Favoriete Boeken van Henk de Kruyff

 • Het Gevaar - Jos Vandeloo
  Soms surealistisch soms juist erg realistisch maar altijd beklemmend! Een verhaal over drie arbeiders in een atoomcentrale die radioactief besmet raken. Het is eigenlijk een beschrijving van het langzaam sterven aan bestralingsziekte. Eng!


 • De kleine blonde dood - Boudewijn Büch
  mooi ontroerend en soms rauw boek. Ik zeg hier verder niets over, gewoon lezen.


 • Het bedrog - Boudewijn Büch
  Alom afgekraakt in de pers maar ik ben het daar niet mee eens. Als je niet van Büch houdt hoef je nog niet zijn boeken af te kraken want dat gevoel kreeg ik een beetje bij de recensies. Men was het enfant terrible van de Nederlandse literaire wereld een beetje zat. Toch is dit een mooi boek en het drukt je met je neus op het feit dat vriendschap inderdaad vaak een illusie is. Vaak stelt het een stuk minder voor dan je eerst dacht. Daar gaat dit boek dus over. Lezen!


 • De liefste van de buis - Wim de Bie
  Heel bijzonder boek over Wim de Bie die plotseling een brief krijgt van Mémien Holboog, één van zijn karakters uit zijn programma. De Bie en Mémien raken hoe langer en meer met elkaar verstrengeld en De Bie dreigt hierdoor compleet door te draaien. Een vreemd verhaal wat je bezig houdt en een genot om te lezen.


 • The great railway bazaar - Paul Theroux
  Paul Theroux reist per trein door Azië. Een mega rondreis door Turkije, Iran, India, Birma, Thailand, Cambodja, Japan en de toenmalige Soviet Unie. Typisch reisverslag van Theroux. Zonder bravado de meest uiteenlopende avonturen beleven en allerlei soorten mensen ontmoeten. Vooral aan het einde van de reis besprenkeld met grote hoeveelheden alcohol. De reis is dit keer bijna té lang.


 • Dracula - Bram Stoker
  Het overbekende verhaal. Maar omdat er zoveel verhalen en films op dit boek gebaseerd zijn is het leuk het origineel te lezen en er achter te komen dat het origineel verreweg het spannendst, engst en het best geschreven is! Niet lezen voor het slapen gaan ;-)


 • Sons and Lovers - D.H. Lawrence
  Boeiend verslag hoe de relatie tussen een moeder en haar zoon zich ontwikkelt en hoe vriendinnen de jaloezie van de moeder tegenover zich krijgen. Het boek is te complex om met dit ene zinnetje samen te vatten. Bovendien is het meesterlijk geschreven. Geschilderd bijna!


 • Equal affections - David Leavitt
  De bekende thema's van Leavitt: kanker, homosexualiteit, familie-relaties. Maar ik krijg er geen genoeg van. Prachtig boek, gewoon lezen.


 • My name is Asher Lev - Chaim Potok
  Kunst moet geboren worden uit pijn. Als je kunst wilt creeëren moet je er niet voor terugdeinzen zelfs je meest dierbaren te schokken en het risico te lopen ze voor altijd kwijt te raken. Een zéér overweldigend boek!


 • The Quincunx - Charles Palliser
  Erg dik, er gebeurt erg veel en je moet het zeker vaker dan één keer lezen. Eén van de verhaallijnen is hoe een jongetje zonder het zelf te weten een erfenis zal krijgen. Oudere erfgenamen proberen hem te laten verdwijnen om zo zelf in aanmerking te komen voor de erfenis. Dit is slechts één van de plots!


 • The secret history - Donna Tartt
  Is moord altijd moord en zijn de moordenaars altijd de 'bad guys'. Lees dit zeer spannende boek en je bent er niet zo zeker meer van. Waarschuwing: als je een bladzijde gelezen hebt kun je het niet meer wegleggen dus bereid je voor op wat minder nachtrust!


 • The Lord of the rings - J. R. R. Tolkien
  Een klassieker vind ik. Het is dik, het is avontuurlijk en zelfs na vijf keer nog spannend. Vooral de diepte van de wereld achter het boek intrigeert me mateloos. Talen, rassen, karakters: ze zijn niet verzonnen maar ontstaan. Tolkien verzon woorden uit zijn verschillende talen niet zomaar. Hij verzon een stam en liet die stam als het ware kunstmatig verouderen, verbasteren en in aanraking komen met woorden uit andere talen. Daardoor ontstonden er talen met een ethymologische echtheid. Er is veel achtergrond literatuur te vinden en daardoor wordt The Lord of the rings alleen maar weer mooier. Heerlijk om een wereld te ontdekken.
Henk heeft ook een eigen homepage, die hier te bezoeken is. De moeite meer dan waard.

Terug naar Aanraders en favoriete boeken van...
Terug naar Clara's Boekenrubriek