Boekbespreking van Anja Schüller

Bor in Afrika

Nederlandse roman over een jonge diplomaat in Afrika.

De vriendin van Bor heeft hem verlaten. En daarom besluit hij uit Nederland weg te gaan. Bor solliciteert op een diplomatieke post bij de ambassade in Afrika. Hij gaat naar Boujouboujou. De ambassadeur daar heet van Beugel, en die weet ondertussen wel hoe het eraan toe gaat in Afrika.
Bor begint met veel enthousiasme en wil zo snel mogelijk de cultuur, het land en de mensen leren kennen. Maar Bor heeft al snel in de gaten hoe het er op de ambassade aan toe gaat. In codes moet aan Nederland worden doorgegeven hoe de toestand in het land is. Het blijkt dat berichten in Nederland al bekend zijn, terwijl de ambassade in Boujouboujou hier nog niet van op de hoogte is.
Bor leert een vrouw kennen ze heet Funke en hij is al snel verliefd op haar. Hij heeft afspraakjes met haar en het is iedere keer erg fijn. Maar soms kan hij haar niet bereiken omdat ze dan weer is verdwenen.
Bor ligt op een zonnige dag met zijn nieuwe liefde op het strand. Dan gaat zijn telefoon, het is van Beugel, paniek!! In NRC Handelsblad heeft een artikeltje gestaan over een overstroming in het achterland van Boujouboujou. Natuurlijk wil men in Den Haag weten waarom zij niet op tijd op de hoogte zijn gesteld door de ambassade. Maar in het land weet men van niets? ! Een journalist, krijgt informatie van Bor toegespeeld. Die journalist schrijft een artikel in zijn krant, alhoewel hij zelf ook geen overstroming heeft kunnen ontdekken. Bor gaat poolshoogte nemen, hij wíl weten wat er aan de hand is. Dit doet hij tegen de regels van de ambassade in. Wat hij ontdekt is niet wat hij verwacht. Er komen allerlei rellen en opstanden. Misschien vindt men in Den Haag het niet zo belangrijk wat er in zon klein land aan de hand is? Dan wordt alles té persoonlijk voor Bor. Hij besluit terug te gaan naar Nederland. Voordat hij weggaat wil hij afscheid nemen van Fumke en doet een verschrikkelijke ontdekking.

Bor in Afrika leest als een trein. De toon en de dialogen zijn soms erg grappig. Maar er zijn ook serieuze momenten. Zeker het einde van het boek geeft je een gevoel waar je nog lang over na zult denken.

Titel        : Bor in Afrika
Auteur     : Richard Osinga
ISBN      : 90 214 7770 X
Uitgeverij : Querido
http://www.boekboek.nl/boekboek/show/id=2788
http://richardosinga.com/

Terug naar de Boekbesprekingen van Anja
Terug naar de Boekenrubriek