Preventie  << Terug naar vorige pagina

Knutselen in de woning
Voor veel mensen is het onderhouden en verbouwen van hun woning een hobby. De meeste doe het zelvers zien daarbij de veiligheidsmaatregelen over het hoofd. En dat terwijl ze vaak werken met brandgevaarlijke stoffen en gereedschappen.

Solderen, lassen, enz.
Bij het klussen met een gasfles, zoals solderen en verf afbranden, geldt dat een gasfles niet horizontaal gebruikt mag worden. Als de afdichting van de gasfles een beetje versleten is, ontsnapt er meteen vloeibaar gas, wat een steekvlam kan veroorzaken. De gasfles moet u dus altijd rechtop houden. Zorg er altijd voor, dat bij het solderen, verf afbranden, lassen of slijpen geen brandbaar materiaal in de omgeving van de werkplek ligt. Bij al deze activiteiten wordt namelijk gebruik gemaakt van warmte of komt er warmte vrij. Soldeer of las alleen op een hittebestendige ondergrond, zodat de vlam niet in aanraking komt met brandbaar materiaal. Draai de afsluiter altijd dicht als u het apparaat even neerlegt. Let bij het slijpen goed op wegspattende vonken. Deze kunnen zelfs op grote afstand van de werkplek nog brand veroorzaken.

Schilderen
Bij het schilderen behoort het afbranden van oude verflagen. Als u binnenshuis gaat afbranden, moet u goed ventileren en het vertrek zo leeg mogelijk maken. Het zal niet de eerste keer zijn dat brandbare materialen vlam vatten bij het afbranden van verf. Ga met een verfbrander geen wanden of plafonds met schrootjes te lijf. Pas op voor eventuele isolatie die in de wand is verwerkt. Kieren, spleten en hout zorgen voor een zeer brandgevaarlijke situatie. Bij het schilderen zelf moet u rekening houden met de brandbaarheid van vele soorten verf. De meeste verfsoorten geven bij verwerking brandbare gassen af. In combinatie met de open vlam van een geiser of zelfs met een brandende sigaret kan dat leiden tot brand. Berg de verf en/of verdunners in een goed geventileerde ruimte op. (Dus niet in de schuur waar ook de ketel van de centrale verwarming staat!)

Lijmen
Bij het verlijmen van bijvoorbeeld vloerbedekking wordt gebruik gemaakt van lijm waarin brandbare oplosmiddelen zijn verwerkt. Een vonk is vaak al voldoende om de boel in lichterlaaie te zetten. Tijdens het werken met dergelijke lijmsoorten moet u voortdurend ventileren. Zorg ervoor dat ontstekingsbronnen zoals kachels/ geisers (ook de waakvlam) uit zijn. Het aan- of uitdraaien van elektrische schakelaars moet worden vermeden. Gebruik uiteraard geen lucifers en rook niet tijdens deze werkzaamheden.

Kunststoffen
Ter verfraaiing van het interieur wordt vaak gebruik gemaakt van allerlei soorten kunststoffen (zoals bijvoorbeeld het aanbrengen van plafondtegels). De meeste van deze kunststoffen echter, zijn zeer brandbaar en veroorzaken en enorme rookontwikkeling. Ook smelten ze vaak wanneer ze verhit worden, zodat brandende druppels naar beneden vallen, waardoor de rest van de inventaris in brand raakt. Voor dergelijke kunststoffen zijn ook alternatieven te koop. Deze materialen zijn vlamdovend of onbrandbaar. Laat u goed voorlichten over de (on)brandbaarheid bij aanschaf van dergelijke materialen.

Apparatuur
Bij het klussen wordt vaak gebruik gemaakt van elektrische apparatuur, zoals boor- en zaagmachines. Gebruik deze machines alleen waarvoor ze zijn gemaakt. Denk met name bij het huren van apparatuur aan het gebruik van (meegeleverde) veiligheidsvoorzieningen zoals beschermkap, veiligheidsbril, e.d. Houd de snoeren en stekkers in goede conditie. Kabelhaspels moeten bij gebruik altijd geheel worden afgerold. Als u dat niet doet wordt de kabel erg warm. Deze warmte kan niet worden afgevoerd waardoor de haspel in brand kan raken. Het knutselen aan elektriciteits- en gasleidingen is een regelmatig voorkomende brandoorzaak. Laat daarom een vakman dit werk doen en ga niet pionieren.


Copyright J.R. van Kleven.
e-mail: rvk@zeelandnet.nl