Boekbespreking van Anja Schüller

MATHILDE

In zijn roman Mathilde stelt Tomas Ross de dood van Mathilde Willink aan de kaak. Op 25 oktober 1977 werd zij dood gevonden in haar slaapkamer. Mathilde had een pistool in haar hand en de recherche ging uit van zelfmoord. Maar Ross beweert in zijn boek het tegendeel. Want was het wel zelfmoord?? Ross zoekt in zijn roman naar de verklaring voor deze raadselachtige dood. Want zelfs nu, vijfentwintig jaar later, doen nog steeds de meest wilde verhalen de ronde.

Mathilde Willink, meisjesnaam, De Doelder, werd in 1938 in Terneuzen geboren. Op haar twintigste gaat ze naar Amsterdam. Mathilde weet niets van deze stad, maar na een paar jaar weet ze de stad op zín kop te zetten. Seks, drugs en rock&roll en Amsterdam kent ondertussen Mathilde ook. Ze leert de beroemde schilder Carel Willink kennen. Willink is veertig jaar ouder en ze trouwt met hem. Mathilde is een verwende excentrieke vrouw. Op ieder feest of iedere expositie verschijnt ze in een peperdure Fong Leng-creatie. Veertien jaar later ontmoet de schilder Willink Sylvia Quiël, met haar wil hij verder door het leven. Mathilde start een eigen galerie en komt in contact met de Amsterdamse autohandelaar Gerard Vittali. Deze wordt verdacht van connecties in de cocaïnehandel. Mathilde woont na de scheiding met Carel in een groot huis in Amsterdam. Aan minnaars heeft ze geen gebrek en de rijke zakenlieden laten haar ook niet koud. En wie zijn die geheimzinnige buitenlanders? In het najaar van 1977 wordt zij met een kogel in het hoofd gevonden op haar hemelbed, ze is dan negenendertig jaar. Wie waren haar vrienden met wie ging ze om? Of wist ze misschien te veelÖ! ?

Tomas Ross is auteur en scenarist. Twee van zijn boeken werden bekroond met de Gouden Strop: Bèta (1987) en Koerier voor Sarajevo (1977). Recent verschenen de veelgeprezen romans Omwille van de troon en De zesde mei, waarvan de laatste werd genomineerd voor de Gouden Strop.

Mathilde is boeiend geschreven. Ik ken de zaak Mathilde nog een beetje. Maar of je er iets van weet of niet het boek leest lekker spannend weg. De bekende namen die in het boek voorkomen geven er een extra leuk geheel aan voor mij. Maar zullen we ooit weten wat er precies is gebeurd?

Titel        : Mathilde
Auteur     : Thomas Ross
ISBN      : 90-234-1197-8
Uitgeverij : Cargo
http://www.boekboek.nl/boekboek/showTerug naar de Boekbesprekingen van Anja
Terug naar de Boekenrubriek