24-12-2007 | 18:56 4 slachtoffers bij grotebrand "Chinees restaurant Oriental Paradiso"
 

ARNEMUIDEN - De post Torenweg is maandag avond (kerstavond) om iets voor zeven uur samen met de posten Arnemuiden en Stromenweg gealarmeerd voor een uitslaande brand in het pand van het Chinese restaurant Oriental Paradiso aan de Noordstraat in Arnemuiden.

 

Binnen korte tijd rukte de Ts 4533, Ts 4534 en de Al 4550 onder prioriteit één uit naar het brandadres. Nog tijdens het aanrijden werd het sein grote brand gegeven waarop de Ts 4538 werd gealarmeerd. Er zouden namelijk volgens melders nog personen in het pand aanwezig zijn. Ook werd de VC2 4292 van de post Arnemuiden ter plaatse gestuurd.

Tijdens het aanrijden waren de vlammen al boven het dorp te zien. Binnen korte tijd verspreide het vuur zich over de bovenste etages van de twee oude geschakelde panden.

 

De brandweerploegen van de Ts 4534, Ts 4533 en de Al 4550 hebben nog geprobeerd onder dekking van enkele stralen hoge druk en ladders in de panden te komen en te zoeken naar de slachtoffers maar moesten zich al snel terugtrekken. Het vuur verspreide zich enorm snel en al snel stonden de houten dak en vloerconstructies op instorten. De prio werd dan ook onmiddellijk gelegd op het voorkomen van uitbreiding en het behouden van het naastgelegen pand. Het restaurant stond op een hoek van een rijtje oude woningen op een kruising en was dus slechts aan één zijde aangebouwd door een andere woning. Door het vele hout in de twee panden kwam ook het nodige vliegvuur vrij wat de brandweer zorgen baarde. Inmiddels was het sein zeer grote brand gegeven en was de Ts 4532 van de post Oost-Souburg aanrijdend. Ook waren de OVD 4595, HOVD 4594 en diverse ambulance eenheden inmiddels aanrijdend of al ter plaatse. De politie die ook met vele eenheden ter plaatse was heeft alle toegangswegen tot de plaats incident ruim afgezet voor het publiek dat in grote hoeveelheden toestroomde. Toen de waterwinning voldoende was en er met een grote hoeveelheid aan stralen lage druk geblust kon worden waren de uitslaande vlammen snel verdwenen. Ook het naastliggende pand kon gelukkig behouden worden. Het grootwatertransport Ha 4361 met DPH 4360 was inmiddels ook al afgelegd maar hoefde niet gebruikt te worden. De Ts 4531 van Vlissingen was hiervoor mee gepiept om te helpen met het afleggen hiervan. De Ts 4535 van de post President Rooseveltlaan werd onder prioriteit twee ter plaatse gestuurd naar de hoofdpost aan de Stromenweg om stand-by te staan voor een eventuele nieuwe melding in het hele verzorgingsgebied van de Stadsgewestelijke Brandweer Vlissingen-Middelburg.

 

De ouders van de vier kinderen waren in het restaurant op de begane grond aan het werken tijdens het ontstaan van de brand. De kinderen van 1, 3, 7 en 8 jaar oud lagen op de eerste etage te slapen. Toen rond half negen de vlammenzee teruggedrongen was en de brandweer kon gaan nablussen kon ook de zoektocht naar de 4 vermiste kinderen gaan beginnen. Dit vreselijke karwei is ook door de brandweerlieden gedaan. Het pand was moeilijk te betreden in verband met instortingsgevaar. Vroeg in de ochtend van eerste kerstdag zijn de lichamen van de vier kinderen tussen de puinhopen getraceerd en geborgen.  Verder zijn er tijdens de brand geen gewonden zijn gevallen, de ouders en getuigen van het drama zijn opgevangen door slachtofferhulp. In de loop van dinsdag is uit onderzoek van de Technische Recherche (Forensisch Technisch Onderzoek) gebleken dat de brand is ontstaan door opgewekte warmte in de bedrading van een lamp aan het plafond of de lamp zelf. Door het vele hout binnen heeft het vuur zich razend snel kunnen ontwikkelen en hebben de kinderen geen tijd gehad om te ontsnappen, en de ouders en omstanders om te helpen.

 

Maandagochtend  eerste kerstdag om 10 uur was er voor omwonende en belangstellende een bijeenkomst in dorpshuis de Arne in Arnemuiden. Maar het meeste werd in de druk bezochte kerken het drama herdacht.


 

Voor meer foto's klik hier >>

 

Tekst:
Foto's:
 
Richard Labeur
Frans Bosscha, Richard Labeur, Gerco Boeder en Roland de Jong HVZeeland.nl
 
<< Terug naar vorige pagina