NET-SCHRIFT

WANT DIT IS MIJN LICHAAM door Renate Dorrestein Boekenweekboeken

Als u in de Boekenweek van 12 tot 22 maart voor minstens 19,50 aan boeken koopt, ontvangt u gratis het Boekenweekgeschenk 'Want dit is mijn lichaam', geschreven door Renate Dorrestein. Bij eerste lezing een vermakelijk verhaal. Maar Dorrestein -bedreven in de kunst grote thema's te 'kleineren'- heeft er een vlotte parabel van gemaakt: is de mens zijn eigen Maker? Of is er iets hogers? Mijn God, geen gering thema.

Maria (45) en haar vader Job Olson (70) wonen samen in een oud houten huis dat -evenals Job- de sporen draagt van niet onderhouden jaren. Vervallen dus. Job is kunstschilder en Maria, 'behept met een manke poot', is zijn enige model. Job heeft 26 jaar geleden zijn vrouw Claudia begraven, in zijn eigen tuin. Maria stond er uitdrukkingsloos bij. 'Mijn vader schept aarde over mijn moeder.'

Casper en Xandra Olson, zoon en schoondochter van Job, zijn gezondheidsmaniakken. Hij is de coming man bij een Internet-provider, doet fanatiek aan de lijn en is ervan overtuigd dat het in de wereld draait om fysieke perfectie. Casper probeert niet alleen zijn eigen Maker te zijn, ook die van Xandra. Zij krijgt van hem een nieuwe neus die bij haar interieur en haar squashpakje past. De genderkliniek garandeert dat hun eerste kind een jongen zal zijn.

Zesde speler in deze tragi-komedie is Felicity, de veel jongere minnares van Job. Zij doet aan fitness, drinkt vele soorten sapjes en thee, kookt zuiver gezond maar vegetarisch. 'Zij was immers niet zomaar een verzameling spieren en botten, ze was haar eigen creatie, haar lichaam was haar grootste prestatie, meedogenloos, taai en geduldig had ze het aan haar wilskracht weten te onderwerpen en het naar haar ideaal herschapen; bij de gedachte dat het in verval zou raken, verdween de bodem onder haar bestaan.'

De huishoudens van Job en Casper raken elkaar en op het snijpunt veranderen zij. Maria, de door de natuur geteisterde, pakt het stuur in eigen hand en neemt rijles. De natuur krijgt Job te pakken. Hij wordt incontinent. Bij een onderzoek naar een zwavelhoudende put (de duivel in het spel?) in Jobs tuin vinden tuinarbeiders het lijk van Claudia. Haar schim wordt steeds meer de rivale van Felicity en Casper verleidt Job tot het maken van video-kunst op de computer.

Niemand is aan het slot meer iemand die zijn eigen maker is. Iedereen verandert en Dorrestein laat -heel gemeen- bij Casper 'de Grote' de natuur overwinnen. Mijn God, geen gering thema.

Een uitgave van CPNB en uitgeverij Contact.

Passend in het Boekenweek-thema 'Mijn God' zijn de uitgaven 'Hoger dan de blauwe luchten' en 'De Schepping'.
Annelies Jorna schreef de inleiding bij haar keuze 'Goddelijke verhalen uit de wereldliteratuur.' 'In den beginne was er het Woord... en dat ene woord haalde het andere uit.' In ieder van de 15 verhalen is spiritualiteit aanwezig. De manier waarop de grote vertellers die hebben verweven in plaats en tijd is sterk verschillend: o.a. Kafka, Babel, Potok, Yourcenar, Hoffmann en Rendell. Ons land is aanwezig met Biesheuvel, Minco, Mendels en Annelies Jorna.

Uitgeverij Elmar, 192 blz. 19,50

Scheppingsverhalen uit alle windstreken zijn aanwezig in 'De Schepping', samengesteld door Maria Vlaar.

De zestig verhalen geven stellige antwoorden op vragen of de wereld geboren is uit oerwater, uit een ei of uit een oerknal. Of toch gekleid door een god? Voortgekomen uit een dierlijke voorvader? Gemaakt van goddelijk spuug? 'In den beginne was dit universum pure Ziel, in de gedaante van de Man.' Zo begint een van de Indiase Upanishaden. Er was iets... en toen kwam de rest. Behalve in het westen.

Uitgeverij De Bezige Bij, 231 blz. 25,-Naar de eerste- , de tweede-, of de derde pagina van NET-SCHRIFT

Terug naar de Boekenrubriek