Favoriete Boeken van Fons Mariën

  • Piet & Wim Chielens, "De Troost van Schoonheid" (uitg. Globe, in de reeks 'Patagoni') : dit brievenboek van de West-Vlaamse gebroeders Chielens is het vervolg op het debuut van Wim Chielens ("Nooit meer terug naar Tipperary", 1995, zelfde referenties). Wim Chielens' novelle vertrok van zijn fascinatie voor het graf van de Ierse Majoor William Redmond in Loker, nabij zijn woonplaats. De streek rond Ieper en het West-Vlaamse heuvelland liggen bezaaid met oorlogskerkhoven en monumenten van militairen die in het Britse leger vochten aan het Ieperse front (de 'Ypres Salient") tijdens de 'grote oorlog' - zoals de Eerste Wereldoorlog toen genoemd werd. De beide broers bespreken in hun brievenboek op fascinerende wijze de literaire weerslag van de oorlog in de Engelstalige literatuur, met in het bijzonder veel (ook weinig bekende) dichters als Siegfried Sassoon, Wilfred Owen, Edmund Blunden, Ivor Gurney. Uit dit overzicht, met uitstekende vertalingen van oorlogsliteratuur, volgt op logische wijze hun pascifistische wereldbeeld. De dichter Siegfried Sassoon, die in 1917 een anti-oorlogspamflet publiceerde, staat ook centraal in Pat Barkers roman "Niemandsland" ("Regeneration", Ned. uitgave bij De Geus/EPO) : zij verhaalt de psychiatrische behandeling van de dichter na de publicatie van zijn pamflet. Dit boek is het eerste van een trilogie rond dit thema, Pat Barker kreeg de Booker-prijs voor het derde deel.


  • Richard Powers, "Op weg naar een dansfeest" (vert. van "Three farmers on their way to a dance", uitg. Veen) handelt eveneens over de Eerste Wereldoorlog. Dit magistrale debuut van de Amerikaan Richard Powers verdient meer aandacht dan bv. het debuut van Donna Tartt. Het uitgangspunt van dit groots opgezette epos is de beroemde foto die August Sander maakte van drie boeren op een landweg in het Westerwald (nabij Köln) anno 1914, kort voor het uitbreken van de oorlog. Powers geeft deze drie personages een naam en probeert hen een eigen geschiedenis te geven tegen de achtergrond van de historische gebeurtenissen. Maar dezelfde foto speelt ook in het heden nog een rol : Powers slaagt erin de verschillende verhaallijnen tot een indrukwekkend geheel samen te brengen.


  • Jorge Semprun, "De Grote Reis" (vert. van "Le grand Voyage", uitg. Meulenhoff). Te weinig bekend werk van de in het Frans schrijvende Spanjaard, die in Nederland bekend werd door zijn bijdrage aan de tv-reeks "Nauwgezet en Wanhopig" van Wim Kayzer. Semprun beschrijft op beklemmende wijze een stuk van zijn biografie : de treinreis naar het concentratiekamp Buchenwald. Het verhalen van de heenreis, de bevrijding van het kamp, samen met de talrijke intelligente beschouwingen bij tal van pijnlijke herinneringen maken van dit boek een sterk persoonlijke en overtuigende getuigenis van het kampleven in de Tweede Wereldoorlog.


  • Paul Bowles is een van mijn favoriete auteurs met boeken als "The sheltering sky" en "Let it come down" (vert. als "Het dak van de hemel" en "Een kille regen", uitg. Contact). Deze zonderlinge Amerikaan, componist, wereldreiziger en schrijver, trad in de tweede helft van de jaren '40 vrijwillig in ballingschap in de Marokkaanse havenstad Tanger. De nu 85-jarige Bowles woont er nog altijd. Zijn debuut "The sheltering sky" werd in 1990 verfilmd door Bernardo Bertolucci en is mede daardoor zijn bekendste werk. Minder bekend is zijn tweede roman, "Let it come down" (1952). Hierin beschrijft hij het Tanger van de jaren '50, een internationale zone waar rechteloosheid, intriges en corruptie schering en inslag waren. Tanger was toen een aantrekkingspool voor talrijke schrijvers van de 'beat generation', die er voor korte of langere tijd verbleven, aangetrokken door drugs (in die tijd gemakkelijk te verkrijgen) en (voor sommigen) door knapen die zich leenden tot prostitutie. Bowles' boek is ook een waarschuwing : de hoofdpersoon is Nelson Dyar, een naïeve Amerikaan die in Tanger hoopt een nieuw leven op te bouwen. In plaats van zijn z'n leven een nieuwe wending te geven, wordt Dyar de speelbal van de intriges in de stad. Ook Bowles' biografie is intrigerend : hij was gehuwd met Jane Auer (zelfs schrijfster van de roman "Two serious ladies", Ned. vert. "Twee dames die het leven ernstig nemen"). Jane was lesbisch, terwijl Paul veeleer homoseksueel was. Jane's levensverhaal is dramatisch : na depressies en een beroerte werd ze uiteindelijk opgenomen in een psychiatrische kliniek in Malaga, waar ze in 1973 overleed. In het personage Kit uit "The sheltering sky", die aan het einde van het verhaal haar zinnen verliest, had Jane al een voorafspiegeling gezien van haar eigen lot.


  • Spanje is mijn geliefkoosd land en ook de literatuur rond dit land boeit me erg. Talrijke auteurs schreven over dit land, reisverslagen of romans. Een greep uit het enorme aanbod. Over de Spaanse burgeroorlog schreven George Orwell ("Homage to Catalonia", 1938), Ernest Hemingway ("For whom the bell tolls", 1941) en Arthur Koestler ("Spanish testament", 1937), maar ook bv. de latere Nobelprijswinnaar Camilo José Cela met "De nacht van San Camilo" (1969). Er zijn de talrijke reisverslagen, met o.m. het schitterend ironische verslag van Mario Praz "De mythe van Romantisch Spanje" (uit 1928) en Cees Nooteboom met "De Omweg naar Santiago" (1992). Er is Gerald Brenan's klassieker "South from Granada" : een uniek document over de jaren die hij doorbracht in Yegen, een achterlijk dorpje in de Alpujarras ten zuiden van Granada in de jaren '20 en '30. Over de 'val van Granada' (het laatste Moorse gebied in Spanje) in 1492 zijn er interessante boeken van Amin Maalouf ("Leo Africanus", 1986) en van Tariq Ali "Shadows of the Pomegranate Tree", 1992). Chronologisch hierbij aansluitend is het boek "In de ban van Mohammed" (1993) van Joris Tulkens over Nicolaes Cleynaerts (Cleynardus, de Diestse humanist uit de 16e eeuw die naar Sevilla, Granada en Fez reisde). Over Sevilla nog de 19e eeuwse klassieker "Carmen" (1854) van Prosper Merimée en "Sevillana" van de Nederlandse Mariët Meester (1990).
Terug naar Aanraders en favoriete boeken van...
Terug naar Clara's Boekenrubriek