11-11-2007 | 19:22 Grote brand in bedrijsloods op industrieterrein Arnestein

 

MIDDELBURG – Een grote uitslaande brand heeft zondagavond  een bedrijf aan de Hertzweg op het industrieterrein Arnestein in Middelburg in de as gelegd.

 

Om achttien minuten over zeven werd de OVD opgepiept om met spoed telefonisch kontact op te nemen met alarmcentrale. Automobilisten die reden op de Nieuwlandseweg en de A 58 hadden vuur en rook waargenomen op industrieterrein Arnestein, maar konden niet zeggen wat er precies in de brand stond. De politie die al aan het kijken was zag vlammen uit een loods komen en hierop werd er om tweeëntwintig minuten over zeven direct ‘middelbrand’ gealarmeerd voor de Ts 4533 van de Torenweg en de Ts 4534 van de post Arnemuiden. Omdat het nog vrij onduidelijk was wat er brande en het mogelijk iets met auto’s betrof werden er ook drie sleepwagens van bergingsbedrijf Kuzee opgeroepen om eventueel auto’s van het vuur weg te kunnen slepen.

 

Tijdens het aanrijden van deze eerste twee wagen bleek dat het ging om het pand waar een vestiging van Fabory in gevestigd zat, een bedrijf dat gereedschappen ed. levert. Direct werd om vierentwintig minuten over zeven ook de autoladder van de post Middelburg centrum aan de Stromenweg gealarmeerd.

Drie minuten later werd het sein ‘grote brand’ gegeven en werden ook de Ts 4530 van de Stromenweg, samen met de VC 2 4292 uit Arnemuiden gealarmeerd, ook een ambulance werd ter plaatse gestuurd om stand-by te staan. Ook de HOVD 4594 was inmiddels onderweg naar het brandadres.

 

Toen de Ts 4533 en de Ts 4534 samen arriveerde bleek het volledige bedrijf al in vuur en vlam te staan, en was het eigenlijk direct duidelijk dat het bedrijf dat bestond uit een loods met daaraan kantoorruimte niet meer te redden vielen. Omdat het bedrijf aan drie zeiden door andere bedrijfspanden was ingebouwd werd er direct op beide wagens een waterwinning afgelegd om de omliggende bedrijfspanden voor overslag te behoeden. De OVD 4595 die inmiddels ter plaatse was gaf om veertig minuten over zeven het naderbericht ‘zeer grote brand’ en zodoende werden de Ts 4532 van oost-Souburg en het grootwatertransport 4361 met de 4360 vanuit Vlissingen gealarmeerd.

Inmiddels was de loods aan het inzakken en werden de vlammen langzaam minder. Het pand dat benedenwinds op ongeveer 2 meter van het brandende pand stond kon voor de vlammen behouden worden, evenals de andere omliggende panden. Het toegesnelde publiek werd op grote afstand gehouden door de ruim aanwezige politie.

 

Het afleggen van het grootwatertransport bleek niet meer noodzakelijk omdat men bij het blussen genoeg had aan de ondergrondse brandkranen waar de Ts 4533, Ts 4534 en Ts 4530 op aangesloten waren. Hiermee werd ook de Al 4550 die vanaf boven bluste gevoed. Ook de inzet van de Ts 4532 die voor het opzetten van het grootwatertransport was meegekomen bleek niet meer noodzakelijk, de Souburgse spuitgasten zijn vervolgens stand-by gestaan op de post Torenweg.

 

Tot middernacht is de brandweer bezig geweest het vuur volledig af te blussen. De Delta heeft na enig zoeken naar de kabels de stroom en gastoevoer naar het bedrijf afgesloten en zodoende kon ook het laatste gasvlammetje gedoofd worden. De loods met kantoorruimte is volledig verwoest en moet als verloren worden beschouwd. Over de oorzaak van de brand is nog niets duidelijk. Bij de brand zijn geen gewonden gevallen en geen te hoge concentraties schadelijke stoffen vrijkomen.

 

Voor meer foto's klik hier >>

 

Tekst:
Foto's:
 
Richard Labeur
Richard Labeur, Frans bosscha en Arnon Worp
 
<< Terug naar vorige pagina