16-06-2007 | 07:55  112 Wedstrijd in teken van gevaarlijke stoffen

MIDDELBURG -
Zaterdag hebben acht brandweerploegen uit het hele land op industrieterrein Arnestein in Middelburg deelgenomen aan een wedstrijd in de klasse 112. Aan de wedstrijd deden drie Zeeuwse ploegen mee.

De leden van de brandweerpost Torenweg hadden op het bedrijfsterrein van Vitrite een inzet gesimuleerd waarbij sprake was van gevaarlijke stoffen, één van de specialismen van de vrijwilligers van deze brandweerpost. Volgens het scénario waren de gaspakdragers van de bedrijfshulpverlening in problemen gekomen. Zodoende moesten de wedstrijdploegen te hulp schieten.

Bereikbaarheidskaart
Tijdens de inzet kregen de ploegen assistentie van de officier van dienst, een gaspakkenteam en de ambulancedienst. Verder kregen de eenheden een zogeheten bereikbaarheidskaart van het terrein. Op dergelijke kaarten is informatie te vinden die van belang kan zijn bij het bestrijden van calamiteiten. Zo staat bijvoorbeeld vermeld waar hoofdschakelaars van gas en electra te vinden zijn. Ook vinden hulpverleners hierop informatie over de aanwezige stoffen, aanrijroutes en opstelplaatsen. In dit geval was ook te zien dat het bedrijf beschikt over een bedrijfshulpverlening met eigen gaspakdragers.

Na aankomst werden de wedstrijdploegen opgevangen door het hoofd van de bedrijfshulpverlening. Deze had inmiddels een opstellijn met ontsmettingsveld gecreërd. De wedstrijdploegen kregen informatie over de gevaarlijke stof en het incident. Zo werd gemeld dat er sprake was van een lekkage en dat één van de eigen gaspakdragers onwel was geworden en in een plas met vloeistof lag.

Brand
Gehuld in chemiepakken konden de brandweerlieden de bedrijfshulpverlener redden. Het werd de spuitgasten echter niet erg makkelijk gemaakt want op het moment dat de redding werd ingezet kwam een lasser aanlopen. Deze had, afgeleid door de brandweerwagens, brand veroorzaakt in een naastliggend pand. Omdat hier een acetyleenfles lag opgeslagen was een snelle inzet noodzakelijk. Na de redding moest het ingezette personeel onder een douche worden ontsmet.

De jury was tevreden met de afhandeling door de diverse ploegen. Aan het einde van de dag reikte burgemeester Schouwenaar van Middelburg de prijzen uit. De eerste prijs ging naar de ploeg uit Boxtel. 's-Heer Arendskerke werd tweede en Bakel werd derde. Gaft-De Rijp werd vierde, Westdorpe vijfde, Zuiddorpe zesde, 's-Gravendeel werd zevende en de ploeg van Zevenhuizen/Moerkapelle werd achtste.

De drie beste ploegen gaan op 29 september naar de landelijke finale.

Voor meer foto's klik hier >>

Tekst:
Foto's:
 
Roland de Jong HVZeeland.nl
Kees Marijs, Sjaak Marijs en Richard Labeur
 
<< Terug naar vorige pagina