Adrianus Leendert Jacobus Goethals, geboren te Middelburg op 4 september 1878, overleden te Arnhem op 19 september 1944, zoon van Cornelis Adrianus Goethals en Maria Cornelia van Holthuysen.

A.L.J.Goethals werkte aanvankelijk bij zijn vader in het bouwbedrijf en woonde met zijn ouders in het hoekhuis Kromme Weele - Penninghoeksingel.Samen bouwden zij,omstreeks 1903, het "huis met de groene steentjes" aan de Herengracht waar zij ook gingen wonen.Vanuit de tuin was de timmermanswerkplaats te bereiken welke aan de Seisstraat gelegen was.Nadat Adriaan getrouwd was met Jo Verhulst, verhuisden de "oude lui"naar de Londonse Kaai. Vader en zoon hebben samen heel wat bouwwerken op hun naam gebracht, waarbij Adriaan als afgestudeerd architect in eerste instantie wel meestal de ontwerpfase zal hebben gedaan.De kapitale villa "De Sprenck "aan de Seissingel, geheel opgetrokken in Jugendstil, is een mooi voorbeeld van deze samenwerking.
Het gezin Goethals behoorde tot de redelijk welgestelde families van Middelburg.Er was een inwonend dienstmeisje ( Betje Roose) dat voor de huishouding zorgde, terwijl een werkster het grovere werk voor haar rekening nam. De kinderen bezochten alle drie de rijks-H.B.S. te Middelburg ; bij schoolfeestjes en andere partijtjes werden de meisjes gehaald en gebracht met een koetsje.Na de middelbare school konden de kinderen een verdere opleiding volgen ; Kees ging in Amsterdam studeren voor chemicus ;Bep volgde te Den Haag een opleiding aan de Tekenakademie en Rie ging een vioolopleiding volgen aan het Conservatorium te Brussel.
Begin twintiger jaren werd de timmermanswinkel afgestoten ;de voorman , Piet de Munck ( inmiddels getrouwd met Betje Roose ) nam de zaak over.
Omstreeks 1928 raakte grootvader tijdens de verbouwing van de huishoudschool aan het Molenwater ( het voormalige Burgerweeshuis) in conflict met de opdrachtgevers over de kwaliteit van de geleverde bouwmaterialen; zijn soms weerbarstig karakter liet niet toe dat hij water bij de wijn zou moeten doen en hij besloot te stoppen met te werken.
Opa en Oma gingen in Veere wonen in "het huisje" aan de Markt.In 1941 werden zij uit hun huis gezet door de Duitse bezetter, die bepaalde dat alle bejaarden uit Walcheren zouden vertrekken. Opa en Oma gingen noodgedwongen inwonen bij hun zoon en schoondochter Kees en Annie te Arnhem. Toen de gevechten tijdens de Slag om Arnhem in september 1944 losbarstten, werden zij ook hier weer verdreven. Tijdens de vlucht ,per fiets, is Opa overleden.
Na de oorlog keerde Oma terug naar haar huisje in Veere, inmiddels een geliefd plekje waar alle familieleden ook graag vaak samenkwamen.Oma Goethals was een bewonderenswaardige vrouw ;zij had stijl en ze had charme; toch kon ze ook als ze dat nodig vond, tegenover bepaalde personen een zekere afstand in acht nemen.


Hij is getrouwd te Middelburg op 6 juni 1905 met
Johanna Cornelia Verhulst, geboren te Middelburg op 24 januari 1885, overleden te Breda op 3 mei 1968, dochter van Johannes Willem Verhulst en Elisabeth Wilhelmina Bouwense.

Uit dit huwelijk:

INDEX