Boekbespreking van Anja Schüller

DE KLEUR

Joseph en Harriet Blackstone wonen in Engeland en emigreren naar Nieuw-Zeeland. Ze willen graag een ander, rijker, leven gaan leiden. Het stadje waar ze gaan wonen Christchurch biedt hun niet de mogelijkheden die ze hadden verwacht. Op een dag vindt Joseph goud en hij ziet de rijkdom die hem te wachten staat al helemaal voor zich. Joseph verlaat zijn moeder, zijn vrouw en de boerderij en gaat op weg naar de goudvelden. Tijdens deze tocht gebeuren dingen die hij niet had verwacht. De omstandigheden zijn soms erg slecht. Maar Joseph ziet alleen een goudwaas voor zijn ogen. Maar niet alleen hij is begerig door ‘de kleur’ (het goud) geworden, velen met hem zijn begerig geworden. En zo ontkomen ze niet aan het lot dat hen tegemoet komt.

Harriet probeert terwijl haar man weg is het zo goed mogelijk te redden met haar schoonmoeder. Ook hier gebeuren geheimzinnige dingen. Zij en haar hond Lady zijn goede vrienden. Op een dag overlijdt de moeder van Joseph en Harriet reist hem achterna om dit droevige nieuws te vertellen. Maar haar man is niet echt blij om zijn vrouw te zien. Door bepaalde omstandigheden gaat ieder zijn eigen weg en neemt het verhaal steeds onverwachte wendingen.

Rose Tremain (Engeland, 1943) ontving voor haar werk, dat in veertien talen werd vertaald, onder meer de Whitbread Novel of the Year Award en de Prix Fémina Étranger. Een van haar bekendste werken is Music and Silance uit 1999. Haar roman Restoration werd in 1995 verfilmd met onder anderen Hugh Grant en Meg Ryan.

De Kleur is zó mooi geschreven, er gebeuren veel mooie, lieve, spannende en onverwachte dingen in. Je maakt al lezende de reis die Joseph maakt mee, zo beeldend is het geschreven. Het is een erg dik boek, maar de auteur valt absoluut niet in herhaling. Iedere keer weet ze je weer met een nieuwe gebeurtenis te boeien.

Titel        : De Kleur
Auteur     : Rose Tremain
ISBN      : 90-445-0358-8
Uitgeverij : de GeusTerug naar de Boekbesprekingen van Anja
Terug naar de Boekenrubriek