Boekbespreking van Anja Schüller

SLAAP

Maya heeft last van slapeloosheid. Haar vrienden geven haar allerlei adviezen, warme melk met honing, therapieën met videobanden. Een vriend adviseert haar een massage, eindelijk kan hij zijn kunde op dat gebied bewijzen. Maar niets helpt, om haar een paar uur rust te gunnen Dit drijft haar tot wanhoop. Maar ook haar vrienden weten geen raad meer met haar. Maya begrijpt haar vrienden niet. Als ze fluisteren is het net of ze schreeuwen. Mensen hebben het goed met haar voor. Maar Maya ervaart het als verwijten. Ook haar vriend verbreekt de relatie, er valt niets meer met Maya te beginnen. Nu wordt ze helemaal radeloos en ‘s nachts haalt ze uit frustratie mensen uit hun slaap. Een vriend had hier al een vermoeden van en had haar een psychiater geadviseerd. Op een van deze nachtelijke tochten ontmoet ze Benoit. Hij lijdt aan hetzelfde probleem als Maya. Met deze slapeloze heeft ze vrede, hij begrijpt haar. Zo begint tussen beide een bizarre en een liefdevolle relatie. Maar is deze relatie sterk genoeg om in stand te blijven?

Een fragment uit Slaap:

Een bange vrouwenstem
Ik trachtte zo alarmerend mogelijk te zwijgen.
‘Hallo? Wie is daar?’
Wat zeggen mensen toch banale dingen
.

Annelies Verbeke (België, 1976) studeerde Germaanse taal- en letterkunde in Gent en scenarioschrijven aan het Rits in Brussel. Haar scenario dogdreaming werd geselecteerd als European Pitch Point 2003 tijdens het filmfestival van Berlijn. De Vlaamse stichting Roeping rekent haar tot de vijftien meest belovende Belgen onder de dertig jaar. Verbeke recenseert voor het maandblad Film en Televisie.

Slaap is de debuutroman van Annelies Verbeke. Sinds oktober 2003 ligt deze in de winkel en is nu al aan de derde druk toe! Dat zegt genoeg over dit bijzondere boek, waar ik erg van heb genoten! Ik hoop snel weer iets van haar te kunnen lezen.

Titel        : Slaap
Auteur     : Annelies Verbeke
ISBN      : 90-445-0432-0
Uitgeverij : De Geus
http://www.degeus.nl/Terug naar de Boekbesprekingen van Anja
Terug naar de Boekenrubriek