De Families Sturm

Van de families Sturm zijn de volgende stammen bekend :

1. De Walcherse stam.

2. De Zeeuws-Vlaamse stam.


1. De Walcherse stam.

De oudst bekende voorvader is Jan Pieterse Sturm , geboren ca. 1575. Veel weten we niet van hem , behalve dat hij gewoond heeft in Oostkapelle en Kleverskerke. Van zijn zoon , Jan Janse Sturm weten we iets meer , nl. dat hij geleefd heeft van ca. 1600 tot ca. 1650 en gehuwd was met Janneke Claes . Hij woonde in Serooskerke en Gapinge .Zeer waarschijlijk komen hun voorouders uit BelgiŽ. De familie heeft zich weid verspreid over Walcheren ; men hoeft maar een telefoonboek van een van de Walcherse dorpen op te slaan of men komt meerdere Sturm'en tegen .
Naast landbouwer en boereknecht komen we als beroep ook veel schoenmakers tegen , alsmede koetsiers ,kleermakers , enz. en na 1900 ook typische handwerk-beroepen zoals loodgieter , aannemer , sloper , enz.
Ze waren allen protestants ; voornamelijk hingen ze een van de gereformeerde richtingen aan.

Een complete genealogie van de Walcherse tak is greed , maar nog niet geschikt voor het Internet .Voor gegevens , zie de Homepage

2. De Zeeuws-Vlaamse tak.

Het grote verschil met de Walcherse tak is , dat deze familie volledig Rooms Katholiek is , hetgeen voornamelijk tot uiting komt in de voornamen . Komen we in Walcheren voornamen tegen zoals Jan ; Frans ; Pieter ; Mattheeuw , in Zeeuws-Vlaanderen luiden deze : Johannes Franciscus ; Carolus Josephus of Ludovicus Bernardus.
De oudst bekende voorvader is Judocus Sturm , geboren ca. 1602 , waarschijnlijk te Belsele in BelgiŽ.

Voor een compleet overzicht zie Genealogie Sturm Z-Vl.

Terug naar de Homepage