19-04-2011 | 19.30 Politieachtervolging eindigt inernstig ongeval
 
Middelburg – De politie heeft vanavond een auto achtervolgd nadat er een melding was binnengekomen over een inbraak op Arnestein. De daders sloegen op de vlucht, waarna de politie de achtervolging inzette. Hierbij werden zeer hoge snelheden bereikt. Uiteindelijk kwam men terecht op de Elektraweg. Aldaar ging het helemaal fout. Een ernstig ongeval waarbij meerdere gewonden en twee personenauto’s betrokken waren was het gevolg. Gelukkig betrof dit slechts een oefenscenario voor de vrijwilligers van de stadsgewestelijke brandweer post Torenweg en de hulpverleningsploeg van de post Stromenweg. Aan hun de taak om dit incident af te handelen en de slachtoffers zo spoedig mogelijk te bevrijden.

De melding
Rond kwart voor 8 kreeg de brandweer de melding binnen dat er tijdens een politieachtervolging een ongeval zou zijn gebeurd waarbij meerdere voertuigen betrokken waren en waarbij meerdere gewonden waren gevallen. Hierop alarmeerde de centralist de tankautospuit van post Torenweg (4533) en het hulpverleningsvoertuig van post Stromenweg (4570). Ook de OvD werd in kennis gesteld. Nadat de tankautospuit bemand was vroeg de bevelvoerder om nadere informatie. Hij had alleen te horen gekregen dat er sprake zou zijn van een ongeval met beknelling. Toen hij te horen kreeg dat er meerdere voertuigen bij het ongeval betrokken waren schaalde hij op naar middel-hulpverlening, hetgeen normaal gesproken betekent dat er een tweede tankautospuit wordt gealarmeerd. In dit geval gebeurde dat niet, omdat het een oefening betrof. De ambulance was inmiddels ook gearriveerd toen de 4533 het terrein waar de oefening in elkaar was gezet op draaide.

Verkenning
De bevelvoerder nam twee manschappen mee op verkenning. Er werd snel gekeken wat er was gebeurd en hoeveel slachtoffers er bij het ongeval betrokken waren. Uit de verkenning bleek dat één auto onder een trailer met daarop een container met vooralsnog onbekende inhoud terecht was gekomen. Een andere auto was op zijn kant voor een vrachtauto terecht gekomen. Ook werd gekeken of er sprake was van uitstromende vloeistoffen die voor mogelijk brandgevaar konden zorgen. Deze werden afgedekt met een schuimlaag. Vervolgens konden de voertuigen worden veilig gesteld, hetgeen inhoudt dat de voertuigen worden gestabiliseerd met behulp van stootblokken. Vervolgens kon men aan de slag met de slachtoffers. Omdat er sprake was van twee auto’s waarbij in beide auto’s slachtoffer(s) bekneld zaten werd het incident in twee stukken gehakt. De 4570 was inmiddels ook gearriveerd. Besloten werd om de 4533 in te zetten op het voertuig dat onder de trailer was geschoten. De hulpverleningsploeg kon zich met de 4570 uitleven op het voertuig dat was gekanteld.

Auto onder trailer
Tijdens het stabiliseren van de auto die onder de trailer was geschoten bleek dat zich in deze auto een radioactieve bron bevond. Zodoende werd er overgeschakeld op een ongeval met gevaarlijke stoffen, en werd de adviseur gevaarlijke stoffen (AGS) ook (fictief) gealarmeerd. Er werd direct een afzetting gemaakt en twee brandweermannen voorzien van ademlucht gingen op onderzoek uit. Met behulp van een stralingsmeter werd gekeken of er al dan niet sprake was van een lekkage van radioactieve stoffen. Dit bleek niet het geval zodat de radioactieve bron verwijderd kon worden en kon worden veiliggesteld. Vervolgens kon men overgaan tot het bevrijden van de slachtoffers. Hiertoe werd de trailer omhoog gedraaid zodat de auto vanonder de trailer getrokken kon worden. Zodoende waren de slachtoffers beter bereikbaar en kon men beginnen om de auto te strippen.

Allereerst werd het dak eraf geknipt met behulp van een hydraulische schaar. Vervolgens kon het slachtoffer dat op de achterbank zat worden bevrijd. Toen dit slachtoffer bevrijd was bleek dat zich op de achterbank nog een radioactieve bron bevond, dus werd er weer overgeschakeld op een ongeval met gevaarlijke stoffen en hesen twee brandweermannen hun ademluchttoestel weer om hun schouders om vervolgens wederom met de stralingsmeter op onderzoek uit te gaan. Als snel bleek dat er van een lekkage geen sprake was, zodat nu ook de bestuurder kon worden bevrijd. Over de toestand van beide slachtoffers is mij niets bekend.

Auto op zijn kant
In de auto die op zijn kant voor de vrachtauto lag zat één persoon bekneld. Dit incident was lastig bereikbaar. De auto stond als het ware ingeklemd tussen de vrachtauto en een container. Nadat de vooruit met behulp van een speciale glaszaag was verwijderd kon de auto worden opengeknipt en kon ook dit slachtoffer worden bevrijd.

Klik hier voor meer foto's
 

Tekst:
Foto's
 
Mario Rentmeester
Mario Rentmeester
 
<< Terug naar vorige pagina