlettend gevolgd. (Ja, ik heb het opgezocht in een geschiedenisboek). Mooi is 'De verloren zoon', haar laatste, dacht ik, waarin broeder Cadfael op de bres springt voor zijn zoon. Ook een boek over het verplaatsen van de botten van een heilige is mooi. De titel daarvan is 'Heilig botje bij botje'.

ROBERT VAN GULIK
Robert van Gulik schiep de Rechter Tie serie. Niet Rechter Tie zelf, want die heeft bestaan. Hij leefde onder de T'ang dynastie van 630 tot 700 n.C. Hij was niet alleen een detective maar ook een groot staatsman. De boeken over Rechter Tie zijn pareltjes van vertelkunst. Meestal lost Rechter Tie per boek een paar moorden op. De mysteries worden je voorgelegd als een soort puzzeltjes. Je kunt meepuzzelen als je wilt en mee-oplossen. Alle aanwijzingen zitten in de opbouw van de vertellingen. Rechter Tie is een echte heer. Prachtige sfeertekeningen. Ook de illustraties in de boeken zijn van de hand van Robert van Gulik. Mooi!

MARY HIGGINS CLARK
Ook bij Mary Higgins Clark kijk ik steeds weer uit naar haar nieuwste boek. Ook al zijn niet al haar boeken éven goed, ze zijn lekker vlot geschreven, spannend en met een goede plot. Bovendien lijkt ze steeds beter te gaan schrijven. Leest lekker weg, heerlijk ontspannend. De verhalenbundels vind ik minder.

SUE GRAFTON
Sue Grafton heeft een vrouwelijke detective gecreëerd, Kinsey Millhone, gescheiden, dol op haar oude huisbaas van in de tachtig. Politieschool gevolgd en nu zelfstandig. Lekker leesbare detectives. Af en toe duikt er even een minnaar op. Sue Grafton gaat het alfabet af, van de 'A van Alibi' tot haar laatste 'M staat voor Misdaad'. Ontspannend!

JANWILLEM VAN DE WETERING
Politieromans. Inmiddels is het politieduo Grijpstra en de Gier ook bekend door middel van film en tv. Typische boeken, typische sfeer. Beetje mytisch, af en toe onwerkelijk. Wel spannend ook en daar gaat het om. Ook de commissaris is goud waard. Janwillem van de Wetering laat De Gier ontslag nemen en vertrekken naar Suriname of daaromtrent. Je voelde het al aan komen in de opbouw van de boeken. Jammer, maar dan ineens, na jaren, begint van de Wetering weer te schrijven. Helaas vind ik die laatste boeken een stuk minder. Heel wat anders dan: Het lijk in de Haarlemmer Houttuinen, Buitelkruid, De gelaarsde kater, De dood van een marktkoopman en De blonde baviaan. Zijn verhalenbundels vind ik stukken minder dan zijn boeken.

MAJ SJÖWALL EN PER WAHLÖÖ
Een al wat oudere serie maar nog steeds lezenswaard. Maj Sjöwall en Per Wahlöö hebben samen tien polieromans geschreven die zich afspelen in Zweden. Goed politiewerk, goede plots. Wel erg veel kritiek op de Zweedse welvaartsstaat, iets dat kennelijk ook de bedoeling is van de schrijvers. Het doet echter aan de spanning van de boeken niets af. Het laatste boek 'De terroristen' vond ik een stuk minder, de andere allemaal de moeite waard. Het beste zijn ze te lezen in chronologische volgorde in verband met het privé leven van de politiemannen. Die werden ook ouder naar gelang er een nieuw boek verscheen. Er is een eind gekomen aan de serie door de dood van Maj Sjöwall. Het eerste boek is: 'De vrouw in het Götakanaal'. Een paar andere titels: De man op het balkon, De brandweerauto die verdween en De man de even wilde afrekenen.

Wordt vervolgd...

Ken je zelf nog spannende boeken? Ik hoor het graag! E-mail naar: vdwindt@zeelandnet.nl

Terug naar de Boekenrubriek