Boekbespreking van Anja Schüller

DE ZOON UIT SPANJE

Vader en moeder de Windt zorgen goed voor hun vier kinderen. Edwin de oudste zoon, is getrouwd met Floor. Edwin heeft een goede baan. Zoon Frank is modefotograaf, en dochter Hilde is therapeut. Alle kinderen passen prachtig in het plaatje in wat vooral de vader met de kinderen voor ogen heeft. Maar er is ook nog Bardo, en die denkt heel anders over het mooie geregelde leven. Hij wordt als puber het huis uit gezet. Nooit laat hij nog iets van zich horen. De kinderen kunnen verder redelijk goed met elkaar opschieten. Over Bardo wordt met geen wordt meer gerept, is hij vergeten?

De vader van dit gezin heeft niet lang meer te leven. De kinderen vinden dat zijn laatste verjaardag, heel speciaal moet zijn. Wat is er dan mooier, als de verloren zoon nog een keer zijn vader opzoekt. Misschien kan het zelfs tot een verzoening komen. Bardo zwerft rond in Spanje en wordt door Hilde opgespoord. Na dertig jaar keert hij weer terug naar huis. Dit zet in eerste instantie weer kwaad bloed bij zijn vader. Maar ook bij de andere broers en zus vlammen weer oude vetes op. Vooral Edwin kon en kan het nog steeds niet met zijn niksnut van een broer vinden. Oud zeer tussen beide broers speelt weer op. Floor neemt het op voor Bardo. Ze vindt dat haar man naar zichzelf moet kijken. Hij heeft immers altijd geld op zak, een werkster, een secretaresse die al z’n zaakjes regelt en een dak boven zijn hoofd. Ook dochter Steffie doet er nog een schepje bovenop, door te zeggen, dat haar vader totaal ‘verbeursbericht’ is. Waarom komen deze twee vrouwen in verweer, als Bardo wordt ‘aangevallen’. De grote vraag is, wie er voor vader op zijn sterfbed gaat zorgen. Alle kinderen behalve ‘outlow Bardo’ hebben het immers te druk.
Bardo is en blijft de zwerver die het ‘drukke’ leven van zijn familie met lede ogen bekijkt. Liefde die verloren is gegaan, krijgt weer nieuwe glans.

Een prachtig verhaal! Zinnen die zó mooi zijn geschreven, je raakt er ontroerd van. De mens die leeft in een maatschappij, waar schijnbaar alles is. En Bardo die zijn eigen leven leeft. Hij wil vrij en ongebonden zijn.

Tessa de Loo (1946) is de auteur van verhalen, essays en romans, waaronder De meisjes van de suikerwerkfabriek, De tweeling, Een varken in het paleis en Een bed in de hemel. Haar werk wordt internationaal gelezen en gewaardeerd.

Titel        : De zoon uit Spanje
Auteur     : Tessa de Loo
ISBN      : 90-295-2817-6
Uitgeverij : De Arbeiderspers http://www.boekboek.nl/boekboek/show

Terug naar de Boekbesprekingen van Anja
Terug naar de Boekenrubriek