16-09-2014 | 

MIDDELBURG - Bij de drie grote aanrijdingen op de A58 vanochtend zijn twee doden en 11 zwaargewonden gevallen. Er zijn zeker 15 lichtgewonden afgevoerd. Ook zijn er tientallen lichtgewonden die niet naar het ziekenhuis moesten. Dat heeft de Veiligheidsregio Zeeland vanmiddag bekend gemaakt tijdens een persconferentie.

Vanaf 08.00 uur vanochtend vonden verspreid over drie hoofdlocaties meerdere ernstige aanrijdingen plaats. In totaal is er sprake van ongeveer 150 voertuigen die hierbij betrokken waren. Het eerste ongeluk werd gemeld nabij het viaduct Heinkenszand. Later kwamen meldingen binnen over een botsing ter hoogte van verzorgingsplaats Selnisse en een aanrijding ter hoogte van het Mallardviaduct bij Lewedorp.

Doden
Bij het ongeluk ter hoogte van het Shell-tankstation Selnisse kwamen de twee personen om het leven. Het zou gaan om een automobilist en een motorrijder. Volgens Jan Lonink, voorzitter van het Regionaal beleidsteam van de Veiligheidsregio Zeeland, zijn het Zeeuwen maar kan nog niet meer worden gezegd over hun identiteit.

Volgens Lonink is er sprake van een "afschuwelijk ongeval" en is er sprake van een incident met een voor Zeeland ongekende omvang. Ondanks dat hebben de hulpdiensten volgens Lonink geen capaciteitsproblemen gehad. Lonink: "Er zijn in totaal ongeveer vijftig ambulances en tientallen brandweervoertuigen ingezet. Ook de traumahelikopter kwam ter plekke." Naast de A58 werd bij het Shell-tankstation Selnisse is een mobiele hulppost ingericht door de Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie (SIGMA).

Grip 4
Er is opgeschaald naar GRIP 4. Volgens Lonink was dat met name nodig vanwege de grote omvang en om beter overzicht te krijgen over de situatie. "We wisten aanvankelijk bijvoorbeeld niet of er sprake was van botsingen op de beide rijbanen. Dat bleek niet het geval te zijn. Alleen op de rijbaan richting Bergen op Zoom deden zich aanrijdingen voor. De andere rijbaan moest echter ook worden afgesloten om zo de hulpdiensten de kans te geven hun werk te doen." Rond 14.15 uur werd er afgeschaald naar GRIP 2.

Mist
De aanrijdingen vonden rond 08.00 uur plaats tijdens dichte mist. Volgens André Willemstein, regionaal operationeel leider, was het zicht vijftig tot honderd meter. Vooraf was niet extra gewaarschuwd maar volgens Willemstein is het bij zulk slecht zicht duidelijk dat mensen zich moeten aanpassen aan de weerssituatie. Lonink vult aan: "Er moet een plotselinge situatie zijn ontstaan waardoor het op drie plaatsen zo mis heeft kunnen gaan."

De verwachting is dat de A58 pas rond 19.00 uur weer volledig open kan. Tot die tijd worden alle voertuigen zonder schade weggehaald van de snelweg. Die voertuigen worden gestald bij de Zeelandhallen in Goes. Tussen Selnisse en Heinkenszand wordt een vangrail weggehaald om het verkeer weg te leiden. De Veiligheidsregio Zeeland roept weggebruikers ter plekke op om de aanwijzingen van de politie op te volgen.

Als het politie-onderzoek is afgerond worden ook de andere voertuigen geborgen. Betrokkenen zijn deels met bussen van de snelweg gehaald om vervolgens opgevangen te worden. Volgens de Lonink zijn daarvoor twee locaties ingericht: Het ANWB-punt bij de Vierwegen in Kapelle, congrescentrum De Stenge in Heinkenszand en De Blikken in Arnemuiden.

Psychische hulp
Volgens Lonink is het bij een calamiteit van deze opvang niet meer dan normaal dat er mensen zijn die psychische hulp nodig hebben. "Mensen kunnen die krijgen bij de opvangcentra of door te bellen met het informatienummer 0800-6100." Er is speciale aandacht voor de twee betrokken busjes waarin mindervalide kinderen zaten: "We hebben daar nu al aandacht voor en die zal er ook blijven."


 
Tekst:
Foto:
 
Roland de Jong HVZeeland.nl
Roland de Jong HVZeeland.nl
 
<< Terug naar vorige pagina