Favoriete Boeken van Paul Bontenbal

  Voorlopig maar één boek maar de rest volgt!

 • "River God" vertaald uit het engels in "Vallei der Koningen" Auteur: Wilbur Smith

  Wilbur Smith
  Wilbur Smith is een Zuid-Afrikaanse schrijver. Veel van zijn romans zijn gesitueerd in Afrika. Door zijn boeiende en beeldende schrijfstijl weet hij de lezer van begin tot eind te boeien. Een van zijn meesterwerken is "Vallei der Koningen". Met deze vallei wordt het gebied rond de rivier de Nijl bedoeld waar de farao's begraven liggen in hun pyramide's.

  Ontstaan
  Het verhaal van "Vallei der Koningen" vind plaats in het oude Egypte. Dit oude Egypte wordt gezien door de ogen van de slaaf Taita. Deze slaaf heeft zijn levensverhaal op een aantal gouden rollen gegraveerd zodat deze voor het nageslacht bewaard zullen blijven. De gouden rollen zijn gevonden door een archeoloog en deze heeft aan Wilbur Smith gevraagd om de reeds vertaalde rollen in een leesbare roman te gieten.

  Vallei der koningen
  Centraal in het boek staat de slaaf Taita. Deze Taita laat geen mogelijkheid voorbij gaan om aan de wereld zijn genialiteit te tonen. Onder het mom van "...het zou de geschiedenis geen recht doen wanneer ik door valse bescheidenheid niet de juiste weergave zou geven van de gebeurtenissen en mijn eigen genialiteit op het gebied van de wetenschap zou baggataliseren...", raakt de lezer van dit boek geweldig onder de indruk van de toenmalige kennis van Taita en de humor waarmee hij zijn mede wetenschappers, artsen, bouwkundigen etc. afschildert.
            Het grote verdriet van Taita is, dat hij een "eneuch" is die echter nog al zijn mannelijke hormonen bezit. Hij koestert dan ook een grote liefde voor zijn meesteres, vrouwe Lostris, van wie hij weet dat zij deze liefde nooit beantwoorden zal. Door het huwelijk van vrouwe Lostris met de farao krijgt Taita een invloedrijke positie aan het Egyptische hof. Zeker wanneer op zijn aanwijzingen de farao na een lange rij dochters een zoon bij Lostris weet te verwekken is zijn kostje gekocht. Lostris en Tanus, een jonge generaal, zijn echter hevig verliefd en het kost Taita dan ook de nodige moeite om voor deze twee personen geheime rendez vous te regelen.
            Wanneer Egypte wordt binnengevallen door de "Hyksos", een herdersvolk in het bezit van strijdwagens, moeten Taita, Tanus en Lostris (die na het overlijden van de farao in deze strijd als moeder van de toekomstige farao koningin is geworden) vluchten over de rivier de Nijl met een groot deel van de Egyptische bevolking. De dode farao wordt op deze vlucht in de bergachtige streek rond de Nijl begraven. In deze bergachtige streek worden de voorbereidingen getroffen om terug te keren naar Egypte en de indringers aldaar te verdrijven...

  Indruk
  Het mooie van dit boek is de snelheid en humor waarmee geschreven wordt. Tevens krijgt men een goed beeld van het leven en werken in het oude Egypte. Het aardige aan dit boek is ook hoe men met nieuwe uitvindingen omgaat. Bijvoorbeeld de uitvinding van het wiel geeft een volk enorme kracht, zo ook de ontdekking van ijzer, het maken van nieuwe bogen, de eerste kennismaking met paarden, enz. Taita weet in dit boek steeds weer nieuwe uitvindingen van zichzelf en die van andere volken op magistrale wijze uit te buiten.

Terug naar Aanraders en favoriete boeken van...
Terug naar Clara's Boekenrubriek