Favoriete Boeken van Eisjen van der Kraaij

 • Meir Shalev: De vier maaltijden
  De manier waarop de mensen als een eenheid met de natuur om hen heen leven is heel erg intrigerend beschreven. Een prachtig opgebouwd verhaal.

 • Tessa de Loo: De tweeling.
  Ik vond het heel fascinerend te lezen hoe de twee zussen door hun verschillende omstandigheden de tweede wereld oorlog zo heel anders beleven.

 • Benoîte en Flora Groult: Dagboek voor vier handen.
  Wederom twee zussen, dit keer beide in dezelfde omstandigheden (ook tweede oorlog) maar zulke verschillende karakters, waardoor ze het leven heel anders nemen en bekijken. De een verstandelijk, de ander gevoelsmatig. Maar uiteindelijk is het naar mijn idee de verstandelijke die beter met haar gevoelens om kan gaan.

 • Herman de Coninck: De lenige liefde.
  Een gedichtenbundel om op die momenten op te pakken dat je het leven iets vrolijker wilt bekijken. De eenvoud van de taal, de vreugde van het leven. Klein voorbeeld:

  Ballerina:
  Gebaar voor gebaar reikt
  ze haar lichaam over aan haar dromen
  en telkens wordt ze meer
  dan ze al was en telkens reikt ze weer.


 • Jean D'Ormesson: "Le vent du soir" en het vervolg "Tous les hommes en sont fous."
  Verhalen in verhalen, spelend op de vier continenten. Voor diegenen die willen genieten van het mooie van de Franse taal en de capaciteit van d'Ormesson om met woorden avonturen en passies, beginnend in de vorige eeuw tot heden, op een meeslepende manier te beschrijven. Het is echt genieten van het Frans.

 • Carolly Erickson: Great Catherine; The Fascinating Story of the Empress of Russia.
  Interessant om te lezen hoe een vrouw "expansiedrift" vertoont, zich handhaaft in de politieke arena en haar honger naar literatuur, onderwijs en mannen stilt.

 • Ken Follett; Eye of the Needle
  Een van de beste spionage boeken die ik gelezen heb. Een boek dat je grijpt, waardoor je niets meer om je heen hoort, je hoe langer hoe verder in je stoel doet wegzakken en hoe langer hoe dieper in het verhaal doet verdwijnen.

 • Lieve Joris: Mali blues
  Een uitstekende beschrijving van Senegal en Mali. De woorden brachten de geuren en de warmte weer bij me terug. Voelde me weer even in Afrika. Prima ervaring.

 • Sam Waagenaar: The Murder of Mata Hari
  Een vrouw die met haar fantasiën haar wereld creëerde, die tegelijkertijd haar ondergang werd. "Een echt Mata Hari" is een uitspraak die in verschillende talen wordt gebruikt, waarbij men direkt denkt aan spionage en erotiek. Het tweede is zeker het geval, maar het eerste is nog maar de vraag.

 • Annie M.G. Schmidt: Minoes
  Zo'n boek waarin de fantasie met je op hol gaat, je meesleept in een ontspannend verhaal en dat je glimlachend weer dicht doet. Om af en toe glimlachend weer te openen en bijvoorbeeld te lezen: "Ik heb nog bijna alle katse eigenschappen. Ik spin, ik blaas, ik geef kopjes. Alleen wassen doe ik met een washandje...." Hmmmmmmmmmmm, heerlijk toch. Je voelt je weer als het kind voor de televisie bij "Ja zuster, nee zuster". Genieten en ontspannen.

 • Josef Haslinger: Opernball
  Een aanrader voor een ieder die er tegen op kijkt een boek in het Duits te lezen (zoals ik). Zo spannend en makkelijk geschreven dat ik er geen enkele moeite mee had. Een aanslag in een concertgebouw, waarbij de televisie aan het filmen is. Politieke thriller. Werkelijk meeslepend geschreven en het doet je het Duits vergeten. (Met mijn excuses voor de Germanisten).

Terug naar Aanraders en favoriete boeken van...
Terug naar Clara's Boekenrubriek