Boekbespreking van Anja Schüller

HEMELRIJK

Casper Hemelrijk woont samen met zijn vrouw Hester in een groot vervallen huis. Doordat ze al een dagje ouder zijn, kunnen ze niet meer zelf voor alles zorgen. Joris, een jonge man uit de buurt komt iedere dag een handje helpen. Hij doet boodschappen, kleine klusjes en zorgt voor de tuin. Joris vindt het heel fijn om met Casper Hemelrijk te praten. Vooral als meneer Hemelrijk over ‘het leven’ vertelt. Met zijn vader had Joris geen goede band en hij is blij dat hij nu voor deze mensen kan zorgen.

In Hemelrijk wordt teruggekeken op de jeugd van beide personen. Hoe ze elkaar hebben leren kennen. Een jeugdliefde die later een grote liefde wordt. De rivaliteit van een andere jongen uit het dorp. En de liefde van de vader voor de zoon.
Helaas gaat het geheugen van Caper gaten vertonen. Maar door de vele flashbacks, de dromen en de herinneringen krijgt het boek een prachtig verloop. Een triest einde maar dat neemt de schoonheid van het boek beslist niet weg.

Hemelrijk is een stijlvol boek. De oudere mens wordt met respect beschreven en de toon is prachtig. Het is erg ontroerend om te lezen over het leven van mensen die vreugde, liefde en verdriet hebben gekend. En ook de naderende dood wordt mooi weergegeven.

Thé Lau (1951) is geboren in Bergen, Noord-Holland. Hij debuteerde met de verhalenbundel De sterren van de hemel.
Hemelrijk is zijn eerste roman.

Titel        : Hemelrijk
Auteur     : Thé Lau
ISBN      : 90 5000 5411
Uitgeverij : VassallucciTerug naar de Boekbesprekingen van Anja
Terug naar de Boekenrubriek