19-04-2008 | Post torenweg behaald 1e plaats bij 112 brandweervaardigheidstoets in Terneuzen

Terneuzen - Brandweervaardigheidstoets te Terneuzen op 19 april 2008

Afgelopen zaterdag 19 april de vierde en laatste zaterdag van provinciale brandweervaardigheidstoets in de klasse 112 van het seizoen 2008 in Zeeland. Deze dag toonde tien ploegen hun opgedane kennis. De toets vond plaats bij het Scheepvaartreparatie-bedrijf Bosman aan de Beneluxweg te Terneuzen.
De melding bij deze 112-toets was een brand bij bovengenoemd bedrijf. Ter plaatse werd men opgevangen door een medewerker in lasschort welke brandwonden had aan zijn arm en bij uitvragen vertelde dat er nog een persoon binnen moest zijn.
Bij het betreden van het pand zag men een lichte rookontwikkeling in de bedrijfshal. In de loods hoorde en zag men dat nog enkele machines in werking waren. Achter in de hal was een brandje ontstaan door laswerkzaamheden.en de tweede persoon kon men vinden in een magazijntje op de eerste verdieping waar geen brand was enkel een lichte rookontwikkeling. Toen de brand en redding waren voltooid hoorde men een grote klap en was er eer personenauto achter tegen een tankwagen gereden, hierbij was de kogelafsluiter afgebroken en een lekkage ontstaan en zat nog een persoon in de personenauto. De inzittende was hierdoor bedwelmd. Hoe kon het incident opgelost worden, nadat een straal hogedruk was ingezet op de brandhaard kon onder dekking van de tweede straal het slachtoffer op de eerste verdieping gered worden. Op dat moment kwam de melding van de aanrijding, de persoon in auto kon met gebruik van ademlucht gered worden, en daarna kon na overleg met de Officier van Dienst het lek met een keg gedicht worden enkel met gebruik van chemiehandschoenen en ademlucht.

Leermomenten van deze dag waren vooral de volgende zaken:

Stel prioriteit aan de redding, daarbij is de waterwinning in eerste instantie ondergeschikt, bij een brand met slachtoffers opschalen naar middel brand. Een goede verkenning uitvoeren, en door slachtoffers en bedrijfsdeskundige uit te vragen kunnen belangrijke zaken duidelijk worden.

Daarnaast was het zeker positief dat er goede aandacht was voor de gevaarlijk stoffen in het pand, goede kennis en werking van de verbindingssystemen, en een goede aandacht voor de eigen veiligheid.

Op het eind van deze prachtige brandweerdag werd na een gezamenlijke broodmaaltijd in de kantine van de brandweerkazerne van Terneuzen door de provinciaal wedstrijdleider Carl de Hulsters een ieder bedankte voor hun inzet en attent gemaakt op het belang van dit soort dagen, met de vele leermomenten en ook het belang van het ontmoeten van brandweercollega’s.Daarna werd door Gert Mulder, ass. Wedstrijdleider een korte uiteenzetting geven van hoe dit incident kon worden aangepakt. Waarna Loco Burgemeester Co van Schaik van de gemeente Terneuzen de uitslag van deze dag bekend maakte. De ploegen Torenweg van Stadsgewestelijke brandweer Vlissingen/Middelburg, Nieuw-Beijerland en Ijzendijke gaan naar de volgende ronde.

 

Voor de puntenlijst klik hier >>
Voor foto's brandweer Terneuzen klik hier  >>
Voor foto's ABWC klik hier  >>

Tekst:
Foto's:
 
ABWC
Brandweer Terneuzen
ABWC
 
<< Terug naar vorige pagina