Gaspakkenteam Torenweg  << Terug naar vorige pagina

In de loop der jaren heeft de brandweer er heel wat taken bij gekregen. Eťn daarvan is de bestrijding van ongevallen met gevaarlijke stoffen. Voor het bestrijden van zulke ongevallen zijn speciale procedures en materialen vereist. Daarom zijn er in de verschillende regioís in Zeeland in totaal 4 gaspakkenteams gestationeerd. Dit zijn naast Middelburg post Torenweg ook Goes, Zierikzee en Sint Philipsland. Een gaspakteam is een team dat speciaal is opgeleid om te werken in chemicaliŽn- en gaspakken. In principe heeft elk korps de beschikking over chemicaliŽnpakken, maar alleen brandweerlieden die de cursus gaspakdrager hebben gevolgd mogen werken in een gaspak. ChemicaliŽnpakken zijn pakken waarmee gewerkt kan worden als het gaat om ongevallen met relatief minder gevaarlijke stoffen. In Goes staat een zogenaamde decontaminatieunit of ontsmettingshaakarmbak gestationeerd, die inzetbaar is voor de hele regio Zeeland. 

Het gaspakteam komt in actie als er een incident is gebuurd met gevaarlijke stoffen die niet met een chemicaliŽnpak kunnen worden aangepakt. Als een ploeg van twee brandweerlieden in gaspak is ingezet op de plaats van het incident moet er een ploeg van twee gaspakdragers stand-by staan om direct het werk van de anderen te kunnen overnemen of bij onvoorziene omstandigheden direct te kunnen ingrijpen. Een gaspakdrager kan uiteraard niet langer dan ťťn ademluchtvulling ingezet worden. Dan moet een volgende ploeg worden ingezet.

Bij een gaspakinzet is minimaal het volgende materieel nodig:

  • Ontsmettingscontainer of decontaminatievoorziening
  • Tankautospuit (met bemanning)
  • Hulpverleningsvoertuig

Het gaspakkenteam bestaat minimaal uit:

  • inzetleider (bevelvoerder)
  • twee gaspakdragers
  • een stand-by ploeg (twwe gaspakdragers)
  • een ploeg voor het inrichten van het ontsmettingsveld

Gaspakdragers worden aangeroepen met ĎGolfí, gevolgd door het nummer van hun gaspak. De roepnaam van de inzetleider is ĎLimaí.

Een gaspak is een eendelig kledingstuk, dat de drager volledig isoleert van de atmosfeer in zijn werkomgeving, waarbij het gebruik van een ademluchttoestel noodzakelijk is. Het doel van een gaspak is om de drager te beschermen tegen de besmetting met schadelijke stoffen gedurende minimaal de inzettijd en de ontsmettingstijd.

Post Torenweg beschikt over 4 Gaspakken. Er zijn 15 manschapen inzetbaar als gaspakdrager.