Boekbespreking van Anja Schüller

DE HALFBROER

Barnum Nilsen vindt zijn naam niet mooi. Hij is naar een machtige Amerikaanse koning genoemd en daarvan bestaat zelfs een postzegel. Maar hij vindt het vreselijk dat hij zo klein is. Zijn vader is ook erg klein.

Barnum groeit op in Oslo samen met zijn halfbroer Fred, zijn moeder Vera, zijn oma Boletta en zijn overgrootmoeder De Oude. Er is een brief die grote waarde heeft in de familie. Het is een brief van Wilhelm de vader van Boletta. Wilhelm bleef tijdens een poolexpeditie achter in het ijs van een Groenlandse gletscher. Fred en Barnum zijn sinds generaties weer de enige mannen. En over Fred wordt wel het een en ander gefluisterd. Want boven de appartementen is een droogzolder, en daar is de moeder van Fred verkracht. Daar is het leven van Fred begonnen.

Barnum ontmoet een vriend Peder. Barnum vindt het heel fijn om een goede vriend te hebben, omdat hij zo klein is geeft hem dit een gevoel om er bij te horen. Samen hebben ze een hechte vriendschap met Vivian. Ook bij zijn broer Fred doet hij er alles aan om in een goed blaadje te komen. Maar Fred gaat zijn eigen weg en trekt zich van niemand iets aan. Fred verdwijnt uit het oog van zijn familie.

De oma en overgrootmoeder van Barnum zijn niet vies van een glaasje malaga. De kleine verlegen Barnum is nu een scriptschrijver en drinkt alles als het maar alcohol is. Barnum bezoekt als scriptschrijver samen met zijn vriend en manager Peder het Filmfestival in Berlijn. Dan komt het bericht dat zijn verdwenen halfbroer Fred weer is thuisgekomen.

En dat is het resultaat van een prachtig familiegeschiedenis. Alle geheimen uit het verleden krijgen zo een plaats.

Titel        : De Halfbroer
Auteur     : Lars Christensen
ISBN      : 90-445-0218-2
Uitgeverij : de GeusTerug naar de Boekbesprekingen van Anja
Terug naar de Boekenrubriek