Favoriete Boeken van Joop Lommertzen

Over een lijst favoriete boeken heb ik eigenlijk nog nooit nagedacht, zo'n lijst kan denk ik ook geen algemeen geldende waarde hebben. Of je (ik) een boek goed vind(t) hangt niet alleen van je stemming, maar ook van veranderende voorkeuren af. Zo zijn boeken die ik vroeger erg goed vond nu voor mij nauwelijks meer leesbaar vanwege verouderd en te stug taalgebruik. Ook wordt er zoveel rotzooi geschreven, uitgegeven dat goede dingen dreigen onder te sneeuwen, en natuurlijk is wat de een prachtig vindt niet zonder meer ook prachtig voor iemand anders, maar dat spreekt vanzelf. Hier een aantal titels die ik afgelopen tijd heb gelezen, en die ik goed genoeg vind om anderen op opmerkzaam te maken:
 • Bernieres, Kapitein Corelli's mandoline;
  perfecte beelden, levende mensen

 • Hoeg, Smilla's gevoel voor sneeuw;
  sfeertekening, spanning

 • Willemsen, Braziliaanse brieven;
  prachtig taalgebruik

 • Smiths, The red square;
  plot, spanning in Rusland na de Wende
  (Xxxx Cruz Smith, zijn eerste naam schiet mij niet te binnen, heeft naast genoemde boek, en ja ik ben geïnteresseerd in veranderingen en wat dat, eventueel verpakt in fictie, voor mensen te weeg brengt, bijvoorbeeld een paar detectives geschreven spelend in de VS, waar een zigeuner de hoofdrol speelt. Over het algemeen is hij (in het orgineel: Engels) erg goed leesbaar en heeft, lijkt het, veel research verricht voordat hij zijn boeken schrijft.

 • Ajtmatov, Djamilja;
  mooi

 • Traven, Das Totenschif;
  snelheid van vertellen

 • Angelou, Waarom gekooide vogels zingen;
  aangrijpende tijds- gevoelstekeningen. Angelou is niet echt dramatisch of zwaar op de hand, wel aangrijpend, dit is het eerste deel (van 5) van haar autobiografie

 • Borgart, De vuilnisroos;
  al het overbodige geschrapt geeft een razendsnel verhaal. In het jaar van verschijnen, was het in mijn ogen HET boek uit de Nederlandse nieuwe literatuur, zo sterk dat "mijn jaar" niet meer kapot kon. Ik vind het een must.
  N.B. het enige boek van Borgart dat goed is, al de andere onstijgen nauwelijks een middelbaar schoolopstel-niveau.

 • O'Hanlon, Naar het hart van Borneo;
  Nog steeds de klassieke ontdekkingsreiziger, met open oog voor bestaande en onderdrukkende mechanismen, zijn lijsten vogels sla ik over, daar weet ik echt niets van. Prima boek.

Terug naar Aanraders en favoriete boeken van...
Terug naar Clara's Boekenrubriek