Favoriete Boeken van Heidi Blankenburgh

Ik begin met mijn meest favoriete detective- en thrillerauteurs, aangezien ik die momenteel verslind. Heerlijk ontspannend in de trein na een dag arbeid en in de vakantie.
Na de vakantie zal ik je mijn andere genres toesturen.
Aangezien ik het moeilijk vind een volgorde te maken van meest geweldig tot ook heel leuk, plaats ik ze maar in min of meer alfabetische volgorde:
 • Linda Barnes
  Haar hoofdfiguur is Carlotta Carlyle, privédetective in Boston en parttime taxichauffeur. Ze is een zelfstandige, sportieve vrouw met een aangenomen zusje.
  Boeken: Steel guitar, Coyote, Kiekjes en Hardware.

 • William Bayer
  Zeer spannend en apart.
  Boeken: De seriemoorden en Spiegellabyrinth.

 • Heron Carvic, Hampton Charles, Hamilton Crane
  Deze 3 auteurs schreven alle 3 boekjes over de zeer vermakelijke Emily Seeton. Een gepensioneerde tekenlerares met paraplu die volledig onschuldig en ongewild in allerlei gevaarlijke situaties belandt en daarmee de politie aardig wat handjes helpt. Lekker makkelijk te lezen en komische boekjes.
  Boeken, o.a.: Miss Seeton tekent haar vonnis, Miss Seeton op heksenjacht, Miss Seeton op koninklijk bezoek, Verkocht aan Miss Seeton

 • Agatha Christie
  Heeft geen andere introductie en uitleg nodig.
  Favoriete boeken: Tien kleine negertjes, Moord in de Oriënt-Express, Het ABC-mysterie en vele vele anderen.

 • Patricia D. Cornwell
  Hoofdpersoon: dr Kay Scarpetta, patholoog-anatoom, die samen met Marino (politie), minnaar Benton (FBI) en haar nichtje Lucy vele heerlijke spannende speurtochten maakt naar seriemoordenaars en andere gevaarlijke misdadigers.
  Boeken: Fataal weekend, Corpus delicti, Al wat overblijft, Rigor mortis, Modus operandi, Het Kaïnsteken en Doodsoorzaak. En gelukkig komen er binnenkort nog 2 boeken van haar uit, 1 helaas geen Kay Scarpetta verhaal maar daarna (net in het Engels verschenen) wel weer 1 'Unnatural Exposure", dus even afwachten ...
  Zie ook deze link.

 • Sarah Dunant
  Hoodpersoon: Hannah Wolfe, privédetective. Speelt zich af in Engeland.
  Boeken: Zwijnerij en Kwaad Bloed en zojuist gekocht voor de vakantie: Onderhuids.

 • Francis Fyfield
  Zij heeft in verschillende boeken meerdere hoofdpersonen:
  * advocate Helen West (Officier van Justitie), later samen met politie-inspecteur Bailey
  * de roodharige juriste Sara ..., en Malmcolm (Officier van Justitie)
  maar somige bijfiguren komen wel weer in beide soort boeken voor. Ze spelen zich af in het Verenigd Koninkrijk en langzaam maar zeker wordt de spanning opgebouwd en wordt alles bijna helemaal duidelijk.
  Boeken: Schuldvraag, Vuurdood, Diepe slaap, Schaduwen op de spiegel en Volmaakte onschuld.

 • Elisabeth George
  Deze amerikaanse auteur schrijft fantastische Engelse detectives. Hoofdpersonen zijn: politie-inspecteur van adel: Lynley en de supergewone, in het begin wat norsige politieagente Barabara Havers. Vaak samen met Helen Clyde, St. James en ... Deze boeken zijn echte must voor alle detectiveliefhebbers. Helaas schrijft ze 'maar' 1 boek per jaar!
  Boeken: Totdat de dood ons scheidt, Afrekening in bloed, Klassemoord, Mij is de wrake, Zand over Elena, De verdwenen Jozef, Waar rook is ..., In handen van de vijand. En gelukkig binnenkort te verschijnen: In de ban van bedrog.
  Zie ook: deze link en deze (dit laatste adres ook voor andere auteurs, zie index)

 • Dorothy Gilman
  Volgends de VN Detective en Thrillergids een spionageroman. Maar de avonturen van mrs Polifax (en huis tuin en keuken dame met karate en 65+) zijn zeer vermakelijk en spannend tegelijk.
  Boeken met mrs Polifax zijn o.a.: De spionne met het hoedje, Mrs Polifax, de onschuldige toerist. Andere boeken van Gilman o.a. Ontmoeting met een onbekende.

 • Sue Grafton
  met in de hoofdrol Kinsey Millhone, elk boek heeft als titel een letter van het alfabet. Van A t/m M. Ze is 2x gescheiden, nog even als politie-agente gewerkt, maar al aantal jaren privédetective, wonend in Santa Teresa (=Santa Barbara). Heerlijke boeken en ook zoals de meeste PE (private eye)-detectives in de ik-vorm geschreven. Heeft gelukkig ook een frequentie van 1 boek per jaar en heeft bij mij een streepje voor, ze was mijn eerst ontdekte vrouwelijke PE.
  Boeken van: A van alibi t/m M staat voor misdaad.
  Zie ook deze link.

 • John Harvey
  De boeken met politie-inspecteur Resnick uit Nottingham. Heerlijke Engelse politiedectives, een beetje dezelfde sfeer als de boeken van Wingfield's inspecteur Frost. Zegt genoeg denk ik.
  Boeken: Hartzeer, Ruig spel, Het scherp van de snede, Kind vermist, Corrupt Corps, Koud licht en Levend bewijs.

 • Mary Higgins Clark
  Zij schrijft de ontzettend spannende thrillers. Af en toe moet ik mezelf ertoe dwingen om verder te lezen, vanwege het gevoel dat ik krijg: als ik nu verder lees, gaat het vast helemaal mis. Adembenemend en zeer afwisselend. Niet alleen in het donker lezen!
  Boeken: Dodelijk ontwerp, Vaders mooiste, Maanlicht staat je goed etc.

 • Wendy Hornsby
  Nog maar 1 boek van gelezen, maar dat smaakt naar meer. Hoofdpersoon Maggie McGowan, een documentairemaker uit San Francisco, komt tijdens haar werk een jong hoertje tegen dat haar doet denken aan haar eigen dochter. Een paar dagen later wordt het meisje gevonden met een doorgesneden keel. Wie was ze...
  Boek: Kind van de nacht.

 • P.D. James
  Agatha Christie-actige prachtige Engelse detectives met vaak politie-inspecteur en dichter Dalgliesh in de hoofdrol.
  Boeken: Dodenmis, Kat in het nauw, Tot de dood erop volgt etc.

 • Karen Kijewski
  Pas ontdekt en nog maar 1 boek van gelezen. Inderdaad een beetje Sue Grafton achtig maar zeker de moeite waard. Met weer een vrouwelijke PE als hoofdpersoon: Kat Colorado, uit Sacremento.
  Boek: Katwijm, en zojuist bij 2ehandsboekwinkel op de kop getikt: Knijpkat.

 • Ira Levin
  Ja wie kent hem niet. Fantastisch! Hij heeft 1 nadeel: hij schrijft veel te weinig boeken. Maar als hij schrijft ... Een must voor alle detectiev en thrillerliefhebbers.
  Boeken: Een kus voor je sterft (de allerallerallerbeste), De jongens uit Brazilië, Rosemary's baby (verboden voor zwangere vrouwen), Sliver (slecht verfilmd), De vrouwen van Stepford en Dag der dagen (SF boek).

 • Val McDermid
  Kate Brannigan, PE, Manchester, eindelijk (een beetje samen met Carloota Carlyle) die bij het oplossen van misdaden en bij het uitoefenen van hun werk Internet gebruiken.
  Boeken: Doodslag, Klopjacht, Valstrik, Kunstgreep en net gekocht voor de vakantie: De sirene.

 • Marcia Muller
  Met speurneus Sharon McCone als de 'moeder van de moderne vrouwelijke PE' volgens Sue Grafton wordt de wereld gelukkig weer een stukje beter. Ze werkt voor een advocatencollectief in San Francisco en loopt zodoende interessante problemen tegen het lijf.
  Boeken: Het testament, Echo uit het verleden, het Tribunaal en Mensensmokkel.

 • Sara Paretsky
  Hoofdpersoon Vic Warschawski, Chicago. Weer 1 van mijn favoeriete vrouwelijke PE, die gewoon lekker zichzelf zijn. Dus 's ochtend minstens een par bakken koffie nodig hebben om op te staan en na een wilde achtervolging daadwerkelijk bont en blauw zijn. En de boeken zijn nog spannend ook.
  Boeken: Giftig bloed, Brandmerk, Wraakengel, Sluipweg ...

 • Ruth Rendell
  Dan vooral haar Chief inspector Wexford detectives. Weer een paar heerlijke Engelse poltiedetectives.
  Boeken: De raven, Simisola etc.

 • Mai Sjöwall en Per Wahlöö
  Samen hebben zij 10 (helaas niet meer door overlijden van ik meen Mai) politiedetectives geschreven die zich afspelen in Zweden. Stockholm met name en rond de hoofdfiguur van Martin Beck. Ze zijn ook goed verfilmd en zo'n 2 jaar geleden (?) bij de KRO op TV geweest.
  Boeken: De vrouw in het Götakanaal, De man die in rook opging, De man op het balkon, De lachende politieman, De brandweerauto die verdween, etc.

 • R.D. Wingfield
  Boeken rond de knorrige en slordige maar o zo sympathieke inspecteur Frost. Op TV gelukkig ook vaak als A touch of Frost. Ik heb wel meer TVprogramma's gezien dan dat ik de boeken heb gelezen, wat pleit voor de TVseries, aangezien ik meestal eerst het boek wil lezen voordat ik het op TV wil zien.
  Boeken, o.a.: Een kille dood.
Terug naar Aanraders en favoriete boeken van...
Terug naar Clara's Boekenrubriek