Welkom op de vogelsite van

Conny en Ruud

Voliére bouwen en bewonen.

 

 

Na een zoekactie op Internet vonden we een volièrebouwer die niet aan de andere kant van Nederland woonde en die ook nog redelijk betaalbaar was. Deze man woonde vlak bij Brugge in België. Na een paar weken van voorbereiding en een boel hard en zwaar werk, zoals het weg graven van een stuk dijk en het uitkisten voor de betonbodem en het metselen van een paar muurtjes, waren we zover dat alles klaar was voor de eigenlijke bouw. De keuze was gevallen op een aluminium volière met nachthok. Op aanraden van de bouwer zat er 19x19x1,45mm gaas op. Dit type gaas was geschikt voor grote parkieten. De 2 vluchten waren elk 7 meter lang en 1,20 breed . Het nachthok was 2,50x2 m met 2 binnenvluchten van 1x1. Het geheel werd met golfplaten overkapt en er kwam zand op de betonvloer en boomstronken ed. in de vluchten. Eindelijk was het dan zover dat het koppel goudmantels in de volière konden. Toen we deze prachtige vogels zagen vliegen waren we toch wel een beetje trots op wat het geworden was. Er was nu nog wel 1 vlucht onbewoond, dus daar moest maar vlug verandering in komen. Door de contacten die Richard er op nahield, hadden we al snel een paar adressen hier in de buurt waar we konden informeren naar jonge vogels. Ook in de handel werden er vogels gekocht. Toen we bij de vader van Richard op bezoek waren hadden we een koppel Koningsparkieten gezien die wij ook wel erg mooi vonden, maar duur. Door de overredingskracht van Richard die steeds zei dat hij met zo`n grote volière zeker een koppel koningen zou houden, werden we overgehaald om een koppel van deze vogels bij een kweker te reserveren.

Helaas kregen we na een tijdje problemen. Het mannetje van de goudmantels viel op een dag pardoes dood neer, dit was het begin van een hoop ellende. De ene zieke vogel na de andere bezweek. Ondanks onderzoeken en medicijnen van een dierenarts gingen steeds meer vogels dood. In het begin bleek de oorzaak van de sterfte een verkeerde diagnose van de dierenarts te zijn. Deze dacht dat de oorzaak coccidiose was. Deze fout heeft het leven van veel vogels gekost. De werkelijke oorzaak werd door een andere dierenarts vastgesteld. Deze zei dat coccidiose bij parkieten niet of nauwelijks voorkwam en dat hij aan een wormbesmetting dacht. Dit bleek inderdaad zo te zijn, ondanks de ontwormingskuren die ik had gegeven maar die schijnbaar niet voldoende zijn geweest. Voordat we dit wisten hebben we er soms wel even aan gedacht om maar met de hobby te stoppen. Ik vond, en vind het nog steeds verschrikkelijk als er ondanks de goede zorgen toch een vogel sterft. Gelukkig hebben we dit probleem nu een beetje onder de knie.

Na verloop van tijd kwam er echter een nieuw probleem de kop opsteken. Dit was het probleem waar iedere vogelkweker vroeg of laat mee te maken krijgt, nl. PLAATSGEBREK. De populatie in de 2 volières was opgelopen tot 14 koppeltjes grote-, en kleine parkieten en Neophema`s door elkaar. Dit werd wel een beetje veel als je bedenkt dat b.v. Rosella`s het best per koppel in een volière kunnen worden gehouden omdat ze vrij agressief kunnen zijn naar andere vogels toe. Om dit probleem op te lossen hebben we de kleinere soorten in broedkooien gezet in de garage, omdat dit zo ie zo het beste was voor de vogels met de winter voor de deur. Omdat we steeds weer mooiere vogels zagen, waren we toch genoodzaakt om nog een paar volières bij te maken. Deze keer hebben Conny en ik er zelf 2 in elkaar gezet, zodat het totaal nu op 4 staat.

Ondanks dat het duur is en veel tijd kost, is het een prachtige hobby, mits je niet te veel tegenslagen hebt. Zo mooi zelfs, dat we waarschijnlijk nog wel ooit een volière bij zullen bouwen. Het is jammer dat hier bij ons in de buurt niet echt veel kwekers van grote parkieten zitten, waardoor je soms erg ver moet rijden om een koppel te kunnen kopen. Ook is het jammer dat sommige mensen het mooie van de hobby uit het oog verliezen en alleen op geld uit zijn, ook al moeten ze hiervoor een collega kweker bedriegen door hem zieke of slechte vogels te verkopen. Dit is ook de reden dat we erg blij zijn met de hulp van mensen zoals onze secretaris.

Groetjes van een koppel leken op vogelgebied:

TUIN VOOR DE BOUW

TUIN NA DE BOUW

NACHTHOK BEWOOND