===================== Instrukties Optimaliseren voor WebWizard Aangeboden door Peter Vazed http://www.vazed.vinden.nl/ http://home.12move.nl/~sh230091/site_map.html http://www.vazed.tmfweb.nl/sitemap.html http://people.zeelandnet.nl/vazed vazed@zeelandnet.nl ====================== Eerst halen we webwizard op. ( vindt ie leuk dat ie mee mag ;-) ) Dit is het adres http://www.arta.com/webwizard ====================== === Begin ==== Werken met Webwizard Optimaliseren Met de webwizard zet je vlot een site op. Eerst wel noteren hoe je diverse pagina's moeten gaan heten. Dus: index.html (dit is altijd je eerste pagina) hobby.html school.html foto.html etc want deze linken zijn belangrijk, later corrigeren kan, maar is moeilijker. Je moet eerst een nieuwe map voor je site aanmaken. Daarin zet je de aangemaakte pagina's. Met webwizard maak je iedere keer maar één pagina. Als je via de wizard klaar bent, kies je de map waar het in moet, en dan dien je wel voor de goede naam van de file te kiezen. Tekst inplakken is beter dan in de wizard in te voeren, hetzelfde geld voor de linken naar andere sites. Alleen een in Word opgeslagen document kan goed worden weergegeven in je html pagina, anders moet je zelf de breaks en paragraphs invoeren. Let op: in Word druk je op de SHIFT toets als je de Enter indrukt voor een volgende regel. Dan krijg je geen lege regel er tussen. Met alleen de ENTER krijg je één lege regel, en is alleen nuttig als je met paragrafen wilt werken. Dus een deel van je Word document kopieren en in het venstertje inplakken Dan krijg je dus dit resultaat. Althans bijna, want je zult zien dat het niet naar je zin is. Je moet je tekst nl laten voorafgaan door
 en afsluiten door
 
om de enters (=beginnen op nieuwe regel) van je Word document weer te geven. Later leren we om het uiterlijk van je pagina fraaier te maken. ;-) ********* Of je haalt NoteTab op.... http://www.notetab.com Met deze teksteditor kun je standaard korte regels aangeven voor een pagina. Nog makkelijker is het om de tekt die je gemaakt hebt in Notetab om te laten zetten naar html. Notetab is ook een html editor, dus kun je met kladblok werken, dan stap je op een gegeven moment over op NoteTab. ********* ==== TABEL === Nu we met de Webwizard een pagina kunnen maken moeten we nog op de vormgeving letten. Dus we gaan onze tekst in een cel zetten om een betere positie op onze pagina te krijgen. Wat is nu een cel? Een cel is één hokje van een Tabel. Wat is een tabel? Een tabel is een bij elkaar horende blok gegevens. Verduidelijken? Neem een A4tje, zet een lijn van links naar rechts op ca 1/3 van de bovenkant en ook een lijn op 1/3 de vanaf de onderkant. Trek nu ook 2 lijnen van boven naar onder. Je hebt nu 9 hokken op je A4tje. Ieder hok heet cel, alle cellen bij elkaar heet tabel. In ieder hok kun je nu een tekst of plaatje zetten. Op die manier gaan wij onze webpagina optimaliseren. De eenvoudigste tabel heeft één cel. We kunnen ook een tabel hebben met drie cellen naast elkaar. Cellen naast elkaar noemen we een rij. Eerst nemen we de tekst op onze met webwizard gemaakte pagina onder handen. Dan het plaatje. We maken een tabel met drie cellen. Alleen in de middelste cel zetten we onze tekst. Dit wordt de stuktuur van onze tabel:
linkerhok midden hok voor onze tekst rechter hok
Let op: je hebt een begin tag en een eind tag let op de / Als je de bron bekijkt zul je P zien, dit is wat Word toevoegd en staat voor paragraph. De P hoeft dus niet in je code voor te komen. Met P krijg je een lege tussenregel, anders worden de regels net als nu weergegeven. ---------------- === WIDTH === 2-o_width.html opzet Dit is een verbeterde uitvoering van het voorafgaande:
  tekst  
=========Open kladblok en voer bovenstaande code in en sla op als tabel1.txt Het werken met een tabel gaan we nu toepassen op een pagina die we met Webwizard hebben gemaakt. Ik neem hier als voorbeeld mijn pagina: w_info.html (de pagina met de ridder) We openen deze pagina via de verkenner door er op te klikken. Nu zien we deze pagina. We klikken nu op Beeld en kiezen dan Bron. De html code wordt weergegeven. Nu zetten we de cursor voor de tekst en voeren daar in:
  (je kunt ook in je kladblok document tabel1.txt dat deel markeren en kopieren en plakken in je kladblok html pagina) Codes voor het opzetten van tabellen kun je in een kladblok txt bestand zetten, dan is het een kwestie van kopieren We slaan gelijk op onder een andere naam. De originele pagina blijft zo bestaan. Nu zetten we dit achter de tekst in onze pagina:  
Sla op (onder de nieuwe naam ) en bekijk via je verkenner.Je kunt nu schakelen via de taakbalk tussen de originele file en de nieuwe. Verdere verbeteringen:
  tekst  
info: border: laat een omkadering zien (normaal=1) align=center plaatst onze tabel in het centrum van de pagina. table width=60% = % van de schermbreedte td width=20% = % van de tabel   is een onzichtbare spatie, daardoor is er wel iets in de tabel ingevuld, anders werkt de width niet goed. Bekijk nu na iedere wijziging je pagina. Let op: denk niet dat de width voor je cellen niet werken. Je tekst breedte dient ook aangepast te worden, door in kladblok voor kortere regels te kiezen. Dus een enter geven na ca 7 woorden. Is je tekst te breed of een plaatje in een cel breder dan de opgegeven waarde, dan overheerst de originele breedtemaat. Dit is in feite heel het eieren eten ten aanzien van positionering van tekst in een cel. ------------ === ACHTERGRONDPLAATJE === 3-o_bgplaatje Nu gaan we de linker en rechter cel van een achtergrondplaatjevoorzien. (je plaatje zit in dezelfde Map) Let op: heb je een wijziging aangebracht en de file opgeslagen en wil je die zien, klik op de file onder in je taakbalk, en klik dan op vernieuwen in je browser. De wijzigingen zijn dan te zien. Zo zetten we een achtergrondplaatje neer: Het middenvlak geven we een kleurtje: tekst midden hok en dat wordt dan: tekst middenhok Op de bovenstaande wijze kun je dus je tabel netjes aanpassen.Wil je er nog een kolom voor of achter dan kan dat ook.Zet gewoon achter de openingstag een cel tag   Je zit nu met het probleem dat je % niet meer klopt, dit moet je voor de diverse cellen en eventueel de tabel aanpassen.Dan kunnen we natuurlijk tekst in onze cellen zetten. Op een zwarte achtergrond zie je geen zwarte letters, dus voegen we een kleur toe: cel 1 Gewoon de kleur naam -in het engels-werkt ook, normaal gebruik je de uit 6 letters/cijfers bestaande kleuraanduiding: ff0000=rood 00ff00=groen en 0000ff=blauw. ffff00=geel 00ffff=licht blauw en ff00ff=paars ------------- === PLAATJES === 4-o_plaatjes Nu gaan we de twee plaatjes in een tabel zetten. (normaal heb je bij de webwizard één plaatje, maar ik had er al een bij gezet) Onze tabel maken we 80 % breed:
plaatje.gif   plaatje.jpg
Doordat de afmeting van de plaatjes verschillend is, zijn de weergave van de cellen verschillend, dus we passen de % aan.De eerste zetten we op 30 % en de andere op 60 %. Nu geven we de ridder een achtergrondplaatje. background=bg_sterren.jpg en zetten er een tekst in: Dit is de code: [IMAGE] Ridder Nu de rechter cel een kleurtje geven: Zo zie je dat je het uiterlijk van een pagina kunt wijzigen. Let op: heb je iets gewijzigd, kies dan opslaan. Niet naar je zin, kies Bewerken: Ongedaan maken of Ctrl Z. Krijg je bij het bekijken iets wat nergens op lijkt, dan heb je een tikfoutje gemaakt. Als je pagina naar je zin is kun je de borders op 0 zetten, dan ben je de omkadering kwijt. That's all fokes. Moet je pagina langer, gewoon nieuwe tabel er onder zetten. Have a Nice Day Peter V