Boekbespreking van Anja Schüller

HET SINAASAPPELMEISJE

George is vijftien jaar en ontvangt een brief van zijn vader. Zijn vader heeft die brief net voor zijn dood geschreven. George wordt erg in beslag genomen door de inhoud van de brief. Zijn vader vertelt over het Sinaasappelmeisje. Hij ontmoet dit meisje op een middag als hij op de tram staat te wachten. Het meisje valt op, doordat ze mooi is en een grote zak sinaasappels draagt. En ze heeft een oude oranje anorak aan. Het meisje betovert hem en het is net of hij in een sprookje is beland. En zo vertelt zijn vader, het verhaal over zijn liefde. Maar ook over zijn ziekte en de jaren die hij met George heeft beleefd.
George vindt de brief spannend en ontroerend. En het wordt hem steeds duidelijker wie het sinaasappelmeisje is.
Maar zijn vader vertelt niet alleen een prachtig sprookje. Hij stelt zijn zoon in deze brief ook een vraag. Hij vraagt aan George of hij ook op deze aarde geboren had willen zijn, als hij van tevoren had geweten dat hij ook dood zou gaan.
George geeft zijn vader antwoord door een boek te gaan schrijven. Zijn vader heeft de brief ook op een oude computer staan. En George geeft zijn eigen gevoelens en reacties weer.
Aan de verschillende lettertypes is te zien wie er aan het woord is.

Het boek eindigt met de zinnen:
“Het leven is een gigantische loterij, waarbij je alleen de winnaars te zien krijgt.”
Jij die dit boek leest, bent zo’n winnaar. Lucky you!

En zo is het maar net. Ik had het geluk dit prachtige boek te lezen!

Jostein Gaarder (1952) is over de hele wereld bekend geworden als de schrijver van De wereld van Sofie, een roman over de geschiedenis van de filosofie.
Ook in Het Sinaasappelmeisje toont hij zijn filosofische interesse.

Titel        : Het Sinaasappelmeisje
Auteur     : Jostein Gaarder
ISBN      : 90-5672-112-7
Uitgeverij : SignatureTerug naar de Boekbesprekingen van Anja
Terug naar de Boekenrubriek